Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2011. augusztus


  Gyors étkezéssel nem lakunk jól

  Aki munka közben, például a számítógép előtt ülve gyorsan bekap valamit, annál nem követi az étkezést jóllakottság, telítettség érzése. Brit kutatók arról számolnak be, hogy a telítettség érzése nem csak az elfogyasztott kalóriáktól, hanem számos pszichés tényezőtől is függ. A kutyafuttában történő, kapkodó étkezés tehát igencsak egészségtelen. A vizsgálatokban a számítógépes játékokat játszó kísérleti személyek evés után fél órával ismét megéheztek. Átlagosan kétszer annyi ropogtatni valót, snacket kértek, mit azok, akik étkezéskor csak az evéssel foglalkoztak.

  Természetes szerekkel az alacsony vérnyomás ellen

  A magas vérnyomással szemben az alacsony vérnyomás nem életveszélyes állapot, mégis számos kellemetlenség forrása lehet. Az érintettek fáradtságra, levertségre, kedvetlenségre panaszkodnak. Azonban a szédülés és a koncentrációzavar is a gyakori panaszok közé tartozik. A páciensek általában fiatalabb nők.  Életminőségüket egyszerű módszerekkel is javítani lehet. A több folyadék ivása, az állóképességet fejlesztő edzések, valamint a váltott hőmérsékletű zuhanyozás kellő mértékben képes szabályozni a vérnyomást. Sokat segíthet a lábak felpolcolása üléskor, valamint a lábikra tornáztatása is. A növényi eredetű orvosságok közül a galagonyalevél, a rozmaring, a májusi gyöngyvirág és a seprűzanót bizonyult hatásosnak.

  Elsősegély szélütés esetén

  Szélütés (agyvérzés) után a szigorú ágynyugalom helytelen gyakorlat. Minél előbb kezdik a gyógytornát, annál hamarabb indul be a gyógyulás, javul a beteg mozgása. Ezt igazolta egy közelmúltban zárult ausztráliai klinikai tanulmány eredménye. Az ausztrál orvosok szerint az agyvérzést szenvedett embereknek a roham utáni 24 órán belül fel kell kelniük az ágyból.

  A koleszterincsökkentő gyógyszerek gyakran haszontalanok

  A koleszterincsökkentő gyógyszerek hasznosságáról szakmai körökben folyó vita nem akar véget érni. A kritikusok szerint, amennyiben a páciens nem szenved szívbetegségben, túlsúlyban, cukorbetegségben és nem él mozgásszegény életmódot, vagyis csupán a magas vérzsírérték az egyetlen probléma, ott nem igazolható semmilyen jelentős előny a gyógyszer szedéséből. Ezen kívül érdemes tudni, hogy a szívinfarktusok szinte felénél nem mutatható ki emelkedett vérzsírszint. Másfelől a szívkatéteres vizsgálatok azt igazolták, hogy a magas vérzsírszintű páciensek szívkoszorúerei gyakran simák és egészségesek, mint egy csecsemőnél.

  Bőrrák: az anyajegyek késleltetik a bőr öregedését

  A barna foltoktól elborított bőr általában figyelmeztető jelzés. Ilyen bőrnél a bőrrák kockázata fokozott, a bőr általában érzékenyebb. A lakosság 15 százaléka a magas kockázatúak csoportját alkotja, az ő testükön több mint 100 anyajegy található. Anyajegyek nélkül szinte senki sem ússza meg. Legtöbbünk testén 30-40 májfolt található.  A londoni Kings College kutatói utánajártak, hogy az anyajegyeknek nincs-e mégis valamilyen hasznos tulajdonsága – hiszen az anyatermészetnek csak volt valamilyen szándéka velük. Veronique Bataille bőrrákszakértővel együttműködve a kutatók 1800 ikerpárt vizsgáltak meg. Az eredmény meglepő: akinek több anyajegye van, lassabban öregszik. Az ok – mint annyiszor – a DNS-ben keresendő. A sok anyajegyet viselők sejtjeiben különlegesen hosszú telomerek találhatók. A telomer a kromoszómák védelmét szolgáló képződmény a sejtmagban. A sejtmag végein helyezkednek el, mint apró műanyag hüvely a cipőfűző végén. Minden sejtosztódáskor a telomerek rövidülnek, ezért életünk során egyre rövidebbekké válnak. Ha teljesen elhasználódnak, a sejt elpusztul, vagy legalábbis pihenőt tart. Bataille összehasonlította az ikreknél a telomerek számát az anyajegyek számával. Az eredmény szerint, akinek sok az anyajegye, annak sejtjeiben hosszabbak a telomerek – és ezért lassabban öregszenek a sejtjei is. Ezután azt akarták megtudni a kutatók, hogy az anyajegyeket viselő embereknek jobbak, erősebbek-e a csontjaik, ezt ugyanis Bataille doktornő sok páciensnél megfigyelte. A kutatócsoport 1200 ikerpár csontozatát vizsgálta meg. Azoknál az ikreknél, akiknek több mint 100 anyajegye volt, az átlagos felére csökkent a csontritkulás kockázata.

