Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2010. június


  A dohányzási tilalom első hatásai

  Az általános dohányzási tilalom a nyilvános helyeken, munkahelyeken, éttermekben stb. első pozitív eredményei már észlelhetők Nyugat-Európában. Nem csak az aktív dohányosok, de a dohányfüstöt passzívan elszenvedők is sokat profitálnak az intézkedésből. Például a koszorúér-szűkület miatt kórházban kezelt betegek száma jelentősen csökkent Németországban. A szívinfarktusok száma 19 százalékkal lett alacsonyabb!

  Tinédzser apák – nem jó a gyereknek

  Ki gondolta volna, hogy a csecsemők egészsége szempontjából kedvezőbb, ha az apa 40 évesnél idősebb, ahelyett, hogy 20 évesnél fiatalabb lenne? Mindez egy nagy létszámon elvégzett kanadai tanulmányból derül ki. A fiatal apáktól származó gyerekeknél gyakoribbak a koraszülések, a veleszületett rendellenességek, az alacsony születési súly. Az orvosok szerint a jelenség oka, hogy a fiatal férfiaknál kevesebb és rosszabb minőségű a spermium.

   

  Mezítláb kocogás – kíméletesebb az ízületekhez

  Tudjuk, hogy a kocogás nem kíméli ízületeinket. A Harvard Egyetem kutatói azt is kimutatták, hogy a fő ok a rossz minőségű kocogócipőkben keresendő, amelyekben elsőként a sarok ér talajt. Ezáltal a térd és a láb egyéb ízületei a testsúly háromszorosának megfelelő terhelést szenvednek el. Véleményük szerint sokkal jobb, ha mezítláb kocogunk. Így a sarok talpi része vagy a lábfej középső része ér földet elsőként, ami erőteljesen tompítja a földet érés erejét, és ami leginkább a csípő- és a térdízületet kíméli. Ha megfelelő a talaj minősége, a futóknak nem kell sérüléstől tartaniuk – vélik a kutatók. Még kemény talajon is kellemesebb, ha mezítláb futunk. Egyedül kissé vastagabb bőr szükséges hozzá – mondja Daniel Liebermann, a kutatás vezetője, evolúciós biológus.

   

  Jó nagymama – kövér unoka

  A gyermeki lélek és a szocializálódás szempontjából fontos a nagyszülők szeretete. A nagyszülői szeretet azonban végzetes hatással van a gyermek testtömegindexére – mindezt egy a közelmúltban publikált brit felmérés alapján jelentették ki a kutatók. A felmérésben 12 ezer gyermeket vizsgáltak meg. A megfigyelések szerint, ha a gyerekekre csak időnként felügyeltek a nagyszülők, 15 százalékuk lesz túlsúlyos. Akik egész nap nagyszülői felügyelet alatt állnak, azok körében 34 százalék a túlsúlyosak aránya. A túlsúlyosság ráadásul egyúttal a jól képzett, jól kereső szülők gyerekeinél volt a leggyakoribb.

   

  A gyerekek igénylik, hogy beszélgessünk velük

  A gyerekeknek mesét olvasni jó, hasznos. A beszéd kifejlődése szempontjából azonban még jobb, ha a kicsikkel beszélgetünk. A Kaliforniai Egyetem kutatói az 1–4 éves gyerekek beszédét figyelték meg. Megállapították, hogy nem elegendő a passzív szöveghallgatás. A tanulási hatékonyság hatszor nagyobb, ha a gyermek a szüleivel társalog. Frederick J. Zimmermann, a kutatás vezetője szerint „a gyerekeknek minél többet kellene beszélniük akár magukban, egyedül is”. És: „Minél kisebb a gyermek, annál több párbeszédet igényel, hogy jól megtanulja a beszédet.”

   

  A vitaminok lassítják a sejtek öregedését

  A vitaminok kedvezően hatnak sejtjeink öregedési folyamataira. Ezt az állítást ellenőrizendő, amerikai kutatók bizonyos kromoszómavégződéseket, az ún. telomereket vették górcső alá. A tudósok már jó ideje e végződéseket tekintik a sejtek öregedési markerének, ugyanis minden egyes sejtosztódáskor rövidülnek. Ezt a folyamatot felgyorsítja az oxidatív stressz.

  Ötvenezer asszonyt figyeltek meg 35. és 74. életévük között. A tanulmány szerint akik rendszeresen szedtek multivitamin-készítményeket, azok sejtjeiben a telomerek jelentősen hosszabbak voltak, mint azokéban, akik nem szedtek vitamint. A vitaminfogyasztásnak köszönhetően a telomerek 5,1 százalékkal hosszabbak. A kutatók e hatásokat az antioxidáns C- és E-vitaminoknak tulajdonítják.

   

  Miért védi a húgyhólyagot a tőzegáfonya?

