Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2009. május


   

  Édes álmok rózsaillattal

  Aki rózsákon alszik, azt nem csak a gondok, de a rossz álmok is elkerülik. Ugyanis az illatok befolyásolják álmaink emocionális színezetét, töltését - állapították meg a Mannheimi Egyetem kutatói. Az egyetem klinikáján kísérleti személyekkel az alvás álmokkal tarkított szakaszában vagy rózsaillatot, vagy záptojások bűzét szagoltatták. Egy perc múlva a kísérleti alanyokat felébresztették, és megkérdezték tőlük, mit álmodtak. Minden rózsaillatot szagoló személy pozitív álmokról számolt be, a büdös tojást szagolók legtöbbje ellenben kellemetlen dolgokat álmodott. A kutatók azon gondolkodnak, hogy a rendszeresen rémálmoktól szenvedőkön lehet-e segíteni kellemes illatokkal.

   

  Lecitinnel a jobb memóriáért

  A lecitin egy zsírnemű anyag, amely a természetben az állati és növényi szervezetek sejtmembránjaiban fordul elő. Különösen fontos szerepet játszik az agysejtekben, ugyanis a lecitinben megtalálható kolin esszenciális, vagyis nélkülözhetetlen az acetilkolin nevű ingerületvivő anyag (neurotranszmitter) termelődéséhez. Azt már tudjuk, hogy az Alzheimer-kórban szenvedők agyában nagyon alacsony az acetilkolin szintje.

  A tapasztalati orvoslás szakemberei a lecitint már régóta ajánlják étrendi kiegészítőként az Alzheimer-kórban, illetve a demencia és a memóriazavarok egyéb formáiban szenvedőknek, továbbá általános "idegerősítőként". A kutatók azt is bizonyították, hogy az acetilkolin hatására javul a figyelem, a koncentrálóképesség. Remélhető tehát, hogy ennek az anyagnak a segítségével eredményesen megelőzhetők a figyelemzavarok, például az ADHD-ban szenvedő gyerekek problémái.

   

  II. típusú cukorbetegség: a gyaloglás csökkenti a halálozási rátát

  Egyre több ember betegszik meg II. típusú cukorbetegségben, 80-90 százalékuk túlsúlyos. Minden kilogramm súlytöbblettel egyenes arányban nő a cukorbetegség kialakulásának kockázata is. Mindenki, aki mindössze 4 kg-ot képes fogyni, a statisztikák szerint 50 százalékkal csökkenti a betegség kockázatát. Akinél már kialakult a betegség, annak nem csak fogyni kell, hanem rendszeresen mozogni is. Ennek fontosságára amerikai kutatók mutattak rá egy nagy, összesen 2500 beteg bevonásával végzett klinikai vizsgálat alapján. Azon betegek közül, akik hetente legalább fél órát rendszeresen gyalogoltak, feleannyian haltak meg a hétéves megfigyelési időszak alatt, mint a nem mozgó csoport tagjai közül. A gyaloglás jótékony hatása a túlsúlyos betegeknél is megfigyelhető.

  Aki fizikailag jobb állapotban volt, halálozási rizikóját 60-65 százalékkal tudta csökkenteni - olvashatjuk a Medical Tribune cikkében.

   

  Hatásos technika hátfájás ellen

  Túl kevesen vannak vele tisztában, hogy a hátfájások nagy részét a helytelen testtartás és a helytelen mozgások váltják ki. Ezeken képes javítani az Alexander-technika, mert megtanítja a pácienseket, hogyan ismerhetik fel helytelen szokásaikat és miként javíthatják ki azokat. A foglalkozások során megtanítják a résztvevőknek az izomfeszülések észlelését, a mozgások koordinálását, az egyensúlyt és a mozgásfolyamatokat. Méghozzá állás, ülés, járás és lépcsőn járás közben egyaránt.

  A Southamptoni és Bristoli Egyetem klinikáin végzett tanulmányok bizonyították az Alexander-technika hatásosságát a hátfájások kezelésében. A fájdalmas napok száma havi 21-ről 3-ra csökkent. A hatás az oktatás után egy év múlva is fennállt - számol be róla a British Medical Journal.

   

   

  Miért kell kezelni a magnéziumhiányt?

  Minden tizedik ember magnéziumhiányban szenved - állítja a Medical Tribune egy szerzője. A probléma semmiképp sem bagatellizálható, ugyanis a közismert lábikragörcs mellett a magnéziumhiány különféle anyagcsere-betegségek kialakulásának is kedvez, illetve e betegségek lefolyását rossz irányban befolyásolja. Az egyik ilyen betegség a diabétesz. A fordítottja is igaz: egészséges embereken végzett mérésekkel igazolható, hogy a magas magnéziumbevitellel kb. 30 százalékkal csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának kockázata. A magnéziumhiány a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedők panaszait, például a heves szívdobogás érzését súlyosbíthatja. A hiperaktív gyerekekkel kapcsolatban feltételezik, hogy betegségüket szintén befolyásolja a magnézium szintje. Megfigyelhető ugyanis, hogy a túlzottan izgága gyerekek nyugodtabbá válnak, ha magnéziumot és B6-vitamint kapnak étrendi kiegészítőként. A szakorvosok éppen ezért ajánlják a vér magnéziumszintjének rendszeres ellenőrzését. A normális érték 0,75-1 mmol/l. Az enyhe hiány már megfelelő táplálkozással is kiegyenlíthető. Magnéziumban gazdag élelmiszerek például a mogyoró- és diófélék (némelyik fajta akár a 200 mg/100 g mennyiséget is eléri), valamint a csokoládé (86 mg/100 g).

