Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2010. október


  Egységes bioembléma az EU-ban

  Július 1. óta létezik az EU-ban egy új logó az ökológiai/biológiai termesztésű élelmiszerekre. Az „Euro-levél”-nek nevezett jel minden tagállamban kötelező a csomagolt bioélelmiszerekre. Emellett továbbra is alkalmazhatók az egyes országok, egyesületek stb. saját logói. Utóbbiak előírásai általában szigorúbbak, mint az uniós jogszabályok.

  Biológiailag lebomló rágógumi

  Az első biológiai úton lebomló rágógumi neve Chicza. A mexikói Yucatán-félszigeten gyártják, és 40 százalékban tiszta gumiból van, amelyet megújuló gumiültetvényeken termelnek. A szokványos rágógumikban mindössze 5-7  százalékos a gumitartalom. A többi összetevő kőolajból származó polimer. A Chicza nem ragad rá a cipőtalpra és az aszfaltra, sem a ruhákra vagy a hajba – ígérik a gyártók.

  Magas vérnyomás ellen legjobb a szex

  A testmozgás közismerten jó hatással van vérnyomásunkra. A brazil egészségügyi minisztert, José Gomes Temporaót ez a tény arra ösztönözte, hogy honfitársait ne csak a táncra, a futásra ösztökélje, hanem a több szexre is. Brazíliában minden ötödik ember magas vérnyomás betegségben szenved.

  Az állandó alvási idő hatására gyermekeink okosabbak lesznek

  Azok a gyerekek, akik mindennap azonos időben fekszenek le, jobbak az olvasásban, a számolásban és gazdagabb a szókincsük is. Ezzel az eredménnyel zárult egy 8000 gyermek bevonásával készített kaliforniai  felmérés. A szülőket akkor kérdezték ki, amikor gyermekeik 9 hónaposak voltak, majd megismételték a mérést, amikor a gyerekek négyévesek lettek. Kiderült, hogy azok a gyerekek fejlődtek a legjobban, akinek a szülei világos szabályokat állítottak fel a lefekvéssel kapcsolatban. Az alvás időtartama is fontos. Azok a gyerekek, akik éjjelente 11 óránál többet aludtak, szintén jobban teljesítettek. A kutatók ezért a bölcsődés és óvodás korosztálynál a 11 órai alvást tekintik a szükséges minimumnak.

  Szemkárosodást okozhat a bungee jumping

  A bungee jumping sok kockázattal jár, de ezek között az egyik teljesen ismeretlen: a zuhanáskor fellépő erők hatására a szemben megpattanhatnak a véredények, aminek tartós szemkárosodás lehet a következménye. Legrosszabb esetben leválhat a szemfenéken a retina, ami vakságot okoz – figyelmeztet a Német Szemorvosok Társasága. A vizsgálatok eredménye szerint az ugrók 65 százalékánál a szem elülső részeiben lépnek fel vérzések. 55 százalékuknál bevérzett a retina, és 25 százalékuknál az üvegtest környékén alakult ki vérzés. A retinaleválás 6 százalékukat érintett. A felmérések szerint teljesen mindegy, hogy ki milyen magasságból ugrik. Aki az ugrást követően hirtelen látása romlását tapasztalja, villámokat vagy „hamuesőt” lát, azonnal forduljon szemorvoshoz.

  Portugál vízi kutya: az allergiásoknak is alkalmas fajta

  A kutyaszőrre allergiásoknak nem feltétlenül kell lemondaniuk a kutyatartásról. Minden a kutya fajtájától függ. A portugál vízi kutya gazdáinak, még ha allergiásak is a kutyaszőrre, nem kell viszkető szemtől és orrfolyástól tartaniuk. Mindez azzal magyarázható, hogy ennek a fajtának alig hullik ki néhány szőrszála, ugyanis nem vedlik. A portugál vízi kutya bőre sem jelent gondot, mert nem jellemző rá a korpásodás. Az állati szőrök útján jutnak a levegőbe az állat allergén fehérjéi, amelyek többek között a bőrében találhatók. Hasonlóan jó a helyzet az uszkárral és az uszkárkeverékekkel.

  A prosztata megnagyobbodása gyakran ártalmatlan

  A prosztata folyamatosan növekszik, méghozzá 30 éves kortól kezdve. Nem csoda, hogy minden második férfi 50 éves korára szembesül a problémával, és a 80 évesek közül szinte mindenki érintett. Mindez önmagában véve még nem ok az aggodalomra: az esetek 75 százalékában a prosztata megnagyobbodása természetes és nem rosszindulatú folyamat. A vizeléskor fellépő panaszok általában elviselhetők és nem befolyásolják jelentősen az életminőséget. Ilyenkor nem szükséges semmilyen kezelés. Alapvetően jótékony hatású a rendszeres és egyenletes folyadékfogyasztás, a kávé- és alkoholfogyasztás mérséklése, valamint a hólyagtréning.

  Terhességi hányinger ellen együnk gyömbért

  Az utazási hányinger ellen a gyömbér már jó ideje bizonyította hatékonyságát. Egy német vizsgálatból kiderült, hogy a gumós fűszer- és gyógynövény a várandós nők életét is megkönnyítheti. Azoknál a nőknél, akik naponta 4x1 gyömbérkapszulát (250 mg) szedtek, jelentősen enyhült az émelygés és a hányinger. Erről a kísérleti alanyok 85 százaléka számolt be. A rendszeresen hányó nők száma is felével csökkent.

  Jobb gyógyulási esélyek rák esetén

  A rákban szenvedőknek jobbak a gyógyulási esélyeik, ha a diagnózis felállítását követően felelősséget éreznek további sorsuk iránt és saját kezükben tartják a kezelés irányítását, nem engedik, hogy mások döntsenek a fejük felett. Legalábbis erről a tapasztalatról számol be a német Biológiai Rákgyógyászati Társaság (Heidelberg). Dr. Irmey György, a társaság igazgatója szerint sok páciens a diagnózissal szembesülve tehetetlennek érzi magát. Hogy ez ne történhessen meg, a társaság 8 segítő tippet állított össze a betegek megsegítésére: * Ne kapkodjon, nyugodtan tájékozódjon a betegségéről és a rendelkezésre álló gyógymódokról. * Kérje ki több orvos véleményét, és ezek birtokában hozza meg döntését. * A vizsgálatokra és az orvossal történő beszélgetésekre mindig vigyen magával valakit, akiben megbízik, és akihez közel áll. * Az alkalmazandó terápiához csak akkor járuljon hozzá, ha maga is meggyőződéssel hisz annak hasznában. * A kezelések lényegére, hasznára mindig kérdezzen rá, akár kritikusan, és ha kell, utasítsa el azokat. * Kérje ki szakember tanácsát a komplementer módszereket illetően. * Tájékozódjon arról, miként aktiválhatók szervezete öngyógyító erői. * Keresse a kapcsolatot „belső hangjával” és a „belső orvossal”.

  A citromfű ellazítja és megnyugtatja a gyomrot

  A görcsös felső hasi fájdalmak stressz hatására felerősödnek, ezért fontos, hogy a célzott terápiát stresszcsökkentő, nyugtató orvosságokkal támogassuk. Erre kiválóan alkalmas a citromfűtea. Adagolása: 5-6 friss levelet leforrázunk egy csészényi forrásban lévő vízzel, öt percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A görcsös gyomor és egyéb hasi panaszok esetén naponta két- három csészényit igyunk meg belőle.

  tgym
  XVI. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.