Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2011. április

Jó tudni! - Böjtkúra-tapasztalatok


  Gyógyszert szed? Legyen óvatos a böjttel!

  A böjt egy vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedő páciensnél eleinte komplikációk nélkül zajlott, a hetedik nap estéjén azonban hirtelen átmeneti beszédzavar lépett fel. A beteg nem találta a szavakat, amihez enyhe bizonytalanság és szédülés érzete társult. Panaszai éjszaka javultak, de nem szűntek meg teljesen. Kezelőorvosában felmerült a kérdés, vajon a páciensnél agyi keringési zavar lépett fel (szélütés, ami azonnali kórházi ellátást igényel), vagy csupán az elektrolit-háztartása borult fel, amit nátriumhiányt okozott.  Gyógyszeradagjainak ismételt átvizsgálása után kiderült, hogy a hölgy az egykomponensű gyógyszer helyett egy vízhajtóval kombinált készítményt szedett. E gyógyszer hatására a vízzel együtt sók is távoznak a szervezetből. Mivel a böjt során csak kis mennyiségű sót (pl. ásványvíz formájában) fogyasztanak a páciensek, az ilyen jellegű gyógyszerek folyamatos szedése sóhiányhoz, a nátriumszint csökkenéséhez, illetve az említett neurológiai panaszokhoz vezet. Miután abbahagyta a vízhajtó szedését és sópótlást (infúzióval) kapott, rövid időn belül normalizálódott az asszony sóháztartása. A böjt a holisztikus gyógyászat egyik klasszikus eljárása, amelyben óriási terápiás lehetőség rejlik. Korrekt kivitelezése elengedhetetlen a tartós eredmények érdekében, illetve azért, hogy komplikációk ne forduljanak elő. Az említett példa jól mutatja, miért kell a rendszeresen gyógyszert szedő embereknek – főképp a vérnyomáscsökkentőt vagy a magas vércukorszintet csökkentő, fájdalomcsillapító, vérhígító, pszichiátriai gyógyszereket szedőknek – orvosi ellenőrzés alatt folytatni a böjtölést. Az ebbe a csoportba tartozó pácienseknél legalább 10 napos böjt szükséges a terápiás hatás eléréséhez.

  Májtisztítás, epehajtás - hamis állítások

  Az interneten és különféle publikációkban kering és terjed egy „természetes gyógymód”, amellyel megtisztítható a máj és az epeutak. Ezzel a radikális kúrával állítólag rövid idő alatt rengeteg epekő üríthető ki. Ám ha közelebbről megvizsgáljuk a dolgot, kiderül, hogy csalásról van szó.
  A hozzávalók: négy evőkanál keserűsó, 125 ml olívaolaj és kb. 200 ml friss grépfrútlé. Délután kettőkor kezdjünk rövid böjtbe. Este hatkor igyunk meg 2 dl vízben oldva 1 evőkanálnyi keserűsót. Ugyanezt ismételjük meg este 8-kor. Este 10 órakor keverjük össze az olívaolajat a grépfrútlével, és igyuk meg ezt az oldatot. Másnap reggel, felkelés után azonnal, majd két óra múlva ismét igyunk meg 2-2 dl keserűsó-oldatot – így szól a „jó tanács”.
  Ha ezt a programot korrektül kiviteleztük, a drasztikus hasmenéssel rengeteg, akár 2000 apró zöld, könnyen epekőnek nézhető kövecske távozik – legalábbis addig, míg nem analizálják őket laboratóriumban, ahol csakhamar kiderül, hogy az epekőnek vélt kövecskék valójában „szappanok”. Lényegében az olívaolaj zsírsavai a grépfrútlé savaival elegyedve elszappanosodnak, ami vízben oldhatatlan kőszerű képletek formájában jelenik meg. A kúra hatására állítólag megszűnnek az allergiák, hátfájdalmak stb. is. Sokan valóban állapotuk jelentős javulásáról számolnak be az említett kúra után, s e terápia eredményessége semmiképpen sem írható csupán a placébóhatás javára. Méghozzá azért nem, mert lényegében egy drasztikus kivezető, méregtelenítő eljárásról van szó, mint a Mayr-kúra vagy a colon-hidroterápia esetében, melyek szelíd és veszélytelen gyógymódok. A sok pozitív beszámoló tehát a kivezetés, méregtelenítés általános, nem specifikus hatására vezethető vissza.
  A kúra tehát nem teljesen haszontalan, a szavahihetőség érdekében azonban ügyelnünk kell arra, hogy amit egy módszerről állítunk, az stimmeljen is.
  Milyen módszereket ismer a természetgyógyászat a létező epekövek elhajtására? A kurkuma, az articsóka – és a már említett keserűsó – erősen epehajtó hatásúak. Így a parányi kövek valóban eltávozhatnak (ehhez nem kell grépfrútlé és olívaolaj keveréke). Egy dologra azonban feltétlenül ügyelni kell: legfeljebb 2 mm-es kövekkel szabad próbálkozni (ez ultrahangos vizsgálattal megállapítható). A 4–10 mm-es kövek az epeutak elzáródását okozhatják – tehát ilyenkor el a kezekkel az epehajtóktól! A 10 mm-nél nagyobb köveknél ez a veszély nem áll fenn, de ezeket már nem is lehet elhajtani.

