Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2010. január


  A férfiak bőre is igényelné a krémet

  A férfiak kereken 40 százalékának túl érzékeny a bőre. Egy bőrgyógyászati kongresszuson az is elhangzott, hogy a nyak bőrét kidörzsölő, kemény gallért és a szorosra kötött nyakkendőt magába foglaló tipikus férfiruházat mellett az erősebbik nem a bőrápolást meglehetősen elhanyagolja. Ráadásul a férfiak nem figyelnek arra sem, milyen kozmetikumokat használnak. A zuhanyozógélt többnyire hajsamponként is alkalmazzák. Ez helytelen gyakorlat, mert a zuhanyozógél túlságosan kiszárítja a hajat és a fejbőrt. Az arctisztító szesz alkalmazása pedig károsítja a bőr finom védőrétegét, amelynek nyomán a borotválkozás jelentős irritációt okoz. A férfiaknak is rendszeres krémezéssel kell bőrüket ápolniuk, mint a nőknek. Ennek része a napfény elleni védelem is. Különösen ajánlhatók az A-vitamin-savat tartalmazó készítmények. A klinikai tanulmányok szerint ezáltal javul a bőr kollagénállománya, és szebb lesz a bőr.

  Ginkgóval jobban tudunk koncentrálni

  A ginkgokivonatokat általában az idősebb embereknek ajánlják, hogy lanyhuló agyi teljesítményüket javítsák, azonban a közelmúltban igazolták, hogy a fiatalabb és egészséges embereknek is előnyös lehet e növényi kivonat fogyasztása.

  A kutatók 104 egészséges, 45 évesnél idősebb személyt vontak be a vizsgálatba, akik munkaidejüknek legalább 50 százalékát a számítógép képernyője előtt töltik. A kísérleti személyeket terheléses tesztnek vonták alá. Az egyik csoport hat héten keresztül ginkgokivonatot kapott (Egb 761), napi 240 mg dózisban. A kontrollcsoportot placébókészítménnyel látták el. A mérés eredménye egyértelmű: a ginkgokivonatot kapó csoport hibakvótája 30 százalékkal mérséklődött és a terhelés érzete is csökkent, ugyanakkor az életminőség, a közérzet javult.

  Mezoterápia vállízületi meszesedés ellen

  A mezoterápia a neurálterápia, az akupunktúra és a gyógyszeres terápia szintézise. Nagyon vékony injekciós tűvel parányi dózisú hatóanyag-keveréket juttatnak a bőr alá, többnyire a kóros történések helyszínéhez közel. A hatóanyagok csak helyben fejtik ki hatásukat, és nem terhelik feleslegesen a szervezet egészét.

  Egy a közelmúltban végzett klinikai kísérlet igazolta a módszer hatásosságát az ún. vállízületi meszesedésben (tendinitis calcarea). E betegség lényege, hogy az inak eredésének közelében kalcium rakódik le, ami gyulladást idéz elő. A kalciumkristályok az ín és az ízületet alkotó csontok között raktározódnak el. Ha ez a lerakódás behatol a környéki kötőszövetekbe vagy az alatta elhelyezkedő nyáktömlőbe, a folyamat igen fájdalmas, heves gyulladássá fajul.

  A dr. Angelo Cacchio vezetésével dolgozó kutatócsoportnak a San Salvatore kórházban (L’Aquila, Olaszország) sikerült igazolnia, hogy ezt a betegséget gyorsan és tartósan lehet gyógyítani, méghozzá mellékhatások nélkül.

  Demenciát okozhat a kövér has

  Azt régóta tudjuk, hogy a túlsúly egészségügyi kockázatokat jelent: a következmény lehet zsíranyagcsere-zavar, szív-érrendszeri betegség vagy cukorbetegség. Ezzel azonban még nincs vége a negatív híreknek. Az utóbbi években elvégzett felmérések szerint agyunknak is ártanak a fölös kilók. Az erősen túlsúlyos, illetve elhízott embereknél jóval nagyobb a kockázata a demencia, azaz az időskori elbutulás kialakulásának.

  37 ezer, 40–80 éves személy adatainak értékelése kimutatta, hogy a túlsúlyosaknál 42 százalékkal gyakoribb a demencia, mint a normális testsúlyúaknál. Az Alzheimer-kór szempontjából a kockázat még ennél is magasabb: 80 százalék.

  A grillezett, erősen pirított élelmiszerek veszélyt jelentenek a cukorbetegekre

   Az ínycsiklandóan piros-ropogósra grillezett, illetve sütött ételek árthatnak egészségünknek – főképp a cukorbetegeknek. Ugyanis a magas hőmérsékletre hevített ételekben mérgező vegyületek, ún. AGE-k (Advanced Glycation Endproducts = erősen glikolizált végtermékek) keletkeznek. Ezek a mérgező anyagok főképp a véredényeket károsítják, gyorsítva az érelmeszesedés folyamatát.

  Mindez a cukorbetegek esetében különösen nagy terhelést jelent, ugyanis betegségük hatására testük is termel ilyen anyagokat: ezek glikolizált (elcukrosodott) fehérjék, amelyek a zavart cukoranyagcsere végtermékeként jönnek létre.

  Egy felmérés szerint, ha valaki mindennap csak egyszer fogyaszt AGE-ben gazdag ételt, már az mérhető elváltozásokat okoz az érrendszerben és a vérkeringésben. De e negatív hatásokat meg lehetett akadályozni, ha a cukorbeteg három napig tartózkodott az ilyen jellegű ételektől, vagy ha mégis fogyasztotta azokat, benfotiamint (a B1-vitamin provitaminját) is juttatott a szervezetébe.

