Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2009. július


  Agyvérzés hormonpótlástól

  Azoknál a nőknél, akik a változás korába lépve női nemi hormonokat szednek, harmadával nő az agyvérzés kockázata. Ez az eredménye egy felmérésnek, amelyben kutatók 31 klinikai vizsgálatot értékeltek, amelyben összesen 44 ezer nő vett részt. A hormonpótlást kapó nőknél az agyvérzés ráadásul hirtelen, figyelmeztető jelek nélkül alakul ki, és gyakran halálos kimenetelű. Ezek a nők kétszer veszélyeztetettebbek mélyvénás trombózis és egyéb véralvadási betegségek szempontjából azokhoz képest, akik nem szednek hormonokat. További kockázatokkal is jár a hormonpótlás: a tüdőrák kialakulásának rizikója 70 százalékkal nő. A vizsgálat ugyanakkor azt is megállapította, hogy a szívinfarktus veszélye nem fokozódik. Nem lehetett megállapítani különbséget a kizárólagos ösztrogénpótlás és az ösztrogén-gesztagén pótlás módszere között sem. Ez azonban további megfigyelést igényel, ugyanis az említett klinikai mérések mindössze öt év időtartamot fognak át. Nyilvánvalónak tűnik ugyanakkor, hogy a kockázatok mértéke összefüggésben van a hormonok alkalmazott dózisával.

  A lágy víz kíméli a babák bőrét

  Brit kutatók azt vizsgálják, hogy milyen hatású a kemény és a lágy víz a száraz és viszkető bőrre. A brit egészségügyi minisztérium által is támogatott tanulmány célja, hogy kimutassa, milyen pozitív tulajdonságai vannak a lágyított víznek az ekcémás gyermekbőrre. A BBC szerint Nagy-Britanniában a gyermekek 20 százaléka ekcémás. A leggyakoribb előfordulási helyek: a fejbőr, az arcbőr, a tarkó, valamint a könyökhajlat, a térdhajlat és a boka környéke.

   

  Megdöbbentő eredményekről számolt be egy portsmouthi édesanya. Miután a bőrgyógyászati kezelések kudarcot vallottak, Marie Crawford-Flanagan elhatározta, hogy 15 éves kisfiával is részt vesznek a vizsgálaton. A vízlágyítás valóban segített. Még két hét is alig telt el, mire a kicsi bőrének állapota szemlátomást javult.

  Kritikák kereszttüzében a kemoterápia

  Elképzelhető, hogy hamarosan vége lesz annak a gyakorlatnak, amely szerint életük vége felé járva a rákos betegeknek még a kemoterápia gyötrelmeit is el kell viselniük. A brit "National Confidential Enquiry into Patien Outcome and Death" elnevezésű klinikai felmérés során döntő eredmény született: a 600 résztvevő páciens 27 százalékánál a kemoterápia előbbre hozta az elhalálozást, vagy egyenesen maga a kezelés eredménye volt a beteg halála. Minden résztvevő már súlyos beteg volt, ezért a terápia célja inkább állapotuk stabilizálása volt, és nem a gyógyítás.

   

  Mike Richards brit onkológus szerint a vizsgálat eredményei aggodalomra adnak okot. A kutatók véleménye szerint a kezelőorvosoknak kritikusabbaknak kellene lenniük a készítmények javasolt adagolásával kapcsolatban, vagy olykor magát a kezelést is meg kéne kérdőjelezniük. A tanulmány azt is kritikusnak tartja, hogy a súlyosan beteg embereket átlagos kórházi osztályokon kezelték, ahelyett, hogy speciális onkológiai osztályon helyezték volna el őket.

  Gyógynövény Alzheimer-kór ellen

  Az orbáncfű kivonatait már jó ideje ismerjük hangulatjavító, depresszió elleni hatásaikról. Olasz kutatók a közelmúltban felfedezték, hogy hypericin nevű hatóanyaga segít a nem oldódó fehérjelerakódások (amiloid szálak) megakadályozásában. Ezek a mikroszkopikus méretű fehérjeszálak összecsapódva kis csomókat (plakkokat) képeznek, amelyeket közvetlenül az Alzheimer-kór kialakulásával hoznak kapcsolatba. A hypericin különlegessége, hogy nem csak a fehérjeszálak, hanem azok előstádiumainak képződését is megakadályozza. Külön érdekesség, hogy a fehérjeszálak képződésének megkezdődésekor a hypericin fluoreszcens sugárzásba kezd, ami arra is alkalmas, hogy a betegséget idejekorán felismerjék.