  Elhagyhatta a gyógyszereit - Esetismertetés

  Egy idős hölgy 23 különféle gyógyszert és további 10-15 vitamin-, ásványianyag- és gyógynövénytablettát szedett magas vérnyomása, emelkedett koleszterinszintje és az ajkán gyakran kiújuló herpesz, hüvelyi chlamydiafertőzés és fibromyalgia miatt. Ráadásul a hölgy naponta egydoboznyi cigarettát szívott el.
  A fentiek alapján nem csodálkozhatunk, ha egész testében fájdalmakra panaszkodott. A testét mérhetetlenül túlterhelte a rengeteg anyagcseretermék – főképp savak – eltávolítása, kiürítése. Elsőképp arról kellett tehát gondoskodni, hogy anyagcseréje ismét helyreálljon.
  Ebből a célból speciális lúgosító sókeveréket kapott, amely nátriumot, kalciumot és káliumot, valamint magnéziumot tartalmazott a megfelelő arányban, nagyjából úgy, ahogy ezek az anyagok az emberi sejtekben is megtalálhatók. Ezt kiegészítették homeopátiás szerekkel, amelyek célja a méreganyagok eltávolítása volt a beleken, a veséken és a bőrön keresztül.
  Az addig szedett vérnyomásgyógyszereit lecserélték Rauwolfia D1, valamint galagonya és fehér fagyöngy kivonatára (1:1 arányban). Ebből a páciens naponta 3x20-30 cseppet szedett.
  Fontos volt az étrend átállítása is: minél több zöldséget, gyümölcsöt, minél kevesebb sajtot és húst kell enni, lehetőleg tartózkodni kell az édességektől. A nikotin pedig szigorúan tilos!
  A kúra hatására a beteg fájdalmai jelentősen csökkentek és sokat javult a közérzete. Nyolc hét múlva gyógyszerek nélkül is teljesen fájdalommentes lett és az is maradt, mert hajlandó volt jelentősen változtatni életmódján, táplálkozási szokásain. Ezen kívül sokat javultak a koleszterinértékei is. A herpesz és a krónikus chlamydia szintén megszűnt.
  A konkrét eseten túl érdemes arról is megemlékezni, hogy korábban, a középkori Hildegard-féle medicina szellemében vérlebocsátást (érvágás) végeztek. A korabeli krónikák szerint a szent életű gyógyító Hildegard apátnő rendkívül jótékony, tisztító hatást figyelt meg a telehold utáni három napon végzett érvágással kapcsolatban. Általában ezt tekintik annak az időszaknak, amikor a krónikus betegségek során termelődő méreganyagok kiválasztódnak és távozni kezdenek a szervezetből. Ha ekkor végzik az érvágást, a vérbe jutó salakanyagok nagy részétől meg lehet szabadítani a testet. Ezért ez a beavatkozás ajánlható a következő betegségekben:
  • a zsíranyagcsere zavarai,
  • magas húgysavszint (köszvény, reuma, ízületi gyulladások),
  • cukorbaj (diabétesz),

  • pangásos állapotok (magas vérnyomás, visszértágulat és aranyér),
  • vérkeringési zavarok (szédülés, fülzúgás, nagyothallás).


  XVII. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.