Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2010. július


  Az esti evés valóban hizlal?

  Eddig senki nem tudott rá jó magyarázatot adni, miért hizlal az este elfogyasztott meleg étel. A tudomány eddig csupán azt igazolta, hogy a 24 óra alatt elfogyasztott kalóriák és a felhasznált kalóriák aránya szabja meg, hízunk-e vagy sem.

  Az anyagcsere szintén szerepet játszhat a testsúly alakulásában, és a pajzsmirigy működése is. Utóbbi jelentős mértékben befolyásolja, testünk mennyi kalóriát „éget el”. Az azonban valóban hizlalhat, ha a meleg vacsorából bőséges adagot fogyasztunk rendszeresen, majd a tv előtt még elropogtatunk némi csipszet, és sört is kortyolgatunk hozzá.

  Űzzük el a szemölcsöket

  A strandszezonban gyorsan terjednek a szemölcsök, a makacs bőrbetegség okozói ugyanis kedvelik a nedves közeget. A vírusok kiirtására kiválóan bevált egy régi házi recept: a szemölcsöket rendszeresen vékonyan bekenjük az életfa szétnyomott levelével. Gyógyszertárban a Thuja külsődleges tinktúraként kapható. Szintén jó hatású a vérehulló fecskefű tejnedve. A szemölcsöket mindig kezelni kell, mivel nagyon fertőzőek.


  Kínát a cukorbetegség járványszerű terjedése fenyegeti

  A New England Journal of Medicine hasábjain kutatók ijesztő számadatokat publikáltak: feltételezik, hogy Kínában 10 felnőttből egy cukorbetegségben szenved. Ez kb. 90 millió embert jelent. Az ország gyors gazdasági növekedése káros hatást gyakorol a lakosság egészségi állapotára. Megváltoztak táplálkozási szokásaik, életmódjuk, ez okozza a bajt.

  A tv-nézés agresszívvé teszi gyermekeinket

  Nem csak az erőszakot bemutató képektől kell óvnunk gyermekeinket. Úgy tűnik, a tévézés önmagában is agresszívvé tesz. Az USA-ban, a tv hazájában 3128 édesanyát kérdeztek meg, akiknek 3 esztendős gyermekük van. A felmérés szerint a napi többórás tévézés (pl. naponta három óra) hatására érezhetően fokozódik a kicsik agresszivitása. A verés és a kétes elemek a gyermek közelében vagy szomszédságában szintúgy növelik az agresszivitást. Az anya depressziós hangulatzavara, illetve a szülők-re nehezedő stressz szintén negatív hatású.

  Mai fiatalság: a Facebook nélkül semmi sem megy

  A Facebook az egyik legnagyobb és legnépszerűbb közösségi oldal világszerte. Több millió regisztrált felhasználója van, akik „online” szeretnének ismerkedni. Sok fiatalnak ezek a kapcsolatok annyira fontossá, nélkülözhetetlenné váltak, hogy hiányuk – akár csak egy napig – megvonási tüneteket eredményez. A Marylandi Egyetem kutatásai szerint nyugtalanság, szélsőséges idegesség, valamint feszültség lesz úrrá az érintetteken. Svájcban a „Facebook-junkie-kat” arra kérték, hogy 300 svájci frank jutalom ellenében egy hónapig tartózkodjanak az internetezéstől. Az eredmény elgondolkodtató. Kezdetben sokan úgy viselkedtek, mintha az édesanyjuk halt volna meg. A kísérleti alanyok úgy érezték, elvágták őket a világtól, szociálisan elszigeteltnek érezték magukat, noha más médiumokat használhattak. Később a nyilatkozataik pozitívabbá váltak. Önképük fontosabbá vált, mint mások róluk alkotott véleménye. Végül megnyugodtak, és egyre hasznosabban kezdték kihasználni felszabadult idejüket. A legtöbben egy hónap után azt mondták, ezek után „kevésbé dekadens” módon keresik fel az oldalt, azonban teljesen lemondani a dologról egyikük sem akart.

  A szolárium legalább annyira veszélyes, mint a dohányzás

  A szoláriumozásban a németek világbajnokok. A Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal becslései szerint Németországban több mint 5000 szoláriumstúdió létezik. Az elmúlt 12 hónapban több mint 11 millió, 14–49 éves ifjú látogatott ilyen stúdióba. Ötven százalékuk rendszeresen szoláriumozik, hetente legalább egy alkalommal – fittyet hányva a szakértők figyelmeztetéseire.
  Holott évente 140 ezer ember betegszik meg bőrrákban. A Német Rákellenes Liga figyelmeztet: aki 30 évesnél fiatalabban rendszeresen szoláriumozik, 75 százalékkal növeli annak kockázatát, hogy bőrrákot kapjon.

  A csípős íz elűzi az ízületi fájdalmakat

  A csípős fűszerek, például a Cayenne-bors, a mustár kiválóan alkalmasak az ízületi fájdalmak kezelésére. Fájdalomcsillapító hatásuk akár több hétig eltarthat – állítja prof. dr. Karin Kraft, a Rostocki Egyetem természetgyógyászati tanszékének munkatársa. A fehér mustármagból készíthetünk például borogatást. Négy evőkanál mustárlisztet kevés vízzel péppé keverünk, majd a fájdalmas ízületre kenjük és fent hagyjuk, míg a bőr ki nem vörösödik. Felnőtteknél ez általában 10-15, gyerekeknél 5-10 perc. A kezelést leghamarabb 14 nap múlva lehet megismételni. Nem szabad a borogatásnak a nyálkahártyákkal vagy sebbel érintkeznie! A fájó lábfejet is kezelhetjük mustárral: ehhez 20-30 g mustárlisztet keverünk el a lábáztató vízben. A lábakat bő vízzel alaposan le kell öblíteni a lábfürdő után! Ezt a kezelést naponta ismételhetjük, de legfeljebb két hétig.

