Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2009. október


  A presszókávé kíméletes a gyomorhoz

  Akinek érzékeny a gyomra, az ne igyon filteres kávét. Az olasz presszókávé kíméletesebb a gyomorhoz, mert kevesebb benne a gyomornyálkahártyát ingerlő csersav. Ráadásul a presszókávéhoz a kávébabot hosszabb ideig, sötétebbre pörkölik, ennek következtében a savak és más irritáló anyagok tönkremennek a kávéban.

  Az állatok eltévednek a távvezetékek miatt

  A marhák, őzek és szarvasok képesek bizonyos fokig a Föld mágneses erővonalait érzékelni és ezek alapján tájékozódni. A Duisburg-Esseni Egyetem kutatói azonban megállapították, hogy ez a különleges képesség nem működik, ha az állat közelében magasfeszültségű elektromos vezeték található. Az állatok ennek hatására teljesen elveszítik tájékozódási képességüket, ami csak akkor javul ismét, ha eltávolodnak a vezetéktől.

  Jobb ma egy tapasz…

  A férfiakat érintő egyik kellemetlen jelenség a kopaszodás. Tajvani kutatók most megállapították, hogy a hajhullás és a nikotinfogyasztás között kapcsolat van. A kopaszodás és a naponta elszívott cigaretták száma között egyenes arányú az összefüggés.

   

  A kutatók feltételezik, hogy a cigarettázás egyfelől a hajhagymák sejtjeit károsítja, másfelől hatással van a hormonrendszerre. A hajtermelő sejtekben fellépő DNS-károsító hatás sem kizárható. Végül, de nem utolsósorban a dohányzás gyulladásos folyamatokat is előidézhet a szervezetben, ami szintén negatív hatással van a hajtermelő sejtekre.

  A rágógumi agresszivitást okoz

  Sok tinédzser számára reggel a napi rágógumiadag ellenőrzése legalább olyan fontos, mint a tízórai becsomagolása. De attól eltekintve, hogy a tanárok általában nem tolerálják a rágózást az iskolában, a szülők jól teszik, ha ellenőrzik a rágógumik márkáját is.

   

  Nemrégiben egy 13 éves tanulót a rágógumi juttatott kórházba. Az amúgy nyugodt természetű gyerek a nap folyamán az iskolában egyre nyugtalanabbá és agresszívabbá vált. Az orvosok aggasztóan szapora pulzust (147/perc) állapítottak meg a gyereknél, valamint szapora légzést és emelkedett vérnyomást. A tünetek oka: a kisdiák tanítás alatt két csomag koffeintartalmú rágógumit rágott el, amitől koffeinmérgezést szenvedett.

   

  Az ún. cukormentes rágógumiknál is érdemes figyelni. A mesterséges édesítőszerek - mennyiségtől függően - hasmenést okozhatnak.

  A zöld tetők szűrik a port

  Amint lehűl az idő és megkezdődik a fűtési szezon, ismét fenyeget a szmogveszély. A légkörbe kerülő egészségkárosító finom por forrása az ipar és a háztartások fűtései, valamint a közúti közlekedés. A finom por végzetes hatása, hogy szűrés nélkül a tüdőbe jut, és ott allergiát, asztmát, krónikus bronchitist vagy akár tüdőrákot is előidézhet. Annál is inkább örvendetes az a hír, hogy e veszély csökkenthető ún. zöld tetőkkel. A mérések szerint a városi parkok és fasorok ugyanis mérhetően képesek kiszűrni a levegőben szálló por tartalmát, s a porszennyeződés további csökkentéséhez hozzájárulhatnának a növényekkel burkolt háztetők is. Egyes szakértői vélemények szerint a városi házak zölddé alakításával a szálló por koncentrációja akár 20 százalékkal is csökkenhetne. A környezetvédők ezért azt ajánlják, hogy minél több háztetőre telepítsenek növényeket. Az eljárás további pozitív hatása, hogy a házak padlásterét hőszigetelné is egyben.

  Egészséges táplálkozás? Nevelés kérdése

  Nem csak az illemszabályok betartása, hanem az egészséges étkezés is nevelés kérdése – állapították meg amerikai kutatók. Aki ugyanis gyermekkorában rendszeresen a családdal együtt étkezik, később egészségesebben táplálkozik. A közösen elköltött étkezéseknek mintaalakító szerepük van. A gyerekek látják, hogy mit esznek a szülők, ami alakítja étkezési kultúrájukat. A szülők étrendje általában több vitamint és kevesebb zsírt tartalmaz, mint a tinédzserek által kedvelt gyorséttermi ételek. Így felnőttkorban nagyobb a valószínűsége annak, hogy valaki saját maga készíti el ételeit ahelyett, hogy a gyorsbüfék kínálatából választana.

