Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2010. március


  Újfajta evési zavar

  Már sok szó esett a csontsovány fotómodellekről, akik az anorexia nervosa nevű evési zavarban szenvednek. A közelmúltig azonban nem is gondoltuk volna, hogy újfajta táplálkozási zavar is létezik, amelynek neve ortorexia nervosa.

  A zavar lényege, hogy az áldozat kórosan igyekszik egészségesen táplálkozni. Az USA-ban a közvélemény megismerhette Kate Finn esetét, aki meghalt, mert hosszú időn keresztül egyoldalú, kizárólag nyers étrenden élt, és ellenőrzés nélkül számtalan böjtkúrát tartott abban a hitben, hogy ezzel tisztán tartja szervezetét. Kezelőorvosa szerint a hölgy sem az anorexia nervosa, sem a bulimia nervosa nevű kóros lelki állapotban nem szenvedett. Kate Finn nem akart karcsúsodni, nem félt az elhízástól. Egyszerűen csak egészségesen akart táplálkozni.

  A szakemberek nagy latenciáról beszélnek, mivel a legtöbben hosszú ideig nem érzik rosszul magukat. Betegessé legkésőbb akkor válik a folyamat, ha az érintettnek jelentősen romlik az életminősége, vagy ha küldetéstudatot fejleszt ki másokkal szemben.

  A düh jót tesz

  Aki véletlenül kalapáccsal ráüt az ujjára, esetleg beüti, megvágja valamijét, nyugodtan fejezze ki érzelmeit, akár egy cifra káromkodással is. A fájdalom így könnyebben elviselhető. Ez az eredménye a brit kutatók által elvégzett, talán szokatlan felmérésnek. Még meglepőbb, hogy a szitkozódásból a nők nagyobb előnyt élveznek, mint a férfiak.

  A néma DNS tesz bennünket emberré

  Mindenki, aki valaha saját maga állított össze egy bútordarabot, tudja, hogy nem elég minden darabnak meglennie. Fontos tudni azt is, hogy mit kezdjünk ezekkel az alkatrészekkel.

  Hasonló a helyzet a DNS-sel is. A DNS-állomány nagy része inaktív, mert nem hasznosul közvetlenül a gének megalkotásában, tehát a testünket alkotó fehérjék építésében. A DNS eme részeit néma DNS-nek nevezik.

  A legfrissebb kutatások kiderítették, hogy ez a néma DNS-állomány feltételezhetően egy tervrajzot tárol, amely a gének működését irányítja. Az örökítőanyag inaktív részei valószínűleg jeleket bocsátanak ki, amelyek az emberi evolúció szempontjából döntő jelentőségűek. Gondoskodnak róla, hogy a genom bizonyos részei másképp működnek az embernél, mint a hasonló génszakaszok más fajokban.

  Ez alátámasztani látszik azt a közel harmincéves hipotézist, amely szerint nem teljesen új gének kifejlődése, hanem a meglévő génállomány irányítása játszotta a döntő szerepet abban, hogy emberré váltunk.

  Szilikonveszély a gyermekszobában

  A Hamburgi Környezetvédelmi Intézet óva inti a szülőket a szilikonból készült játékok vásárlásától. A figyelmeztetésre egy Kínában gyártott „Fluffy Balls” nevű játék vizsgálata adott okot. Az említett termék számos egészségre ártalmas anyagot tartalmaz: például organohalogéneket, benzolszármazékokat és sziloxánokat. Ezek rákkeltő és a szervezetre gyakorolt hormonszerű hatása ismert, bizonyított. Illékony anyagokról lévén szó, párolgással jutnak a gyermek szervezetébe, ráadásul a labdák könnyen lángra lobbannak, és a rájuk szerelt hosszú, elasztikus gumipánt a gyermekek nyakára csavarodva fulladást is okozhat.

  A nők gyakrabban sírnak

  A nők évente akár 64 alkalommal is sírhatnak – a férfiak legfeljebb 17-szer. Ez a nemek közötti különbség azonban gyermekkorban még nem tapasztalható: 13 éves korig a fiúk és lányok egyformán sokat sírnak, csak ezután alakul ki a két nem közötti különbség. Mindez azt is bizonyítja, hogy az örömkönnyek hullatása, a gyász vagy a harag miatti sírás tanult viselkedésforma – állítja a Német Szemészeti Társaság. És még néhány különbség: a férfiak könnyei alkalmanként 2-4 percig potyognak, a nőké viszont kb. 6 percig. A nőknél a sírás általában egy hangos sóhajjal vagy zokogással végződik, a férfiaknál alig tapasztalható ilyesmi.
  A tályogok, a körömágygyulladás vagy -gennyesedés csúnya és fájdalmas is. A legújabb tanulmányok szerint egy egyszerű, növényi alapú kenőccsel lehet elérni a legjobb eredményt a gyógyításukban. A kenőcs a rozmaring, az eukaliptusz és a kakukkfű illóolajait, valamint egy vörösfenyőből nyert terpentint és tisztított terpentinolajat tartalmazó, igen hatékony atóanyagot tartalmaz. Az illóolajok fertőtlenítő, baktérium- és parazitaölő hatásúak, és illatuk is kellemes. A vörösfenyőből nyert terpentin és a terpentinolaj főképp gyulladásgátló. A kenőcs kiszívja a tályogból a gennyet, ami közvetetten fájdalomcsillapító hatású is. A termék további előnye, hogy átlátszó, tehát a bőrre kenve nem látszik.