  Amikor a számítógép uralja életünket

  Virtuális világban élünk. Főképp a fiatal generációra jellemző, hogy szinte számítógép-, illetve internetfüggőségben szenvednek. A pszichológusok szerint egészségügyi következményei is vannak, ha valaki szabadidejében heti 35 órát vagy ennél is többet tölt a számítógép előtt, és megvonási tünetei vannak (álmatlanság, ingerültség), ha nem kapja meg napi „adagját”. A szakértők ezért rendszeresen internetmentes napok, szünetek beiktatását javasolják. Ilyenkor ajánlatos testmozgással, sporttal kompenzálni a monitor előtt töltött lustálkodást.

  Barátok – a legjobb orvosság

  A rendszeres testmozgás, a tudatos táplálkozás és a nikotintól való tartózkodás az egészséges élet feltételei. Legalábbis annak, akinek vannak barátai. Klinikai felmérések szerint a magányos emberek egészségügyi kockázata ugyanolyan magas, mint a dohányzóké, ugyanis nyálukban és vizeletükben magas stresszhormonszint (kortizol és noradrenalin) mérhető. Ugyanakkor a társas kapcsolatok hatására javul a szív- és érrendszer működése, valamint az immunrendszer. Ezen kívül a San Diego és a Harvard egyetem kutatói megállapították, hogy a pozitív érzelmek másokra is átragadnak. Akit elégedett, boldog emberek vesznek körül, az valószínűleg maga is boldogabbnak érzi magát. A kellemes érzések átélése nyilvánvalóan kollektív jelenség, ezét átterjed a csoport tagjaira.

  Bioaktív növényi hatóanyagok gyulladások ellen

  Szívinfarktus, agyvérzés, rák és időskori demencia – a kutatások szerint ezeknek a betegségeknek van egy közös találkozási pontja: a gyulladás. Ez lehet teljesen latens, észrevétlen folyamat – például az erekben, az idegekben vagy más szövetekben, amelyeket persze károsít. Azonban azt is tudjuk, hogy bizonyos gyümölcsökben, zöldségekben és fűszernövényekben léteznek olyan bioaktív anyagok, amelyek fékezik, gátolják ezeket az alattomos gyulladásokat. A bogyós gyümölcsök, (pl. a gojibogyó) igen gazdag polifenolokban. A szőlő héjában található rezveratrol vagy a szőlő magjának OPC-tartalma szintén hatékony gyulladásgátló hatóanyag. A fűszernövények közül a gyömbér, a kurkuma ilyen hatású. Aki ezeket a növényeket nem tudja könnyen beszerezni vagy nem kedveli valamelyiknek az ízét, folyamodhat kapszulázott kivonataikhoz is.

  A gyerekek is szenvednek utazási betegségben

  A gyerekek 2–12 éves korukban gyakran szenvednek utazási betegségben, azaz hányingerük van járműben utazva. Ennek csökkentése érdekében a kicsiknek érdemes utazás előtt egy pár falatot enni adni, ha indulás előtt három óránál régebben ettek. Autózás közben hasznos, ha többször rövid szünetet tartunk. Az is csökkenti az émelygést, ha utazás közben kinéznek a jármű ablakán és főképp távoli tárgyakra koncentrálnak ahelyett, hogy könyvet lapozgatnának, DVD-t néznének. Az éneklés, a találós kérdések, a zenehallgatás szintén elterelhetik a figyelmet az émelygésről. Buszon lehetőleg elöl üljenek a gyerekek, ahol kiláthatnak a szélvédőn, hajón lehetőleg a jármű közepén, repülőn pedig a szárny közelében. A vénymentes hányáscsillapítók szedését előzetesen meg kell beszélni a gyermekorvossal.

  Egészséges étrenddel megelőzhető az Alzheimer-kór

  Akiknek étrendjén sok saláta, dióféle, hal, paradicsom, szárnyas, gyökérzöldség és leveles zöldségféle szerepel, ellenben kevés zsíros tejterméket, vörös húst, belsőséget és vajat fogyasztanak, azoknak jóval kisebb az esélyük az időskori elbutulásra. Ez a Columbia Egyetem kutatóinak véleménye, akik 2148, hatvanöt évesnél idősebb személyt vizsgáltak meg. A mediterrán étrendet követők között jóval kevesebb volt a demens személy.

  A mobiltelefon megbénítja a spermiumokat?

  Egyre több az olyan környezeti hatás, amely káros a termékenységre. Egy osztrák tanulmányban azt vizsgálták, hogy a mobiltelefonok elektromágneses sugárzása rontja-e a spermiumok minőségét. Több mint 2000 férfit vizsgáltak meg, akiknek problémájuk volt a megtermékenyítőképességükkel. A vizsgált személyek kb. felének volt mobiltelefonja. Ebben a csoportban a spermiumok minősége és mozgékonysága jelentősen rosszabb volt az átlagosnál.

  Diófélékkel csökkenthető a vérzsírok szintje

  A diófélék rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vér összkoleszterin-, a káros hatású LDL-koleszterin, valamint a trigliceridek szintje. Ez 25 egymástól független vizsgálat összehasonlításának eredménye. Minél több diófélét fogyaszt valaki (a vizsgált napi átlag 67 g/nap volt), annál kifejezettebb volt a vérzsírok szintjében a csökkenés. Az teljesen mindegy volt, hogy ki milyen fajta diót evett. A vérzsírok csökkenésével egyenes arányban csökken a szív koszorúereinek károsodása.


  XVII. évfolyam 8. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.