Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2010. szeptember


  Tormentillagyökér utazási hasmenés ellen

  A déli országokba utazók 70 százaléka közelebbi ismeretséget köt az escherichia coli nevű baktériummal, ami a legtöbb hasmenés okozója. A csíra általában gyümöl- csökön és saláták- ban, az ivóvízben és a fagylaltokban leselkedik áldoza- tára. Ha a fertőzés megtörtént, az érintett híg, vizes has- menést kap, amitől legyengül.

  A patikaszerek kiváló növényi alternatívája a tormentilla nevű növény gyökere. Ez a gyógy- növény igen gazdag csersavakban, amelyek a belek nyálkahártyáján védőréteget alkotnak, megakadályozva a víz távozását a beleken keresztül. A tormentillagyökér kivonata szabá- lyozó hatású, ugyanakkor nem korlátozza a természetes bélmozgásokat. Mivel a hasmenéssel szervezetünk sok vizet veszít, a legfontosabb következő szabály, hogy legalább három-négy liter vizet kell inni! Erre alkalmasak az édesítetlen teák, a hígított zöldség- vagy gyümölcslevek és a szénsavmentes ásványvíz. Ezen kívül pótolni kell a hasme- néssel együtt távozó ásványi anyagokat is. A gyógyszertárban megfelelő elektrolitkészítmények kaphatóak. Amíg meg nem nyugszik a tápcsatornánk, tartózkodjunk a nehéz ételektől, a hústól és a tejtermékektől. Ha minden jól megy, két-három nap után elmúlik a fertőzés.

  Időskorban a sószegény étrend veszélyes lehet

  Sok idős ember számára alapvető problémát jelent, hogy nem éreznek szomjúságot, ezért túl keveset isznak. Ezáltal az időskorban amúgy is hanyatló veseműködés még inkább romlik, ami- nek következtében a szervezet a kelleténél több nátriumiont veszít. Ha az illető sószegény diétát tart, tovább romlik a helyzet. A kutatások szerint az idősek kb. 10 százaléka nátriumhiányban szenved. Ennek jele a fáradtság, a koncentrációzavar és az izomgörcs.

  Fülzúgás: az öngyógyítás segíthet

  Előfordul, hogy a fül penetráns, tartós zajt, zúgást produkál, amely a pácienst megfosztja nyugalmától. Az érintett nem tud aludni, egy percre sem tud lazítani. Szakértők kiderítették, hogy a három legfontosabb kivál- tó ok mutatja meg a terápiához vezető okot is. Gyakori, hogy a hallószerv érzékelő sejtjei károsodtak hirtelen hanghatásra vagy középfülgyulladás hatá- sára. Lehet különleges stresszhelyzet az okozó, ami az agy limbikus rendszerében idéz elő működési zavart. Harmadszor pedig ha a hang megjelent, beindul az ördögi kör, ugyanis minden olyan alkalommal, amikor nincs külvilági zaj, az érintett egyre inkább a fülzúgás zajára koncentrál, míg hosszabb távon a hang „bevésődik” az agyba. E három szimptómát kombinált terápiával kell kezelni. Lágylézer-terápiával stimulálják a fület, elősegítve a károsodott sejtek regenerálódását és a fül keringését. A hangterápia lényege, hogy miután megállapították, milyen frekvenciájú hangot hall a beteg, egy ezt semlegesítő frekvenciájú „ellenhangot” juttatnak a fülébe. Ezt a hangot speciális hangkompozícióvá alakítják. A hangmaszkírozó terápia lényege, hogy a zavaró fülzúgást természetes eredetű zajháttérrel fedjék el. A tengermorajlást, a madárcsicsergést általában kellemesnek tartjuk, ezért ezek elterelik a figyelmet, és megakadályozzák, hogy a zavaró hangok rögzüljenek a tudatban.

  A zene javítja az IQ-nkat

  Aki gyermekét zene- vagy énekórára járatja, fejleszti az intelligenciáját is. Ezt a közelmúltban egy kanadai pszichológus nyilatkozta a New Scientist c. szaklapban. A tanulmányban részt vevő hatéves gyerekek IQ-ja 7 ponttal gyarapodott, miután kilenc hónapig zongora-, illetve ének- órákra jártak. A kontrollcsoport tagjainál ez a növekedés nem volt mérhető.

  Banántilalom a vesebetegeknél

  A kálium túladagolása vesebetegségekben veszélyes lehet. Míg az egészséges ember szervezete képes megtartani az egyensúlyt és a felesleget kiüríti, a veseelégtelenségben szenvedőknél a karbamiddal és más anya- gokkal együtt a kálium szintje is megemelkedhet a vérben, ami mérgezést okoz. A dializált betegeknek a magas káliumbevitel életveszélyes szívritmuszavart, akár szívmegállást és halált okozhat. Káliumban gazdag élelmiszerek a banán, a cseresznye, a burgonya, a hüvelyesek, az aszalt gyümölcsök, a dió- és mogyorófélék és a gyümölcslevek.

  Zöldség és gyümölcs – az új hitlista

  A hatóanyagok és hatásuk alapján, a krónikus betegségek megelőzése érde- kében Susie Nanney dietetikus (Saint Louis University) a különféle színű zöldségek és gyümölcsök között új ranglistát állított fel. A fehér zöldségeknél inkább a karfiolt ajánlja a hagyma és a gomba helyett. A zöldek közül lehetőleg minél több spenótot, brokkolit és a kelbimbót, valamint a sötétzöld salátaféléket kell preferálnunk a jégsaláta és a zöldborsó helyett. Ha sárga, akkor sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, sárgadinnye, narancs és grépfrút – banán és kukorica helyett. A legendásan egészséges piros alma helyett inkább a paradicsomot, földiepret és a piros paprikafajtákat kell előnyben részesítenünk.

