Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2010. április


  A zöld banán előnyei

  Akár sárga, akár zöld, minden érettségi foknak megvan a maga előnye. Az érett banán édes, mivel keményítőtartalma átalakult cukorrá. Ezen kívül magasabb a béta-karotin- és C-vitamin-tartalma, mint zöld társáé.

  Ha túlérik, ismét csökken a vitamintartalma. A zöld banán azonban hosszabban telíti a gyomrunkat, ráadásul csupán egyet elfogyasztva napi magnézium- és káliumszükségletünk egytizedét fedezhetjük. Mivel a benne található szénhidrát hosszabb láncú, ezért az állóképességet fejlesztő sportok művelőinek is kiváló kisétkezés.

  A Kosok kedvelik a fogyókúrát

  Körülbelül egy éve elérhető egy LowFett 30 on-line névre hallgató fogyókúra az interneten (német nyelven). A 12 hétig tartó kúrával egyre többen adnak le sikeresen testsúlyukból. Többnyire 6 kg-ot vagy ennél többet. Az internetes oldal üzemeltetői most azon gondolkodnak, vajon van-e kapcsolat a fogyások mértéke és a csillagjegyek között. 500 résztvevő adatait értékelték (82 százalékuk nő, 18 százalékuk férfi). Az eredmény szerint a Kos jegyben születettek vannak a legtöbben a résztvevők között. Vállalkozó alkatuknak megfelelően felveszik a küzdelmet a kilók ellen. Őket szorosan követik a Vízöntő férfiak. Ők is nagyon motiváltnak tűnnek. A harmadik helyet az érzékenynek mondott Halak foglalják el. Általában náluk figyelhető meg legritkábban probléma a vonalaikkal. (Honlap www.food.xperts.de)

  A halk zaj is megbetegíthet

  Nem újdonság, hogy a zaj károsítja hallásunkat. Viszonylag új hír az alacsony zajszint káros hatása. Például egy csöpögő vízcsap, egy transzformátor búgása vagy az utcazaj tompa morajlása huzamosabb időn át szintén károsítja egészségünket. Ebben a döntő szerepet az a tény játssza, hogyha valaki a lármát zavarónak tartja, érzi. Ilyenkor ugyanis teste ún. stresszhormonokat termel és bocsát a vérbe, aminek hatására emelkedik a vér koleszterinszintje, trigliceridszintje és a vér alvadási faktorainak szintje. Ha a mérsékelt zajterhelés évekig fennáll, az jelentősen hozzájárulhat az alvászavarok, a magas vérnyomás, a szívinfarktus és a cukorbetegség kialakulásához.

  Általános tanács, hogy lehetőleg kerüljük a 85 decibelnél magasabb szintű tartós zajterhelést. Már 65 decibel hatására jelentkezhet fejfájás az erre érzékenyebb személyeknél. Akit az alacsony szintű zaj is zavar, az a zajt valamilyen kellemes zenével elfedheti. Ám aki azt gondolja, problémáinak megoldása az altatótabletta lehet, az súlyosan téved, mivel a zavaró hangok tudattalanul, alvás közben is kifejtik káros hatásukat.

  Mi milyen hangos: Légzés 10 dB,  éjjeli békabrekegés 64 dB,  egy elhaladó autó 80 dB,  kakaskukorékolás 85 dB, elhaladó vonat 90 dB, légkalapács 105 dB, walkman (max.) 115 dB, sugárhajtású repülőgép 120 dB

  A túl sok környezeti inger fejfájást okozhat

  Számítógép, mobiltelefon – a modern technika vívmányai ma már nélkülözhetetlenek mindennapi életünkben. A német Techniker Krankenkasse (Technikusok Betegbiztosító Pénztára) által végzett felmérés eredménye szerint a németek egyharmadánál fejfájást és alvászavarokat okoz, ha túlságosan sok külső inger halmozza el őket. Főképp akkor, ha az illetőnek nincs ideje, lehetősége, hogy kipihenje magát. Dr. Sabine Schonert-Hirz, a vizsgálat vezetője szerint éppen ezért rendkívül fontos a lazítás, a rendszeres szünet a hétköznapi rohanás során: • Naponta fél órát gyors tempóban gyalogoljunk. • Nappali álmodozás: Képzeljünk magunk elé egy gyönyörű, nyugalmas helyet, és képzeljük magunkat e helyszínre. • Olykor kapcsoljuk ki a fent említett műszaki berendezéseket, hunyjuk be a szemünket és hagyjuk magunkat gondolatainkkal sodorni.

  Gyógyfölddel megelőzhető a gyomorégés

  Az elsavasodás kellemetlen, ezt talán már mindenkinek volt alkalma megtapasztalni. A zsíros, édes, csípős vagy a túl bőséges étkezés után gyomorégést tapasztalhatunk. Mivel a nyelőcső, a gyomorral ellentétben, nincs védve az agresszív gyomorsav ellen, fontos, hogy mielőbb megszüntessük a panaszokat. Erre az egyik legjobb mód az ún. gyógyföld használata. Vízben kell elkeverni és meginni. Reggel, éhgyomorra fogyasztva a gyógyföldes víz megelőző hatású. Alapvetően arra kell figyelni, hogy jó minőségű terméket vásároljunk.
   

