Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2009. november


  Könnyebben megy a tanulás, ha sokat mozog a gyerek

  Hogy mikor a legkedvezőbb az idő a házi feladatok elvégzéséhez, az a gyermek bioritmusától függ. Általában mindenkinek csökken a teljesítőképessége közvetlenül ebéd után, ajánlatos tehát az étkezést követően rövid szünetet beiktatni, és gondoskodni némi mozgásról. A legfrissebb kutatási eredmények az agykutatás területén azt látszanak igazolni, hogy a mozgás elengedhetetlen a jó tanuláshoz. A pszichológusok emellett azt ajánlják, hogy a gyerekeket dicsérettel motiváljuk. Semmi esetre se erőltesse magát rá a gyerekre a feladatok megoldásakor a szülő, sőt inkább arra késztesse, hogy lehetőleg mindig önállóan dolgozzon.

  A köpölyözés segít a beteg kezek gyógyításában

  Vizsgálatok igazolták, hogy a véres köpölyözés hatásos a fájdalmas kéztőalagút szindróma kezelésében. A kéztőalagút egy kötőszövetből álló alagút vagy cső, amely a csuklónál helyezkedik el. A panaszokat a nervus medianus nevű ideg becsípődése okozza. A bajt az idézi elő, hogy az említett kötőszövetes alagút összeszűkül, a szűkület pedig véredényeket és idegeket nyom. A beteg kézzsibbadásra, a kéz, illetve az ujjak érzéketlenségére és fájdalomra panaszkodik. Súlyos esetben a hüvelykujj, a mutatóujj és a középső ujj meg is bénulhat. A panaszok éjszaka sem szünetelnek. A kutatások szerint a köpöly felhelyezésével javítható a kéz vérellátása, ami enyhíti a panaszokat. A páciensek 60 százalékánál a kezelés után jelentősen csökkent a panasz.

  Veszélyes divat: munkahelyi dopping

  A német egészségügyi hatóságok felmérése szerint Németországban már kétmillióan legalább egyszer szedtek teljesítményfokozó tablettákat a munkahelyükön a jobb teljesítmény érdekében. Nyolcszázezerre tehető azok száma, akik rendszeresen doppingolják magukat, azaz napi vagy heti rendszerességgel. A leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek közé tartoznak az antidepresszánsok, a demencia és a koncentrációzavar elleni szerek.

   

  Érdekes, hogy a férfiak inkább élénkítő, koncentrációt javító, míg a nők inkább nyugtató hatású gyógyszereket szednek.

  Amikor a tv-nézés depressziót okoz

  A fiúknál és a fiatal férfiaknál különösen könnyen kialakulhat depresszió, ha állandóan a tv előtt ülnek. Ezt amerikai kutatók állapították meg, akik 4142 egészséges iskolást vizsgáltak meg (korosztály: 7-12. osztály). A vizsgált gyerekek közül hét évvel később 308 (7,4%) szenvedett depresszióban. A negatív fejlemény fő oka nyilvánvalóan a sok reklám és a válogatás nélküli, kritikátlan tv-nézés volt. Ezzel összehasonlítva a rádióhallgatás, a videózás és a számítógép használata nem idézett elő depressziót. Hogy miért pont a fiúkat érinti ennyire érzékenyen ez a jelenség, annak okát a kutatók abban látják, hogy ők sajátos módon igyekeznek problémáikat megoldani, feldolgozni.

  A vörös hús mint kockázati tényező

  A "közepesen átsütött" vagy "véres" módon készített marhasteak sok ínyenc kedvence. Rossz hír azonban, hogy ez az eledel már kevésbé kedvez egészségünknek - legalábbis az amerikai Bethesda városában működő National Cancer Institute aktuális jelentése szerint. Az Archives of Internal Medicine c. belgyógyászati szakfolyóiratban publikált tanulmány szerint a férfiaknál fellépő halálesetek 11 százalékában, a nőknél az esetek 16 százalékában meg lehetett volna akadályozni a tragédiát pusztán az étkezési szokások megváltoztatásával.

   

  A tanulmány szerint aki kevesebb húst eszik, annak alacsonyabb a vérnyomása és a koleszterinszintje, ez pedig kedvez a szív egészségének. Ha mégis húst szeretnénk enni, akkor a fehér fajtákat válasszuk.

  A déli álmodozás kreatívabbá tesz

  Egy régi bölcsesség szerint az úr álmukban szól azokhoz, akiket szeret. Kaliforniai kutatók a közelmúltban kimutatták, hogy a déli alvás fejleszti a kreativitást és a problémamegoldó képességet, ha az alvás álmodással is jár (REM-fázis). Az alvás REM- (Rapid Eye Movement = gyors szemmozgás) fázisa során álmodunk. Agyunk ilyenkor ugyanolyan aktív, mint ébrenlét közben, és teljes erővel igyekszik feldolgozni az éber állapotban szerzett benyomásokat, élményeket és természetesen a problémákat is. A Kaliforniai Egyetem kutatói feltételezik, hogy a REM-fázis alatt bizonyos neurotranszmitterek oly módon változtatják meg működésüket, hogy ennek segítségével új asszociációs hálózatok keletkeznek agyunkban.