  Alacsony vércukorszint - rossz hangulat

  A cukorbetegek megtapasztalhatták, hogy a vércukorszint befolyásolja hangulatukat. Egy tanulmány alátámasztja ezt a megfigyelést. A cukorbetegek általában 3,38–7,2 mmol/l érték mellett érzik igazán jól magukat. A jó erőnlét és a jó hangulat legkevésbé a túl alacsony (2,2–3,3 mmol/l) és a túl magas, tehát 11 mmol/l feletti vércukorszint mellett jellemző. E tartományokban inkább a harag és a feszültség az uralkodó hangulat. A kutatók feltételezik, hogy a hangulati zavarok, sőt depresszió és a rosszul beállított vércukorszint között közvetlen összefüggés van. Ha mindez igaz, akkor az optimális vércukorszint beállítása nem csak a cukorbetegség szövődményei, hanem a hangulati mélypontok megelőzése szempontjából is lényeges.

  Radonterápia: bizonyították reuma elleni hatását

  Körülbelül fél évszázada végeznek Európa-szerte radonterápiát. Ez hatásos- nak bizonyult, de sokáig vitatták, vajon van-e káros hatása. A közelmúltban a német RADIZ közhasznú társaság felmérésének eredményét tették közzé. A reumás betegségek kezelése radonterápiával tudományosan megalapozott és támogatható. A Bechterew-kórban szenvedőknél a radonkezelés után még 12 évvel is megfigyelhető, hogy alacsonyabb gyógyszerdózist igényelnek, mint azok, akik nem részesültek radonterápiában. A terápia titka, hogy a radonból kilépő alfa-sugarak kis dózisban áthangolják immunrendszerünket. Ezzel szemben a rettegett tüdőrák kockázata elhanyagolható. A radonkúra alatt kapott sugárdózis ugyanis igen csekély, alacsonyabb, mint a ránk ható természetes eredetű éves sugárdózis fele. A radongázzal történő kezelés – akár fürdő, akár inhaláció vagy barlangkúra formájában – hosszú távon jótékony hatású. A gyógyszeres kezeléssel összehasonlítva sokkal kevesebb a mellékhatása is.

  Új-zélandi árpafű: revitalizál

  Az árpafüvet az egészséges táplálkozás hívei már jó ideje ismerik. Öt élet- fontosságú hatóanyagot tartalmaz, enzimeket, vitaminokat, klorofillt, ásványi anyagokat és nyomelemeket, valamint proteineket. A vegyelemzések azonban megmutatták, hogy nem mindegy, honnan származik a növény. A termőhely, az aratás időpontja, valamint a feldolgozás módja jelentősen befolyásolja a növény hatóanyag-tartalmát. Mindenképp érdemes figyelni rá, hogy a növény ne génmanipulált származású legyen, ami sajnos néhány ország esetében megfigyelhető. A jó minőség záloga a kiegyensúlyozott hőmérsékletű termőhely és az egészséges talaj. Új-Zéland például ilyen, ideális termőhely. Fontos: az aratásnak olyan fejlődési stádiumban kell megtörténnie, amikor a gabonafűnél lezajlik az ún. csomóképződés. E néhány napban a legmagasabb a növény hatóanyag- és tápanyagtartalma. A szárításnak hevítés nélkül kell történnie, ugyanis a melegítés hatására károsodnak az enzimek. Ha mindeme követelmények teljesülnek, az árpafű valóságos energiabombává válik.

  A depressziós apák hatással vannak gyermekük emocionális fejlődésére

  Azt egyelőre senki sem vette figyelembe, hogy a gyermek születése után az apák is eshetnek depresszióba. Egy angliai felmérés szerint ez a jelenség az apák 3,6 százalékát érinti, ennek pedig káros következményei vannak a gyermekre. A depressziós apák gyermekeinél kétszer gyakoribbak az óvodás- és kisiskolás korban jelentkező viselkedészavarok.

  A mágneses karkötő valóban enyhíti az ízületi fájdalmakat

  Angol háziorvosok egy csoportja azt ellen- őrizte, hogy a mágneses karkötő viselete valóban segít-e az artrózisos fájdalmak enyhítésében. A megfigyelt páciensek térd- vagy csípőízületi bántalmakban szenvedtek. Mindegyikük egy-egy mágneses karkö- tőt kapott (neodym mágnesek, térerejük 170–200 mTesla). A kontrollcsoport tagjai a kísérleti csoportéval azonos kinézetű, de nem mágneses ékszereket kaptak.

  Tizenkét hét múlva a mágneses ékszert viselő csoport tagjai azt jelezték, hogy fájdalmaik enyhültek. A fájdalmak enyhülése megegyezett a fájdalomcsillapító gyógyszerek hatásával. A placébó karkötős betegeknél azonban ez a hatás nem volt megfigyelhető.

  Segítség az állatszőr-allergiában szenvedőknek

  Állatszőr-allergia esetén nem elegendő, ha az állatokat a ház bizonyos részeiből száműzzük. Az allergiát ugyanis valójában nem az állat szőre, hanem az állat bőrének korpája, nyála, a bőr által termelt faggyú vagy az állat vizelete okozza. Ezek összekeverednek az állat kihulló szőrével, és a levegőben szálló szőrrel mindenhova eljutnak a lakásban. Angliában egy új találmány jelentheti a megoldást a problémára. Egy felületaktív anyagot kell az állat bundájába dörzsölni, amely semlegesíti az allergéneket. Ez az oldat jól tolerálható. Hetente egyszer kell felvinni a házi kedvencek bundájára. Az allergiások 97 százaléka mindössze 3-4 hét alatt teljesen tünetmentessé válik.

  tgym
  XVI. évfolyam 9. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.