Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2010. augusztus


  Gumiharisnyával enyhíthető a nyugtalan láb szindróma

  A „nyugtalan lábak” betegsége furcsa jelenség. Az érintettek éjszaka bizsergést, feszülést, olykor fájdalmat észlelnek a lábukban, így alvásuk sem tökéletes. Létezik gyógyszeres terápia, de egy klinikai felmérés eredménye szerint a kompressziós harisnyák (gumiharisnya), amit visszértágulat ellen, illetve a lábtrombózis megelőzése érdekében ajánlanak, ugyancsak használhatnak a restless-leg szindrómában szenvedőknek. Egy kísérlet alkalmával a résztvevők négy héten át otthonukban mindennap egy órán át viselték a kompressziós harisnyát. Például este, amikor amúgy is lazítottak. A kísérleti személyek egyharmadánál ennek hatására teljesen megszűntek a panaszok, a többieknél jelentős mértékben enyhültek.

  Az injekciós fogamzásgátlás árt a csontoknak

   Azoknak a nőknek, akik több mint három éven át a háromhavonta beadandó injekciós fogamzásgátlás módszerét alkalmazták, jóval nagyobb az esélyük, hogy valamilyen csonttörést szenvednek, mint azoknak, akik hagyományos módon védekeznek. Ezt egy nagy létszámon végzett (68 000 csonttörést szenvedett nő és 273 000 kontrollszemély) klinikai felmérés eredménye igazolta. A kísérletet a Baseli Egyetem kutatói végezték. Azt már korábban is tudták, hogy az ösztrogénmentes fogamzásgátló injekció hatására már 12-24 havi folyamatos alkalmazás mellett is ritkul a csontállomány.

  A jókedv kivédi a szívinfarktust

  A Columbia Egyetem egyik orvoscsoportja megállapította, hogy az optimista életfelfogású és elégedett életszemléletű emberek ritkábban betegszenek meg szív- és érrendszeri betegségekben, mint a notórius pesszimisták. A tanulmányban 1700 felnőttet figyeltek meg több mint tíz évig. A felmérés konkrét eredménye, hogy az életművészek között 22 százalékkal kevesebb volt a szívinfarktus és az anginapectoris-roham.

  Gyakoribb, mint gondolnánk: összeszűkült légutak

  Körülbelül minden hetedik, 40 évesnél idősebb ember légutai tartósan beszűkültek. A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) általában a több évig tartó dohányzás eredménye, és a korral egyre inkább romlik. Jellegzetes tünetei a köhögés, a köpetürítés, illetve a légzéskor a tüdőben hallható zörejek. A nőket különösen erősen veszélyezteti a betegség, mert az ő légutaik érzékenyebbek a cigarettafüstre, mint a férfiaké. Feltételezhetően a munkahelyi szennyezés is kedvez a betegség kialakulásának. A legújabb kutatások szerint a cigarettafüstből származó méreganyagok lerakódnak a falakon, a bútorok, a szőnyegek, a ruhák és a függönyök felületén. Itt, különböző anyagokkal reagálva a füst rákkeltő anyagokká alakulhat át. Különösen a gyermekeket és a csecsemőket veszélyezteti, akik mindent a szájukba vesznek, megnyalnak és sokat kúsznak-másznak a földön.

  A Wii konzol elűzi az időskori depressziót

  Az idősebb emberek lehangoltságán segít a Nintendo Wii konzolja. Egy amerikai klinikai tanulmány szerint ugyanis a virtuális sportot az idősek is élvezik, és ez képes elűzni a nem túl súlyos depressziót. A kutatók teniszt, tekézést és bokszolást játszattak kísérleti alanyokkal a számítógépen. A résztvevők 86 százaléka igen jól reagált, és a hatás három hónapon át tartott – valódi sport esetében ez még 5 százaléknak sem sikerül –, és minden harmadik személynél legalább a felére csökkent egyéb panaszaik száma vagy mértéke.

  Csillapítja a fájdalmat a fekete nadálytő

  A sportsérülések, izom- és ízületi fájdalmak kezelésében a fekete nadálytövet már régóta alkalmazzák. Most egy klinikai vizsgálat bizonyította, hogy a növényi alapanyagot tartalmazó krém akut hátfájás ellen is hatásos. Ötnapi kezelés hatására a mozgáskor jelentkező fájdalom kb. 95 százalékkal csökkent. A vizsgálat résztvevői elmondták, hogy a panaszok már a krém felvitelétől számított egy órán belül csökkentek, és mozgásuk javult.

  A terméketlenség népbetegség?

  Dán orvosok figyelmeztetnek a mesterséges megtermékenyítés veszélyeire. Bár e beavatkozással sok meddő pár vágya teljesül be és gyermekük születik, de a kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy a meddőséget általában valamely genetikai defektus okozza. Ha ezt a gyermek örökli, akkor egy idő után a meddőség egyre szélesebb körben elterjed a populációban. A főként férfiakat érintő nemzőképtelenség okait egyelőre nem sikerült tisztázni. A genetikai tényezők mellett környezeti ártalmakra és korábban lezajlott chla-mydiafertőzésre is gyanakszanak a kutatók

  Étrendi kiegészítőkkel a szabad gyökök ellen

  Számtalan kutatás bizonyította, hogy a szabad gyökök károsítják szervezetünket. Ennek eredménye a sejtek korai öregedése, az érrendszer károsodása, az immunrendszer gyengülése. A friss gyümölcsök, zöldségek gazdagok ún. szekunder növényi hatóanyagokban, ezért mindennap ennünk kell azokat. Egyetlen almában kb. 4000, az egészségünkre pozitív hatást gyakorló anyag található. Aki nem tud naponta több adag zöldséget és gyümölcsöt elfogyasztani, az folyamodhat étrendi kiegészítőkhöz. Ezek hatóanyagai jelentős mértékben képesek fékezni a szabad gyökök káros hatását, amint ezt egy vizsgálatsorozat igazolta. A folyékony növényi sűrítmény szedését követően a vérben javult az antioxidáns hatású molekulák aránya: a nőknél 15, a férfiaknál 19 százalékkal nőtt a mennyiségük. Ennek megfelelően csökkent a szabad gyökök okozta terhelés. Mindez testileg is megnyilvánult, a kísérleti személyek erősebbnek és aktívabbnak érezték magukat, mint korábban.