  A pajzsmirigy-túlműködés megrövidíti a beteg életét

  A pajzsmirigy-túlműködés (hipertireózis) enyhe, ún. szubklinikai formája is kezelést igényel. Belga kutatók megállapították, hogy az e betegségben szenvedőknél szignifikánsan magasabb a halandósági ráta. Főként a 60 évesnél idősebb férfiak veszélyeztetettek. Mostanáig a hipertireózis eme enyhe formáját nem tartották kezelésre érdemesnek, főképp akkor nem, ha ez nem okozott tüneteket vagy panaszokat a betegnek. A szubklinikai hipertireózis gyakran véletlenszerűen, laborvizsgálat kapcsán derül ki. Ez a fajta hormonzavar hosszabb távon károsítja a szervezetet: a páciense pitvarremegésben szenved, ami olyan szívritmuszavar, amely kedvez az agyvérzés kialakulásának. Nőknél a betegség a csontritkulás folyamatát is felgyorsíthatja. A kezelés hatására azonban olyan panaszok is enyhülhetnek, amelyeket addig senki sem hozott kapcsolatba a pajzsmirigy működési zavarával, például szorongásos félelem.

  Megfázásra ne szedjünk antibiotikumot

  A statisztikák szerint minden felnőtt átlagosan három-négyszer szenved akut felső légúti fertőzésben, a gyerekeknél ez ennél gyakoribb. Minden második orvos ilyen esetekben antibiotikumot rendel betegének. Pedig e fertőzések túlnyomó többségét vírusok okozzák, amelyekkel szemben az antibiotikumok hatástalanok. Ráadásul az antibiotikumos kezelés károsítja nyálkahártyáink természetes baktériumflóráját, méghozzá nemcsak a belekben, hanem a garatban és az orrban is. Ennek hatására a kórokozókkal szembeni fogékonyság a továbbiakban fokozódik. A növényi hatóanyagok ugyanakkor egyaránt hatásosak lehetnek mind a bakteriális, mind a vírusos betegségekkel szemben.

  A kakukkfű, az eukaliptusz, a pelargóniagyökér, a torma csíraölő hatású. A kamilla és a primula kivonatai vagy a cickafarkfű gyulladáscsökkentőek. A fűzfakéregből vagy kapszaicinból készülő növényi orvosságok láz- és fájdalomcsillapító hatásúak. Nyákoldó hatásúak az illóolajok, továbbá az enciángyökérből, a kakukkfűből és a borostyánból készülő orvosságok. A bíbor kasvirág (echinacea), a kamilla és a vasfű kivonatai erősítik immunrendszerünket.

  Vigyázat: kórokozók a zuhanyrózsában!

  A zuhanyrózsák, főképp a műanyagból készültek egész sor baktériumnak adnak otthont. A Coloradói Egyetem (USA) kutatói a megvizsgált zuhanyrózsák 30 százalékában kimutatták a mycobacterium avium nevű kórokozót. Ez az egészséges emberben állítólag nem tesz kárt, azonban a gyenge immunrendszerű személyeknél, a várandós nőknél, az időseknél és krónikus betegeknél súlyos tüdőbetegséget idéz elő. A csírával való fertőződés hatására fáradtság, száraz köhögés, légszomj és rosszullét alakul ki.

  A zuhanyrózsák fertőtlenítését nem ajánlják a kutatók, ugyanis az említett kórokozók nem reagálnak a szokványos fertőtlenítőszerekre. Helyette inkább fémből készült zuhanyrózsákat javasolnak, mert ezekben jóval kevesebb mikroorganizmus képes megtelepedni. Mivel az első vízlöket különösen sok mikrobát tartalmaz, a zuhanyból az első másodpercekben érkező vizet lehetőleg ne az arcunkra vagy a szánkba engedjük.

  Orrunk érzi: a félelem félelmet szül

  Orrunk folyamatosan érzékeli az illatokat. Az így szerzett információk befolyásolják gondolkodásunkat, érzelmeinket, cselekedeteinket. A Müncheni Egyetem orvosainak kutatása szerint tudatalattink észleli és feldolgozza az illatok üzenetét.

  Ha valaki egy másik ember félelmekor keletkező verejték szagát érzi, a fejében olyan agyi területek aktiválódnak, amelyek részt vesznek a félelemérzet kialakításában. Az illető félénkké válik anélkül, hogy tudatosulna benne, mitől, miért fél. Ilyenkor óvatosabban viselkedik bizonyos helyzetekben. A kutatók feltételezik, hogy az emberek az illatok útján is képesek egymással kommunikálni, mint az állatok.

  A dohányzás nem boldogít

  Sok egykori dohányos boldogabbnak érzi magát, miután felhagyott káros szenvedélyével, mint amikor még aktívan szívta a dohányfüstöt. Ezt brit kutatók állapították meg egykori dohányosok kikérdezése alapján. Sok dohányzó ember félelmével ellentétben, miszerint ha abbahagyják, boldogtalanabbak lesznek, az exdohányosok 63 százaléka úgy érzi, most boldogabb, mint amikor még füstölt. Főképp a fiatal embereknél figyelhető meg a jelenség, akik már legalább egy éve nem dohányoznak.


  XVI. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.