  Húgyúti fertőzések kezelésében és megelőzésükben az amerikai tőzegáfonya (cranberry) valóságos csodaszer. Mindegy, hogy lé, por vagy tabletta formájában adagoljuk. A pozitív tapasztalatokat most a tudomány is megerősíti. Egyfelől a bogyók enyhén savassá teszik a vizeletet, amit a baktériumok nem kedvelnek. Másfelől a bogyók tannint tartalmaznak, amely szintén gátolja a kórokozók szaporodását. Különösen érdekes, hogy a tőzegáfonya megakadályozza a kórokozó baktériumokban az ún. fimbrinek kialakulását. Ezek hiányában a kórokozók nem képesek megtapadni a hólyag belső falán, ezzel pedig lényegében semlegesítik a fertőzés szempontjából legfontosabb tulajdonságukat.

   

  Jó hír az allergiásoknak: körükben ritkább a rákos megbetegedés

  Az allergia kellemetlen, olykor heves tünetekben nyilvánulhat meg, de vigaszként elmondható róla, hogy esetleg védelmet nyújthat a rák ellen. E meglepő eredménnyel zárult a közelmúltban egy vizsgálatsorozat. A felmérések szerint az allergiásoknál ritkábbak bizonyos ráktípusok, mint az allergiában nem szenvedőknél. Ezek főképp a szájüreget, a nyelőcsövet, a hasnyálmirigyet, a méhet, a bőrt, illetve a beleket érintő daganatok. Tehát az olyan szervek rákos elfajulása, amelyek a külvilággal tartanak fenn kapcsolatot. A külvilágtól elszigeteltebb szervek, például az emlők, az agyhártyák, a prosztata vagy a nyirokszervek rákos betegségeinek kialakulására azonban nincs hatása az allergiának.

  Az allergiatípusok között is mutatkozik különbség a rákokat illetően: az ekcéma, a szénanátha, a rovarcsípés-, az élelmiszer- és az állatokkal szembeni allergiák képesek a legjelentősebb mértékben csökkenteni az említett daganattípusok kockázatát. A szakértők feltételezése szerint az allergiás folyamat során az immunrendszer oly módon aktiválódik az allergénre, hogy az egyúttal védő mechanizmusként működik a rákot okozó anyagokkal szemben is.

   

  A migrénben szenvedők hajlamosabbak a szívinfarktusra

  Akit gyakran gyötör a migrén, az nyilvánvalóan hajlamosabb a szívinfarktusra vagy az agyvérzésre. A Neurology c. folyóirat szerint a migrénes pácienseknél gyakoribbak az említett betegségek olyan ismert kockázati tényezői is, mint a magas koleszterinszint. A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy a migrén több kellemetlen fejfájásnál, komoly fenyegetést jelent az egész szervezetre. A migrénes betegeket ellátó szakembereknek tehát az ún. rizikófaktorokra is figyelniük kell. 

  Mindez nem ok arra, hogy a migrénes páciensek pánikba essenek. Ugyanis a magas koleszterinszint és a túlsúly ellen maga a beteg is sokat tehet.

   

  Céklalével a jó kondícióért

  Aki napi rendszerességgel elfogyaszt egy fél liter céklalevet, több oxigénnel látja el szervezetét. A fizikai állóképesség így 15 százalékkal növelhető. Mindez nem csak a sportolóknak jó hír, hanem például a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedőknek is. A céklalé gazdag nitrátban, ami testünkben nitritté alakul, aminek hatására oxigén szabadul fel. Ezt az oxigéntöbbletet az érintettnek nem a tüdőn keresztül kell felvennie. Azok a páciensek, akiknek tüdőfunkciója beszűkült, profitálhat a cékla e pozitív tulajdonságából. Ha mindezt erősítő és kondicionáló edzéssel kombinálja, akkor sokat javíthat életminőségén.

   

  Az éhezés jót tesz agyunknak

  A mértékletes koplalás, az egészséges étrend és a sok testmozgás igazoltan jó hatású neuropszichológiai teljesítményünkre. Egy a közelmúltban publikált tanulmány eredményéből egyértelműen kiderül, hogy a napi kalóriaadag csökkentése után jelentősen javult a kísérleti személyek szómemóriája. Pozitív mellékhatásként a kísérleti személyek le is adtak egy keveset a súlyukból. A sportos életstílus, valamint a mediterrán étrend tehát jelentősen képes csökkenteni az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

   

  A sovány tej csökkenti a húgysavszintet

  A köszvényterápia bázisa a vér megemelkedett húgysavszintjének normális szintre történő csökkentése. Mindez a páciens számára étrendi változásokat is jelent. Kerülni kell például a húst, a kolbászféléket és felvágottakat, a belsőségeket és bizonyos hüvelyeseket. A kutatók megfigyelték, hogy naponta két pohár sovány tej elfogyasztásával a húgysavszint legalább 10 százalékkal csökkenthető. A szójatej ellenben 10 százalékkal megemelte a húgysavszintet!

  A fentiek mellett a betegnek a korábbiaknál több folyadékot kell innia. Egy másik felmérés szerint a túl kevés folyadék ivása az egyik lehetséges előidézője a fájdalmas köszvényrohamoknak.


  XVI. évfolyam 6. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.