  A vitaminhiány rákot okozhat

  A krónikus vitamin- és nyomelemhiányos táplálkozás sokféle módon károsíthatja egészségünket, okozhat például rákot, elhízást, degeneratív időskori elváltozásokat. Prof. Bruce Ames, a Berkeley Egyetem (Kalifornia) professzora a betegség kialakulásának mechanizmusát derítette ki. A krónikus vitaminhiányban szenvedők, például a szigorú diétát tartók vagy az éhezők szervezete drasztikus szükségintézkedéseket foganatosít, hogy a hiányt kompenzálja és az anyagcserét fenn tudja tartani. Ezzel biztosítja ugyan a közvetlen túlélést, de közben tartósan károsodik a sejtek örökítőanyaga, a DNS. Ennek későbbi következménye akár a rák kialakulása is lehet, károsodhat az immunrendszer vagy súlyosan sérülhetnek a sejtek mitokondriumai. A mitokondriumok a sejtek „erőművei”, roncsolódásuk idő előtti öregedést okozhat.

  Új tények az antibiotikumterápiával kapcsolatban

  Az antibiotikumok túlzott használata miatt (főképp a kórházakban) az USA-ban minden évben százezer ember hal meg különféle fertőzésekben, amelyeket antibiotikumokkal szemben rezisztenssé vált kórokozók idéznek elő. A Vanderbilt Egyetem matematikusai most olyan modelleket dolgoztak ki, amelyek segíthetnek az antibiotikumok ésszerűbb alkalmazásában. Normális esetben az emberi szervezetben azok a baktériumtörzsek dominánsak, amelyek nem váltak ellenállóvá az antibiotikumokkal szemben. A szakszerűtlen, eltúlzott használat (akár 18 napon keresztül folyamatosan) hatására azonban annyira lecsökken a számuk, hogy a rezisztens baktériumok elszaporodhatnak, átvehetik a „terepet”. Amint ezek egy új fertőzést váltanak ki, a folyamat ellenőrizhetetlenné válik, egyetlen gyógyszer sem képes leküzdeni azokat. 
  A kutatók alternatívaként azt javasolják, hogy a kórházi betegeknél a megelőző céllal végzett antibiotikus kezelése ne tartson 8 napnál tovább. Ennek hatására még elegendő nem ellenálló baktérium is jelen van ahhoz, hogy ne vehessék át a helyüket teljes mértékben a gyógyszerrel szemben rezisztens kórokozók. A kutatók elfogadják, hogy egyes esetekben szükség lehet hosszabban tartó antibiotikus kezelésre is, akut helyzetben. Az általánosan túlzott mértékű – szinte rutinszerű – alkalmazás azonban a kórházi gyakorlatban a páciensek érdekében elvetendő.

  Létezik harmadik típusú létforma?

  Korábban minden egyszerűnek tűnt. Az ember vagy élt, vagy halott volt. A klinikai halál állapota is világosan definiált volt, vagy megállt a szívverés, vagy az agy nem mutatott aktivitást. Időközben ez a nézőpont némi változáson esett át. A reanimációs medicina utóbbi években tapasztalható fejlődése, valamint a klinikai halálból visszatért emberek élménybeszámolói alapján amerikai tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az élet és a halál mellett létezik egy harmadik létforma is. Egyfajta átmeneti állapot élet és halál között, amelyben a szív már nem ver, az agy nem mutat semmilyen aktivitást, de a szervezet sejtjei még életben vannak.  Eddig az újraélesztés azonnal elvégzendő feladatai között volt a kardiopulmonális reanimáció (CPR), a defibrilláció és ha szükséges volt, a felmelegítés. Azonban sok reanimált páciensnél a defibrillátor okozta elektrosokk komoly agykárosodást okozott. Ezért ma inkább igyekeznek az újraélesztést egyénre szabott módon kivitelezni.

  Zsírbontó leptin – Áttörés a túlsúly elleni küzdelemben

  Amerikai kutatóknak sikerült több évtizedes kutatások után az első, valóban működő zsírbontó terápiát kifejleszteniük. Az új eljárás lényege, hogy aktiválja a leptin nevű hormon termelődését. Ez a hormon a testünkben termelődik, és jó ideje tudjuk róla, hogy fékezi az éhségérzetet, továbbá képes a zsírsejteknek olyan impulzust adni, amelynek hatására azok elégetik zsírtartalmukat.
  A University of Texas Southwestern Medical Center kutatóinak sikerült a leptintermelés génjeit egy vírus segítségével a májba juttatni, és így a szervet fokozott leptintermelésre serkenteni. Eddig a zsírdepókban elraktározott zsírt csak úgy lehetett eltüntetni, ha az illető diétázott. A leptin ezzel szemben úgy is eltünteti a zsírt, ha közben változatlanul eszünk. Ezzel kiküszöbölhető a rettegett jojóhatás.

  tgym
  XVI. évfolyam 8. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.