Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2010. február


  Migrénterápia elektromos árammal

  Amikor az ókori Rómában valakit elviselhetetlen fejfájás gyötört, az illetőt gyakran eredményesen kezelték elektromos sokkterápiával, általában úgy, hogy közvetlen kontaktusba hozták az elektromos rájával, amely képes akár 230 volt erősségű elektromos impulzusokat kibocsátani, amelyekkel a zsákmányállatokat megbénítja.

  Amerikai migrénkutatók nyomába szegődtek az ősi tudásnak. Jelenleg kétféle elektromos készüléket tesztelnek, amelyek használata szóba jöhet a különösen heves és makacs migrén kezelésekor. Az okcipitális (nyakszirti) ideg stimulációjánál (ONS) két elektródát a koponya tarkórészének bőre alá ültetnek, és ezeket kezeléskor elektromos készülékhez kapcsolják, hogy ezzel megakadályozzák a migrénroham kialakulását vagy a zajló rohamot megszüntessék. A másik, a TMS-eljárás lényege, hogy mágneses impulzusokkal kezelik az agyat, hogy ezzel befolyásolják annak elektromos aktivitását. Itt a kezelés bőrön keresztül történik, tehát nincs szúrás, vágás. Mindkét módszert olyan pácienseken tesztelik, akiknél a roham ún. aurával, azaz fényfoltok látásával, látótérkieséssel és egyéb látászavarral kezdődik. Az első kísérletek után a páciensek jelentős javulásról számoltak be.

  Vigyázat, hamisítják!

  Az EU vámügyi felügyelete szerint az elmúlt években hihetetlen mennyiségű hamisított gyógyszer és kozmetikai készítmény árasztotta el az európai piacot. A készítmények hasonlítanak az eredetire, összetételük azonban jócskán különbözik attól: általában olcsó vegyszerek, háztartási tisztítószerek, pancsolt alkohol, sampon stb. alkotják. Egy ismert szívgyógyszer hamisítványát például kőporból és útburkolati jelekhez használt festékből állították elő a hamisítók, majd politúrral fényesítették a felületét. 2005-ben kb. 500 ezer csomag hamisított gyógyszer került forgalomba, köztük előkelő helyen szerepelt a Viagra, valamint rákellenes gyógyszerek és antibiotikumok is. A hamisítványok több mint 60 százaléka Kínából származik. Az EU vámügyi biztosa óva int mindenkit attól, hogy a tengerentúlról, főképp az interneten keresztül vásároljon gyógyszert, gyógyhatású készítményt, főképp, ha azok vénykötelesek. Még mindig a gyógyszertár a legbiztonságosabb beszerzési forrás.

  Ha farkaséhség tör ránk, együnk savanyút

  Sokunkat rendszeresen meglep a farkaséhség. Aki e "rohamok" következményét nem szeretné a mérlegen is látni, az hirtelen támadt éhségérzetét ne péksüteménnyel, cukrászsüteménnyel vagy édességgel csillapítsa, hanem savanyú uborkával. Svéd kutatók megállapították, hogy ennek ecettartalma jelentősen fokozza az ételek laktató hatását.

  A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy az éhségrohamok általában a radikális fogyókúrák hatására alakulnak ki (ezért főképp a nőket érinti). A farkaséhség másik lehetséges oka pszichés, főképp stressz, csalódás érzete, magány vagy unalom, ami könnyen vezethet mértéktelen édességfogyasztáshoz.

  A tánc fejleszti a közösségi szellemet

  A közös ének és tánc kiváló módszer arra, hogy az individuumokból álló csoport valódi közösséggé formálódjon. Ezt a jelenséget a diktátorok is felismerték és alkalmazták, amikor nagygyűléseket tartottak. Kaliforniai pszichológusok mindezt tudományos kísérlettel bizonyították. A New Scientist c. tudományos folyóirat cikke szerint az emberek éneklés és tánc közben erősebb összetartozás-érzésről számolnak be, amikor a többiek, a közösség fontosabbá válik, mint saját előnyeik. Elképzelhető, hogy a "csordaszellem" kifejlődésének köze van az ún. tükörneuronokhoz. Ezek az idegsejtek azonnal ingerületi állapotba kerülnek, amint más emberek velünk azonosan, vagy legalábbis nagyon hasonlóan cselekszenek. Ráadásul, ha saját véleményünk egyezik a többség véleményével, agyunkban megnő a boldogságot okozó hormonok szintje. A futballmeccseken és a popkoncerteken tapasztalható euforikus hangulat is ezzel a jelenséggel magyarázható.

  Mezoterápiával az időskori távollátás ellen

  Az időskori távollátás ma már nem sorscsapás: a szemlencse magjának korral járó rugalmasságvesztése ellen jó hatással alkalmazható a mezoterápia. E módszer egyesíti magában az akupunktúra, a neurálterápia és a gyógyszeres terápia alapjait, melynek során különböző, keringést serkentő hatóanyagokat nagyon vékony injekciós tűkkel juttatnak a bőr alá, a szem körül. A hatóanyagok között említendő a keringést serkentő buflomedil és a kalciumszintet csökkentő kalcitonin. Ezek az anyagok hatnak a szemlencsére, amely a korral fokozatosan elveszíti rugalmasságát, így alakul ki az időskori távollátás. A hatóanyagok kombinációja javítja az ún. akkomodációt, tehát a szemlencse átváltását a közeliről a távollátásra és vissza.