  Úszás után olajat a fülbe

  A gyerekek könnyen kapnak fülgyulladást. Különösen nyáron, amikor sokat tartózkodnak a vízben. Az ún. uszodai fülgyulladás azonban megelőzhető. Fürdőzést követően egy csepp olíva- vagy babaolajat cseppentsünk a kicsik fülébe. Ezen kívül ügyeljünk rá, hogy a gyerekek füléből kijöjjön az összes víz. Félrefordított fejjel ugrálhatnak a kicsik, így garantáltan kijön a folyadék. A fertőzések ilyenkor szintén nagy veszélyt jelentenek, ezért a fertőző fülgyulladásra fogékony gyerekeket ne engedjük olyan medencébe, vízbe, ahol pelenkás gyerekek, esetleg háziállatok is fürdenek. A meleg vizű medencékben is hemzsegnek a kórokozók.

  A magaslati levegőn kevésbé vagyunk éhesek

  A magaslati levegő segíthet a fogyásban. Még akkor is, ha fogaskerekűvel vagy lanovkán jutunk fel a hegyre, ahol aztán nem mozgunk többet, mint hétköznap általában. Ezt a jelenséget 20, erősen túlsúlyos férfin tesztelték (életkoruk 51–59 év), akik 2008 őszén egy hetet tartózkodtak 2650 méteres magasságban (Zugspitze). Ezután átlagban 1,5 kg-mal csökkent a testsúlyuk. A szakértők szerint elképzelhető, hogy a magaslati levegőn csökken az étvágy: a kísérleti személyek naponta kb. 700 kcal-val kevesebb táplálékot fogyasztottak el, méghozzá minden kényszer nélkül. Ezen túlmenően az oxigénben szegényebb levegő hatására testük alapanyagcseréje felgyorsult. A magaslati levegőn gyorsabb a légzés és a szívverés is, aminek a hatására több energiát fogyaszt el a szervezet. Még egy jelenség mérhető volt: a hegyen tartózkodók szervezetében több vörösvértest termelődik az oxigénhiány miatt, ami fokozta fizikai állóképességüket és teljesítményüket. Egy másik vizsgálat azt is kiderítette, hogy a magaslati levegőn csökken az agyvérzés és a szívinfarktus kockázata. A kutatók szerint a tengerszint feletti 1000 méterenként jelentősen csökken annak veszélye, hogy valaki az említett érrendszeri betegségben idő előtt meghaljon. Már annak is van védő hatása, ha valaki egy ilyen magas helyen született, akkor is, ha élete során elköltözik alacsonyabban fekvő helyekre. Ezt 1,64 millió svájci állampolgáron végzett tízéves felmérés alapján nyilatkozták a kutatók, akik a pozitív hatások hátterében a jó levegőminőséget és a napsugárzást sejtik.

  A rágógumi fékezi étvágyunkat

  A cukormentes rágógumi rágása egy tanulmány szerint kb. 68 kilokalóriával csökkentette az elfogyasztott kalóriák mennyiségét a kísérleti személyeknél, akik ugyanakkor jóllakottabbnak érezték magukat. Aki étkezés után kezd rágózni, az kb. 5 százalékkal növeli a kalóriaégetést szervezetében. Bár ezek kismértékű változások, azonban hosszabb távon képesek befolyásolni testsúlyunkat.

  Menstruációs fájdalmak csillapítására alkalmatlan az ASS

  Azok a nők, akiket rendszeresen menstruációs fájdalmak gyötörnek, ne szedjenek acetil-szalicilsav- (ASS-) tartalmú fájdalomcsillapítókat. Az ASS ugyanis alvadásgátló hatású, ezért fokozhatja a menstruáció alatt a vérvesztést. Mivel egyetlen tabletta vérhígító hatása hét napig tart, a nőknek általában tartózkodniuk kell a menstruáció ideje alatt az ilyen hatóanyagot tartalmazó készítményektől.

  A féltékenység vakká tesz

  Nem csak a szerelem vak, hanem a féltékenység is. A University of Delaware pszichológus kutatói azt szuggerálták a női kísérleti alanyoknak, hogy a velük egy helyiségben tartózkodó, de kissé távolabb ülő partnerük szép nők képeit nézegeti egy számítógép képernyőjén. Minél féltékenyebbek lettek erre a nők, annál kevésbé voltak képesek a nekik megmutatott képeken bizonyos célokat, szándékokat kitalálni. A férfiak azonban más okok miatt válnak féltékennyé, amint az egy korábbi tanulmányból kiderült. A legtöbb férfi inkább a szexuális hűtlenség miatt érez féltékenységet, az érzelmi megcsalás őket kevésbé izgatja. A nőknél ez fordítva van. A szakértők szerint ennek oka az evolúcióban keresendő. A férfi soha nem lehet teljesen biztos abban, hogy partnere születendő gyermekének ő a vér szerinti apja. A nőknek ezzel szemben az a fontosabb, hogy olyan partnerük legyen, aki elkötelezetten védi, gondozza és eltartja családját.

  tgym
  XVI. évfolyam 7. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. december

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.