  Miért szexi a piros szín?

  Ugyanazt a nőt sokkal szexisebbnek tartják a férfiak, ha piros ruhában jelenik meg. Egy felmérés szerint a férfiak kétszer gyakrabban voltak hajlandók a nőt vendéglőbe hívni, ha piros pulóvert viseltek egy más színű helyett. Ugyanakkor egyik férfinak sem jutott eszébe, hogy ebben a piros színnek bármilyen szerepe lenne. „A színek tudatalattinkon keresztül gyakorolnak ránk hatást minden élethelyzetben: a partner kiválasztásában, munka közben, vásárláskor vagy az ital kiválasztásában. Elegendő egy színt pusztán egy pillanatig látni ahhoz, hogy az kiváltsa a prognosztizálható viselkedést” – magyarázza Andrew Elliot, a kísérletet végző pszichológus. A kutatók véleménye megegyezik abban, hogy a piros szín a tanult reakciók mellett veleszületett, genetikailag kódolt reakciókat is kivált. A kérdőívek eredménye szerint a piros színt az emberek a szerelemmel, a vággyal és az erotikával hozzák kapcsolatba.

  Mennyi víz egészséges?

  Inkább több, mint kevesebb, és a napi 2,5 literes mennyiséget mindenképp el kellene érni! Így, vagy legalábbis hasonlóan hangzanak a jól ismert tanácsok a napi vízfogyasztást illetően. Két amerikai vesespecialista, Dan Negoianu és Stanley Goldfarb (University of Philadelphia) több klinikai tanulmányt végzett a vízfogyasztás mítoszával kapcsolatban. Eredményük: „Nincs rá bizonyíték, hogy hasznos, ha nagyobb mennyiségű vizet iszunk.” Ellenkezőleg, ha túlzásba visszük a folyadékfogyasztást, akár ödémaképződéssel járó „vízmérgezést” is szenvedhetünk. A rizikócsoportokhoz sorolhatók a sportolók és az egyévesnél kisebb gyermekek. Főképp a csecsemőknél fontos, hogy a tejes táplálás mellett ne kapjanak pluszban még vizet is, mivel a kicsik érzékeny nátrium-háztartása zavart szenvedhet.

  A szakértők ajánlása így hangzik: elfogyasztott kalóriánként 1 ml vizet igyunk meg naponta. Ez a következőket jelenti: egy 3500-4000 kalóriát fogyasztó, nehéz fizikai munkát végző felnőttnek napi 3,5-4 liter vízre van szüksége, egy 1800 kalóriát elfogyasztó titkárnőnek ezzel szemben mindössze 1,8 liter az ajánlott napi vízadagja.

  Mély relaxációval a vágyak megvalósulhatnak

  A „számoljon lassan 10-ig” már elavult technika. A mély relaxáció modern formáját biztosítja a Brainlight. Ez egy rendkívül fejlett számítógépprogram, amely optikai mintákat és akusztikus jeleket generál. Ezeket a lazulni vágyó speciális szemüveg, illetve fülhallgató segítségével érzékeli. Az ilyen jellegű stimulációval szó szerint gombnyomásra megy a meditáció, a relaxáció vagy az erősebb koncentráció. Megfelelő programmal még a fogyás is könnyebben megy.

  Gyümölcskosár kontra asztma

  Az A- és a C-vitamin csökkenti az asztma kialakulásának kockázatát. Ez az eredménye számos hosszú távú klinikai felmérésnek, amelyek többek között az asztmás betegek táplálkozási szokásaira is kiterjedtek. A C-vitamin (zöldség- és gyümölcsfélék) hiánya kb. 12 százalékkal növeli az asztma kialakulásának esélyét. Az A-vitaminnal (tojás, sajtok) kapcsolatban nem sikerült százalékban kimutatni a kockázatot. Figyelemre méltó ugyanakkor az a tény, hogy a súlyos asztmában szenvedők az ajánlott napi A-vitamin-dózisnak mindössze a felét fogyasztották.

  A kutatók szerint végül azt a következtetést lehet levonni az eredményekből, hogy számos más tényező mellett az A- és C-vitaminok napi dózisa is szerepet játszik az asztma kialakulásában.


  XVI. évfolyam 3. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.