  Az arthrosisos pácienseknek télen is mozogniuk kell!

  Az arthrosisban szenvedő emberek számára a tél nem a legmegfelelőbb évszak. A hideg és a nedvesség átjárja a végtagokat: az ember ilyenkor merevnek érzi magát, mintha berozsdásodott volna. Valóban: a hideg hatására az izmok és az inak összehúzódnak, ez az oka a merevségnek és a fájdalmaknak. Mégis fontos a porcok anyagcseréjéről gondoskodni. Ez rendszeres, mindennapos sétálással vagy sífutással biztosítható. Ideális, ha mozgás után eljutunk szaunába is, mivel a hideg-meleg váltakozása gyulladásellenes és fájdalomcsillapító hatású anyagok termelődését serkenti a szervezetben. Ezen kívül hatékonyak a bioaktív kénforrások is, melyek a sérült porcnak fontos tápanyagokat biztosítanak. Mindezzel megelőzhetjük a fájdalmakat és némiképp regenerálhatjuk a kötőszöveteket is.

  Glutamát - amikor szervezetünk besokall

  A nyelv ízlelőbimbói négy alapízt (édes, savagyú, sós, keserű) tudnak megkülönböztetni. De van egy ötödik íz is, amint azt a kutatók a közelmúltban felfedezték. E húsra emlékeztető íz hordozója a nátrium-glutamát, amely adalékként egyre több élelmiszerünkbe kerül bele. Elsősorban a készételekben, a pizzákban, a levesporokban és leveskockákban szerepel ez az anyag, azonban egyre több felvágottban is helyet kap. Az élelmiszereken E620-tól E625-ig szereplő számok jelzik jelenlétét, de ha "fűszerkeveréket" vagy "élesztőkivonatot" tüntetnek fel a csomagon, szintén glutamátról van szó. A glutamátot testünk is előállítja, és fontos szerepet játszik a fehérje-agyagcserében, az agyban pedig ingerületvivő anyagként nélkülözhetetlen, itt az étvágy szabályozásában vesz részt. Az étellel elfogyasztott glutamát azonban gyakran okoz panaszokat. A migrént, az Alzheimer-kórt, a Parkinson-kórt ugyanúgy kapcsolatba hozzák vele, mint a fokozott éhségérzetet és a krónikus náthát. A szakértők éppen ezért azt ajánlják, mindig olvassuk el a csomagolt ételek címkéjét. Már az is eredmény, hogy a csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt ételkészítményekből kitiltották a glutamátot.

  Simogatás - a kód a bőr alatt található

  Azt régóta tudjuk, hogy a simogatás balzsam léleknek és testnek egyaránt. Hogy mindez miért van így, azt a közelmúltban göteborgi kutatók fedezték fel. A bőr alatt ugyanis olyan ideghálózat található, amelyek a lágy, lassú érintésekre reagálnak. Ez a hálózat ún. CT-rostokból áll, amelyek az érintések érzetét közvetlenül továbbítják az agynak és gondoskodnak a kellemes érzetről. A kísérletben az egészséges önkéntesek alkarját egy robot simogatta egy finom ecsettel, közben elektródák segítségével regisztrálták az idegrostok reakcióit. Érdekes, hogy a mért reakciók mindig akkor voltak a legerősebbek, ha a résztvevő különösen kellemesként érzékelte az érintést. A kutatók feltételezik, hogy a simogatásra reagáló idegek testi közelséget közvetítenek, és ellenpólusként szolgálnak a fájdalomingereknek.

  Gyógyszerek - fontos a dózis

  Ami az egyiknek orvosság, a másiknak méreg lehet, ugyanis a gyógyszerek rendelése és ezek adagolása döntően függ a vesefunkciótól. Utóbbi pedig a kor előrehaladtával egyre inkább romlik. Ezt igazolja egy vizsgálat, amelyet idős, átlagosan 85 éves személyek bevonásával végeztek el. A vesefunkció analízise szerint a páciensek 60 százalékánál túl magas volt az orvos által rendelt gyógyszerdózis.

  Bal oldali szívelégtelenség - a mozgás a legjobb terápia

  A szívbetegek fele ún. diasztolés szívgyengeségben szenved. Ez azt jelenti, hogy a szív pumpateljesítménye normális marad, de a bal kamra ennek ellenére nem képes tökéletesen megtelni vérrel, és nem tud megfelelően kitágulni. Ennek következtében a bal szívfél kevesebb vért tud a nagy vérkörbe pumpálni. Mindez nem csak a terhelhetőségre van káros hatással, de megrövidítheti a páciens életét is.

  Számos tanulmány mutatta ki, hogy a kor mellett a fizikai inaktivitás a legfontosabb kockázati tényezője a bal szívkamra tágulási zavarának. A kutatók ezért meg akarták tudni, vajon a testedzés javít-e a páciensek életminőségén, a szív diasztolés funkcióján. A válasz egyértelmű igen. Egy három hónapos edzésprogram a vizsgált páciensekben (átlagos életkor 65 év) jelentős javulást eredményezett a kontrollcsoporthoz képest.


  XVI. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.