  Orrfújás, helyesen

  Folyik az orrunk, de hogyan fújjuk ki? Praktikus okokból a gyerekek – és olykor néhány felnőtt is – fújás helyett inkább szív, szipog. Ez szörnyen hangzik, de nem is olyan rossz, amint azt az orvosok megállapították. A visszaszívás ugyanis alacsony nyomást hoz létre az orrban, és ennek hatására kiürülnek a melléküregek. Lenyelve a váladékban élő kórokozókat elpusztítja a gyomorsav.

  Az erős orrfúvás hatására ezzel ellentétben túlnyomás keletkezik, ami felpréseli a váladék egy részét a homloküregbe és a melléküregekbe, ahol a vírusok már jobban érzik magukat.

  Hatásos lehet gyerekeknél a ballonos orrszívó használata.

   

  A gyömbér jótékony hatású a rákterápiában

  Puncsba, teába, süteménybe kerül, így csökkenti a túlzott teltségérzetet és segíti az emésztést. Ismert tény, hogy fertőzések ellen is hatásos. Azonban még ennél is többet tud, amint ez egy új kutatás eredménye bizonyítja. A Rochesteri Egyetemen (USA) végzett, ún. randomizált kettős vaktesztben a gyömbér hányáscsillapító hatását vizsgálták kemoterápiával kezelt daganatos betegeken. 644 pácienst vizsgáltak, akik legalább három kemoterápiás kezelést kaptak. A kísérleti csoport tagjai a kezelés előtt három napig és azt követően szintén három napig különböző dózisban kaptak gyömbért. 0,5-1 gramm dózisnál a hányinger 40 százalékban csökkent. A kutatók ezt a gyömbér gyulladásgátló hatására vezetik vissza.
   

  MRSA – baktériumok ámokfutása

  Mindenki örül, ha hazamehet a kórházból. De sajnos sokan nem kívánt szuvenírrel térnek haza az intézményből, nevezetesen az MRSA nevű baktériummal, amellyel könnyen megfertőzhetik hozzátartozóikat is. A rövidítés a multirezisztens staphylococcus aureus kifejezésre vonatkozik. A gyógyszer-rezisztenciát legelőször a hatvanas években figyelték meg. A többi staphylococcushoz hasonlóan az MRSA főképp sebeket fertőz meg, amely súlyos esetekben vérmérgezést, azaz szepszist idéz elő. Ami rendkívül rossz tulajdonsága, hogy módosult penicillinmegkötő proteinje révén ezeket a kórokozókat antibiotikummal alig lehet kezelni.

  A fertőzésre különösen fogékonyak az idősebb vagy legyengült szervezetű emberek. A védekezés egyetlen formája a higiéné és a kórházi fertőtlenítés szigorú betartása.

   

  Feledékenység ellen gyalogoljunk

  Az Alzheimer-kór az idős emberek réme. Minden negyedik, 85 évesnél idősebb személy e betegségben szenved. 2030-ra a kutatók szerint minden harmadik 60 évesnél idősebb embert érint majd a súlyos szellemi leépüléssel és feledékenységgel járó kór. Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie, vélik amerikai kutatók. Egy hatéves tanulmányban megállapították, miként lehet az agy szürkeállományát alkotó sejtek pusztulását feltartóztatni. Már heti három alkalommal 15 percnyi rendszeres mozgás 30 százalékkal képes csökkenteni az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Mindegy, hogy futás, gyaloglás, úszás vagy kerékpározás. A pozitív hatás a kutatók szerint a sport vérnyomást csökkentő hatásával magyarázható.
   

  Táplálkozászavarok – lányoknál igen elterjedt betegség

  A kóros soványság (anorexia nervosa) a fiatal lányok 0,7 és a fiúk 0,1 százalékánál fordul elő, ami ritkának számít. A legújabb felmérések szerint azonban minden harmadik, 11–17 éves lánynál megfigyelhetők furcsa étkezési szokások. A német Szövetségi Oktatási és Kutatásügyi Minisztérium által támogatott hosszú távú megfigyelés célja, hogy tisztázzák e komoly pszichológiai zavar mibenlétét.

  A bőrt, fogakat, gyomrot és a bélrendszert érintő problémák mellett megfigyelhető a csontozat fejlődésének zavara, valamint a havi vérzés kimaradása, az alacsony növés is. A legijesztőbbek azonban mégis a neurológiai leletek. MR-felvételek szerint a fehér- és a szürkeállományban egyaránt zsugorodást lehet megfigyelni. Ehhez pedig mindössze néhány havi helytelen táplálkozás elegendő.


  XVI. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.