   

  Zöldségekkel a rák ellen

  Azt már régóta tudjuk, hogy a brokkoli, a káposzta és a karfiol képes szervezetünket bizonyos fokig megvédeni a ráktól. A kutatók ma már azonosítottak néhány növényi hatóanyagot, amelyeknek e hatásokat köszönhetjük. A legjobban kivizsgált anyag ezek közül a káposztában található indol-3-karbinol.

  A Berkeley Egyetem kutatói kísérletekkel igazolták, hogy az indol-3-karbinol képes gátolni az emlő- és a méhnyakrákos sejtek szaporodását. Ez az ösztrogénháztartásra gyakorolt pozitív hatással magyarázható.

  Amint azt a közelmúltban publikált tanulmányok eredményei mutatják, az indol-3-karbinol a prosztatarák megelőzésében és kiegészítő kezelésében is fontos szerephez juthat. A növényi hatóanyag aktiválja testünk ellenálló képességét. Fitoösztrogénként a hormonális hatásoktól függő rákos betegségek ellen képes hatást kifejteni, semlegesíti a környezeti mérgeket.

  A rák megelőzése érdekében naponta 250-500 mg indol-3-karbinol elfogyasztása ajánlott. Terápiás céllal ennél magasabb dózisok is javallottak, amelyeket legalább három hónapig folyamatosan érdemes szedni. 10 dkg brokkoli 51 mg glukozinolátot tartalmaz (ebbe az anyagcsoportba tartozik az említett indol-3-karbinol is). Ma már koncentrált formában, kapszulában is kapható e fontos növényi hatóanyag.

   

  A tisztaság nem boszorkányság

  A baktériumokat és egyéb kórokozókat a háztartásban nem feltétlenül kell agresszív vegyszerekkel elpusztítanunk - az egyszerűbb, nem mellékesen az ember számára kíméletesebb eljárások is legalább ilyen hatásosak.

  Egy nem túl erősen szennyezett, kevésbé zsíros tányér már 50 °C-os vízzel leöblítve is eltisztítható. Annak érdekében, hogy a mosogatószivacs és a kefék ne legyenek baktériumfészkek, rendszeresen cseréljük azokat újakra. A konyharuhákat 60 °C-os vízben kell mosni. Ajánlatos a konyhában külön kéztörlő ruhát és a tányérok szárítására szánt konyharuhát tartani.

  A mosógépekben, amelyekben rendszeresen csak 30 °C-os hőmérsékleten mosunk, könnyen kialakulhat egy vékony biofilm: ezek mikroorganizmusok, amelyek vékony réteget alkotnak a mosógép belsején, s közöttük veszélyes kórokozók is letelepedhetnek. Megelőzésképpen rendszeresen futtassunk a mosógépben legalább 60 °C-os programot. Általában elmondható, hogy a klórmentes mosószerek alig képesek a gép, illetve a mosandó textíliák csíraterhelését csökkenteni, azonban a klórtartalmú fertőtlenítő mosószerek már 40 °C hőmérsékletű vízben is tökéletesen fertőtlenítik a ruhát.

   

  A biotej egészségesebb

  A biotermelés további, tudományosan igazolt bónuszt könyvelhet el. A kasseli egyetem kutatói bebizonyították, hogy a biológiai szempontból fontos, telítetlen omega-3 zsírsavak kétszer nagyobb mennyiségben találhatók meg a biotejben, mint a "nagyüzemi" körülmények között tartott tehenek tejében. Ennek oka nyilvánvalóan a tehenek étrendjében keresendő. Egy speciális analitikai módszerrel kimutatható, hogy a tehén milyen táplálékot kapott. Minél több kukoricát kapnak a tehenek, annál magasabb tejükben az értékes omega-3 zsírsavak aránya. E zsírsavak rendszeres fogyasztásával csökkenthető a keringés-szervrendszeri betegségek és a rák kialakulásának kockázata.

   

  A mozgás gyógyítja az asztmás gyerekeket

  A fizikailag inaktív gyerekek között gyakoribb az asztma, mint azoknál, akik rendszeresen és kiadósan mozognak, sportolnak - állítja vizsgálatai alapján dr. Josef Lecheler, a berchtesgadeni asztmaközpont munkatársa. A legveszélyeztetettebbek az órákig a számítógép előtt ülő fiatalok. Ők a helytelen testtartáson túl még annyira a képernyő hatása alá is kerülnek, hogy légzésük rendkívül felületessé válik.

   

  Légylárvák a jobb sebgyógyulás érdekében

  Egyre gyakrabban alkalmaznak a gyógyászatban élő állatokat. A légylárvák például a sebgyógyulási problémákkal küzdők számára jelentenek valóságos áldást. A Ludwigsburg-Bietigheim városában működő baleseti sebészeten lábszárfekélyes, krónikus lágyrész- és csontfertőzésekben szenvedő betegeken hetente kétszer alkalmaznak légylárvákat, amelyek képesek megtisztítani a nehezen gyógyuló és fertőzött sebeket. Főképp a lábszárfekélyes cukorbetegeknél tudnak az apró kis állatok valóságos csodát tenni.

  A légylárvák kizárólag elhalt szövetekkel táplálkoznak, az élő húst nem támadják meg. Közben fáradhatatlanul emésztőnedveket bocsátanak ki, amely a roncsolt, elhalt szöveteket és a bennük lévő baktériumokat feloldja, végül a feloldott, elfolyósított szövetet felszürcsölik. A lárvákat főképp a kis és mély sebek megtisztítására használják. A nyüzsgő kis „terapeutákat" vékony műanyag filmréteggel vonják be, így az állatok gyakorlatilag nem érintkeznek a beteg szervezetével. A kutatók jelenleg olyan sebtapasz kifejlesztésén dolgoznak, amely csak a lárvák által termelt emésztőnedveket tartalmazza.


  XV. évfolyam 5. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.