  Az energiaitalok nem valók a szívbetegeknek

  Az energiaitalok többek között koffeint és más élénkítő anyagokat tartalmaznak, ami a pulzusszám és a vérnyomás emelkedését okozza. Amerikai kutatások szerint már két adag energiaital (ez kb. 0,5 liter) két órán belül kb. 8 százalékkal emeli a vérnyomást, a pulzusszám is percenként 5-7-tel emelkedik. Különösen a fiatalkori magas vérnyomásban, illetve szívritmuszavarban szenvedőknél várható tüneteik, panaszaik rosszabbodása az energiaitalok hatására. A szakértők éppen ezért nem tanácsolják e termékek fogyasztását az érintetteknek.

  A túlzásba vitt tisztaság megbetegít

  Az egészségnek köze van a mértékletességhez. Ez vonatkozik a tisztálkodásra, a személyi higiénére is. Természetesen ügyelnünk kell a tisztaságra, azonban a túl gyakori zuhanyozás, fürdés bőrünktől nedvességet és zsírt von el, aminek hatására károsodik a bőrt bevonó, enyhén savas közeg és bőrünk természetes baktériumflórája. Napi egyszeri zuhanyozás bőven elegendő. A szappannal alapvetően érdemes takarékosan bánni, mivel 90-95 százalékban eltávolítja a bőr felületén élő mikroorganizmusokat.

  Ha a szerelem nem okoz örömet

  Amikor a világ legszebb dolga már nem okoz örömet, cselekedni kell. Csak Németországban közel hétmillió, 20– 65 éves hölgy szenved a hüvelyszárazságtól. Nem csoda, hogy ennek negatív hatásai vannak libidójukra is. Ezen segít egy új, természetes hatóanyagokat tartalmazó készítmény. Kapszuláról van szó, amelynek tartalmát ki kell préselni. A keverék többek között körömvirág-, sárgabarack- és citromolajat tartalmaz. Körülbelül öt percig be kell masszírozni a hüvelybe, hatására javul a nyálkahártya vérellátása.

  A fogamzásgátló tabletta befolyásolja a partnerválasztást

  A fogamzásgátló tabletta a partnert kereső nőket tévútra csábíthatja – állapították meg a közelmúltban brit pszichológusok a Liverpooli Egyetemen. A kísérletek tanúsága szerint a tabletták rontják a nők szaglását, pedig a partnerválasztásban ennek az érzéknek nagy szerepe van. Ez egyszerre több hibát is okozhat a választásban: a fogamzásgátló hatására a nők olyan férfiakhoz vonzódhatnak, akik genetikailag hasonlítanak rájuk. Ez általában a fogantatás körüli problémákat okozhat, ugyanis a természet inkább kedvez a genetikailag eltérőbb partnerek kapcsolatának, mint a hasonlókénak. Ha a nő később beszünteti a tabletta szedését, gyakran a kapcsolatnak is vége.

  Természetes segítség bélpanaszok esetén

  A bélpanaszok kezelhetők gyógynövényekkel is: a mirha, a kávészén és a kamilla a krónikus gyulladások ellenszere. A teafaolaj a bélgombákat pusztítja el, a reszelt alma hatékony lehet hasmenés esetében. Az első három gyógynövény keverék formájában is alkalmazható, sőt utazási hasmenés megelőzésében is hatékony lehet.

  Puszilkodás buksival - veszélyek nélkül

  Jó hírrel szolgál a kutyatulajdonosoknak a Kansas State University - jelentette a Medical Tribune: Legyen szó akár puszilkodásról, akár arról, hogy a négylábú kedvenc a gazdi ágyában alszik, az állatorvosoknak nincs ellenvetésük. A gazdiknak nem kell fertőzéstől tartaniuk - állítja dr. Kate Stenske állatorvosnő. Egy további jelenség, amire a kutatás derített fényt: az állatok és gazdáik beleiben élő csírák messzemenően rezisztensek az antibiotikumokra. Az állatorvosnő szerint: e terület még további kutatást igényel, addig azonban nyugodtan dédelgethetjük kedvencünket, de azért gyakran mossunk utána kezet.   

   

  tgym
  XV. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. szeptember

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.