Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2010. december


  Megfejtették az ókori smink titkát

   Az ókori egyiptomi nők sminkelési szokásait a mai napig megcsodálhatjuk a ránk maradt falfestményeken, halotti maszkokon. Különösen feltűnő a  szemhéjaknál látható hosszú sötét vonal. Francia kutatók kiderítették, hogy ez a szemhéjfesték antibakteriális  hatású volt. Ólomtartalmú sókat tartalmazott kis mennyiségben.

   

   

  Az európai telek egyre hidegebbé válnak?

  A globális felmelegedés ellenére a klímakutatók feltételezései szerint Közép-Európában és Nagy-Britanniában a közeljövőben gyakoribbak lesznek a kifejezetten fagyos, hideg telek. A Max Planck Intézet szerint ennek oka a Nap mágneses „lázgörbéje”. Az intenzív napfolttevékenységek évtizedei és a viszonylag enyhe telek után Európában ismét keményebbé válnak a téli hónapok. Hogy az enyhe napfolttevékenység miért gyakorol Európára ilyen hatást, azt a kutatóknak egyelőre nem sikerült kideríteniük.

  Jobban megy a munka növényekkel

  A növények javítják az irodák és munkahelyek atmoszféráját – méghozzá kémiailag és pszichológiailag egyaránt. Ez az eredménye egy az EU által támogatott kampánynak, amelynek neve „Egészséges zöld munkahely”. A növények 30 százalékkal enyhítik a fáradtságot, a fejfájást, a köhögést és a szemek irritációját. A dolgozók kevésbé stresszesek és produktívabbak – ezekkel az eredményekkel zárult egy kísérlet a BMW autógyárban. A gyár több mint 300 négyzetméternyi irodaterületének 12 százalékán növényeket helyeztek el. Ennek ellenére a tesztprojekt nem bizonyult tartósnak. Ennek oka a heti 2000 liter öntözővíz volt, valamint a növények által elfoglalt hely.

  Szúró érzés az oldalunkban

  Sportolás, testedzés közben a test oldalában fellépő kellemetlen szúró érzés főképp akkor alakul ki, ha a sportoló az edzés előtt bőségesen táplálkozott és zsiradékban gazdag ételeket evett. A gyomor és a bél ilyenkor befolyásolja a felettük elhelyezkedő rekeszizom mozgását, ezért edzés előtt két-három órával lehetőleg ne együnk semmit. Jó, ha ezen kívül kerüljük a sajt, a müzli, a hüvelyesek vagy a teljes őrlésű gabonák fogyasztását, mert ezek sokáig maradnak a gyomorban. A túl sok folyadék is okozhat oldalszúrást. A szúró érzést megelőzhetjük mély lélegzéssel is, főképp a mély kilégzés hasznos.

  A tea megvédi fogainkat a szuvasodástól

  A fekete és a zöld tea egyre több tudóst és kutatót érdekel. Az amerikai University of Illinois College of Dentistry (Illinois Egyetem Fogorvos Tudományi Kar) egy tanulmányában megállapították, hogy a teában található anyagokkal megelőzhető a fogszuvasodás. Főképp a polifenoloknak és flavonoidoknak, valamint a katechin nevű cseranyagnak köszönhető ez, mivel gátolják a szájüregben a keményítő átalakulását szőlőcukorrá, ami a lepedéket képző baktériumok fő tápláléka. Az említett teahatóanyagok ugyanakkor bizonyos baktériumok anyagcseréjét is befolyásolják, így azok nem képesek szaporodni. Az amerikai kutatók egyenesen a teával történő szájöblögetést javasolják. Igaz, ez hosszabb távon a fogak elszíneződését okozza, amit azonban a fogorvos megfelelő módszerekkel meg tud szüntetni. A zöld teában egyébként több polifenol található, mint a feketében, mivel gyártása során nem vetik alá fermentációnak.

  Miért érdemes a Down-kóros gyermekeknek sportolniuk?