  Gyors és megbízható: új laktátteszt sportolóknak

  A teljesítménysportot űzőknek különösen fontos, hogy ellenőrizzék laktátszintjüket, ez az érték ugyanis kimutatja, hogy mennyi tejsav halmozódott fel a vérükben. Utóbbi a fizikai terhelés hatására keletkezik, és elsavasíthatja a szervezetet. Eddig ezt az értéket úgy tudták ellenőrizni, hogy a sportoló keményen hajtott egy szobakerékpárt, miközben az orvos rendszeresen vért vett tőle. Ez a jövőben könnyebben történik majd. Az új, miniatürizált méréstechnikai berendezés fülklipben helyezhető el, a mérést mikroelektródák végzik. A módszer további előnye, hogy az elektródák eltérő kivitelezésének köszönhetően más fontos vérteszteket is el lehet majd végezni.

  Fitneszedzéssel csökkenthető az emlőrák kockázata

  Az emlőrákkal szemben a nők úgy érhetik el a legjobb védettséget, ha a változás korába lépve rendszeresen sportolnak. A sportos hölgyek emlőrákkockázata ugyanis a nem sportoló nőkhöz képest az egyharmada - állapították meg a Német Rákkutató Központ kutató orvosai.

  Olykor a koplalás a legjobb orvos

  Aki időnként éhezik egy keveset, sok jót tesz egészségének. A sejteket öregítő stresszel ellentétben az éhezés meghosszabbítja életünket - legalábbis ezt látszik megerősíteni a Lousianai Állami Egyetem kutatása. A kísérleti személyeknek az aktuális testsúlyuk megtartásához szükséges kalóriamennyiség 75-80 százalékát volt szabad elfogyasztaniuk. Hat hónap múlva minden résztvevőnél kevesebb genetikai károsodást lehetett kimutatni a mintákból, és inzulinértékeik is sokkal jobbak voltak.

  Az alkohol kedvez a rák kialakulásának

  A rendszeres alkoholfogyasztás - még kis mennyiség esetén is - a nőket hajlamosabbá teszi a rákra. Ezt állapították meg brit kutatók, nagy létszámú populáción végzett felmérésük alapján. 1,2 millió középkorú nőt vizsgáltak meg, és feljegyezték alkoholfogyasztási szokásaikat. A nők háromnegyede napi kb. 10 g alkoholt fogyasztott (kb. 1 ital). Csak 2 százalékuk ivott meg hetente több mint 21 liter italt.

   

  A "Million Women Study" nevű felmérés eredménye hét év elteltével: minden pohár pluszital, amelyet a vizsgált nők fogyasztottak, ezer személyenként 15 plusz rákos esetet jelentett, 73 éves korig bezárva. Különösen az emlő-, a máj- és a végbélrákot lehet kapcsolatba hozni az alkoholfogyasztási szokásokkal.

  Gyors koffeinteszt lámák segítségével

  Amerikai vegyészek kimutatták, hogy a lámák koffeinellenes antitestet termelnek. Felfedezésük segítségére lehet azoknak, akik kordában szeretnék tartani koffeinfogyasztásukat. A lámák által termelt antitest különlegessége, hogy akár 90 °C-os hőmérsékletet is kibírnak roncsolódás nélkül. Ez azért fontos, mert így egyszerű a forró, koffeinmentesnek mondott kávé valódi koffeintartalmának tesztelése. Ugyanis a koffeinmentes termékek nem mindig azok, aminek a gyártó hirdeti. A lámaantitest segítségével az üdítőitalok és gyógyszerek rejtett koffeintartalmát is kimutathatjuk. A kutatók most olyan, egyszerűen használható tesztcsíkok kifejlesztésén fáradoznak, amelyek koffein jelenlétében megváltoztatják színüket. Eddig a koffein kimutatása csak bonyolult műszerekkel, laboratóriumban volt lehetséges.

  Kímélő tüdőteszt

  A páciensek általában tartanak a tüdőröntgentől, mert a vizsgálat nyilvánvaló sugárterheléssel jár. Most létezik egy új, sokkal kíméletesebb, ugyanakkor pontosabb vizsgálati módszer, az ún. "Vibration Response Imaging". A számítógépes rendszer a légzéskor a hörgőrendszerben keletkező rezgéseket, hullámokat mozgóképekké alakítja át, amihez mindössze 40 érzékelőt kell felhelyezni a páciens mellkasára. Az alapötlet szerint a tüdő kóros elváltozásai az érintett tüdőterületek nem kielégítő vagy késedelmes levegőellátásában mutatkoznak meg. Így az új vizsgáló módszerrel megállapítható a tüdőgyulladás, felderíthetők a tüdőbe jutott idegen testek, daganatok vagy ödémák.

  tgym
  XV. évfolyam 11. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.