  A magnézium megvéd az epekövektől

  A magnézium fontos szerepet játszik a kálium, a nátrium és a foszfor anyagcseréjében, nélkülözhetetlen az izmok és az idegek működéséhez, valamint az epekövesség ellen is jó. A Kentucky Egyetem kutatói 13 éven át 42 ezer férfit tartottak megfigyelés alatt, akik közül 2200-nál ebben az időszakban kialakult a rettegett epekő. Magnézium adagolásával a kockázat 28 százalékkal volt csökkenthető. A kísérleti személyek táplálék és étrendi kiegészítő formájában fogyasztottak magnéziumot.

  Csillagfürt: növényi proteinforrás

  A csillagfürt szép virágként ismert növény. A Heidelbergi Ruprecht Karl Egyetem munkatársainak sikerült két vad fajtából szelekció segítségével (tehát a géntechnológia kiiktatásával) olyan új fajtát kitenyészteni, amely kb. 40 százalékban tartalmaz fehérjét. A csillagfürtfehérje néhány igen figyelemreméltó egészségügyi hatással rendelkezik: csökkenti a koleszterinszintet, a szójababbal vagy a földimogyoróval összehasonlítva jóval ritkábban okoz allergiát. A csillagfürtmagvak igen gazdagok telítetlen zsírsavakban, ballasztanyagokban, fitoösztrogénekben, fitoszterolokban és antioxidánsokban. Sokféle péksüteménybe keverhetők, kezdve a müzliszeletektől egészen az ostyákig, a kenyérig és száraz tésztáig.

  Tűszúrással csillapítható a fejfájás

  Az akupunktúra hatékonyságát fejfájás és migrén esetében többszörösen igazolta a gyakorlat, azonban most először sikerült fehéren feketén bizonyítani, hogy az akupunktúra hatásosabb, mint a hagyományos fájdalomcsillapító gyógyszerek. Prof. Albrecht Molsberger, az Akupunktúrás Kutatócsoport elnöke bejelentette: "Eredményeink szerint az akupunktúra tenziós fejfájás és migrén kezelésében nagyon hatásos. Ez a hatás legalább olyan jól bizonyított és igazolható, mint a hagyományos gyógyszeres terápiák, ugyanakkor kevesebb mellékhatással jár..."

  Az egyetemi klinikát meggyőzte a homeopátia

  A müncheni Dr. von Hauner Gyermekkórházba felvett gyermekek kezeléséhez - a szokványos diagnosztikai és terápiás eljárásokat kiegészítve - két homeopátiás orvost is igénybe lehet venni.

   

  A homeopátiás orvosokat minden osztályra beengedik. Az újszülött-osztályon például a homeopátia fő hatásköre a harmadfokú agyvérzés. Az egyéb indikációk közé sorolható az antibiotikumok által okozott hasmenés kezelése.

   

  Másik fontos terület a daganatos gyerekek kezelése. A szelíd módszer alkalmazásának célja a kemoterápiás kezelések mellékhatásainak enyhítése.

  Hogyan védjük gyermekeinket az allergiától?

  Megfelelő megelőző intézkedésekkel a szülők jelentős mértékben enyhíthetik gyermekeik allergiakockázatát. A gyerekek főképp csecsemőkorban és kisgyermekkorban válnak fogékonnyá az allergiákkal szemben. A szakértők a következőket ajánlják a szülőknek: Ne dohányozzanak! Az újszülöttet legalább 6 hónapon keresztül csak anyatejjel táplálják, amikor az anyatejről fokozatosan áttérnek a szilárd táplálékokra, kétéves korig lehetőleg ne adjanak a gyermeknek tojást, halat, mogyoró- és dióféléket, citrusgyümölcsöket. Ha a családban még valaki allergiás, lehetőleg ne tartsunk háziállatot.

  Állítsuk el az orrvérzést!

  A gyermekkori orrvérzés egyik leggyakoribb oka meglehetősen egyszerű: az orrturkálás. Ha valaki azt látja, hogy gyermekének vérzik az orra, ujjaival az orr elülső, puha részeit enyhén nyomja össze, míg a vérzés eláll. Ha kendőbe csavart jéggel hűtjük az orrnyerget, az további segítséget jelent, mert a hideg összehúzza a nyálkahártya hajszálereit.

   

  Általában az orrvérzés a gyerekeknél banális eset. Ha azonban 20 percen belül nem sikerül elállítani, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Az említetten kívül további okok, amelyek orrvérzést okozhatnak: allergia, fertőzés, családi hajlam.

  tgym
  XV. évfolyam 7. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.