  A sport erősíti az emberi kapcsolatokat, a magabiztosságot, a fizikai erőnlétet és állóképességet, javítja a koordinációs készségeket és szórakoztató. Mindez a Down-szindrómás gyerekekre is érvényes, ezért javasolt, hogy az érintett szülők gyermekeikkel minél több időt töltsenek a szabad levegőn. Még ha a Down-kóros gyerekek izomzata kevésbé tónusos is, mint az egészségeseké, mindez megfelelő edzéssel és kellő kitartással, következetességgel javítható. A sportág kiválasztásánál azonban arra mindenképp ügyelnünk kell, hogy ne érje túl nagy terhelés a gyerekek gerincét és csontjait, ugyanis ezek a Down-kóros gyerekek „gyenge pontjai”. Azonban a moderált edzés a csontozatnak is jót tesz, különösen, ha kalciumban és D-vitaminban gazdag étrenddel párosul. Ideszámítjuk a tejtermékeket, a zöld főzelékféléket, a halat, gombát és a tojást. A kellő D-vitaminellátás érdekében a gyermeknek naponta legalább 15 percet kell eltöltenie a szabadban.

  Nyugtató helyett jázminillat

  A Bochumi és Düsseldorfi Egyetem kutatói kimutatták, hogy a jázminéra emlékeztető virágillat (Gardenia jasminoides) nyugtató, félelmet csillapító hatású. Méghozzá legalább annyira hatásos, mint a régi, jól bevált nyugtató, a Valium. A természetes jázminillat a szintetikus nyugtatókhoz hasonló módon kivált bizonyos biokémiai reakciókat, ugyanakkor a gyógyszerekkel ellentétben nem okoz függőséget, nincsenek mellékhatásai. A kutatók ezért a jázminillatot alvászavarok, nyugtalanság, félelmek csillapításában ajánlják.

  Férfiak: csak óvatosan a tesztoszteronnal!

  A férfiaknál is kezd elterjedni az a gyakorlat, hogy idősebb korban hormonkészítményekhez nyúlnak. Az idősödő férfiak azt remélik, hogy így a korral járó hormonszintcsökkenés hatásait kivédhetik. A hormon erősíti az izmokat, ugyanakkor veszélyt jelent a szívre.
  Egy bostoni tanulmány eredményei szerint a hormonnal kezelt csoport tagjainál bizonyos betegségek jelei mutatkoztak: a 106 férfiból 23-nál szívérrendszeri megbetegedések alakultak ki: többek között a keringés összeomlása, a szív ödémásodása, szívritmuszavarok és egy esetben szélütés. Egy résztvevő szívinfarktusban lelte halálát, a placébócsoportban ezzel szemben csak öten betegedtek meg. Az orvosok ezért azt ajánlják, hogy a hormonok szedése előtt mindenki nagyon alaposan vizsgáltassa ki magát.

  Amikor a túlzott higiéné káros

  Sokaknak keseríti meg az életét a végbél táján jelentkező viszketés és fájdalom. A háziorvos ilyenkor általában kortizont vagy gombaölő hatóanyagot tartalmazó kenőcsöket ír fel. Az amerikai Mayo Klinika vizsgálata szerint azonban a legtöbb esetben a nedves, illatosított WC-papírra adott allergiás bőrreakcióról van szó! A panaszokat a metil-klór-izothiazolinon nevű tartósítószer okozza, amely sok illatosított, nedves toalettpapíron megtalálható. Elképzelhető azonban, hogy a számos összetevő közül egyebekre is hasonlóan reagál a bőrünk.

  Gyermekágyi depresszió

  Az anyák majdnem háromnegyedénél a szülést követően mély melankólia lép fel. A szimptómák az érintettek 13 százalékánál tartóssá válnak, és a szüléstől számított három hónap leforgása alatt valódi depresszióvá súlyosbodnak. Ennek oka sokáig teljesen ismeretlen volt. A kutatóknak most sikerül kimutatniuk, hogy a monoamin-oxidáz (MAO-A) nevű enzim szintjének emelkedése okozza a kórképet. Azt jó ideje tudjuk, hogy a szülést követő 3-4 nap folyamán az ösztrogén nevű női nemi hormon szintje 100–1000-szer alacsonyabbra csökken. Ezzel szemben a MAO-A szintje emelkedik. Ez az anyag lebontja a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin nevű idegi ingerületvivő anyagokat, amelyek felelősek hangulatunk alakulásáért. Az érintett nőknél fontos volna tehát valamilyen módon gátolni a túlzott MAO-A aktivitást. Ennek feltétele azonban, hogy az alkalmazott gyógyszer ne károsítsa a magzatot. Egyébként a férfiakon is úrrá lehet a gyermekágyi depresszió. Egy tanulmány szerint minden tizedik apa depresszióssá válik gyermeke megszületését követően. Náluk viszont még nem sikerült kideríteni a kiváltó okot.


  XVI. évfolyam 12. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.