Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2011. február


  Vége a diabetikus termékeknek?

  2012-től Németországban betiltják a diabetikus jelölésű élelmiszereket. A rendelkezést azzal indokolják, hogy a cukorbetegeknek gyártott speciális kekszek, lekvárok stb. nem felelnek meg a legkorszerűbb dietetikai ajánlásoknak. A gyártókat természetesen érzékenyen érinti a döntés, hiszen évi félmilliárdos forgalmat köszönhetnek ennek a termékcsoportnak. A diabetikus termékek nemritkán zsírosabbak és kalóriadúsabbak, mint az adott étel „normál” változata. További problémát jelent a termékekben lévő gyümölcscukor (fruktóz), ami nagyobb mennyiségben az anyagcsere-funkciók további romlását okozza. Hasonló a helyzet minden egyéb édesítőszerrel, amelyekkel a cukrot helyettesítik. A Német Diabétesz Társaság ajánlása szerint sokkal hasznosabb, ha azt tüntetik fel, mennyi fehérjét, cukrot, zsiradékot, sót, rostot és kalóriát tartalmaz a termék 100 grammonként. Ugyanis a cukorbeteg csak ezen adatok birtokában képes pontosan adagolni magának az inzulint és korrekten megtervezni étrendjét.

  Az idősebbek biztonságosabban vezetnek

  Autószimulátorok segítségével végzett mérések szerint az idősebb sofőrök jobban képesek a vezetésre koncentrálni, mint a fiatalabbak. Az idősebb korosztály tagjai ugyanis  tapasztalatból tudják, hogy veszélyes, ha elkalandozik a figyelmük, ezen kívül azzal is tisztában vannak, hogy a korral egyre nehezebb egyszerre többféle dolgot csinálni, ezért óvatosabbak.

  Kimerítő a nők utáni rohangálás

  Az újabb és újabb szexpartner keresése a férfiakat annyira kimeríti, hogy más, létfontosságú dolgokról, például a rendszeres evésről is képesek megfeledkezni. Ez akár halálos kimenetelű is lehet, állapította meg a New South Wales Egyetem kutatócsoportja.

  A kutatókat nagyon meglepte az eredmény, hiszen abból indultak ki, hogy a férfiak - evolúciós szempontból - minél gyakrabban, minél több helyen akarják tovább adni génjeiket. Ezzel szemben a jól működő partnerkapcsolatban élő férfiak tovább élnek. Ez azzal függhet össze, hogy a párok közös életüket általában egészségesebben alakítják.

  Folsavhiány: a hallászavarok egyik lehetséges oka

  Akinek romlik a hallása, biztonság kedvéért ellenőriztesse folsavszintjét! Amerikai kutatók legújabb felfedezése szerint ugyanis kapcsolat áll fenn a hallásromlás és a folátokban szegény táplálkozás között. Folsavban gazdag a saláta, a spenót, a bab és az élesztőkivonatok.

  Gyakran hiányállapotot jeleznek az afták

  Az afta nem csak csúnya, de fájdalmas is. Ez az elváltozás a fogínyen, a nyelven, az ajkakon vagy a száj oldalsó nyálkahártyáján alakul ki. A fehéres-sárga foltok néhány héten belül maguktól is meggyógyulnak, ennek ellenére érdemes utánajárni, mi okozta őket. Gyakran a B12-vitamin hiányát jelzik, de glutén- és élelmiszerérzékenység is okozhat ilyen jellegű nyálkahártya-irritációt. A kellemetlen, égő fájdalom csillapítására használjunk szegfűszegből, mirhából vagy rebarbaragyökérből készült tinktúrát.

  A szelídgesztenye erősíti a szívet

  Télen kedvelt csemege a szelídgesztenye. Sütve különösen finom és ráadásul egészséges is. A dióval ellentétben zsiradékban szegény (<2%), és 100 g mindössze 190 kilokalóriát tartalmaz. Különösen gazdag káliumban, ami garantálja a szívizmok és az érrendszer egészséges működését. A sült szelídgesztenyét a cukorbetegek is nyugodtan ehetik, ugyanis olyan keményítőt tartalmaz, aminek hatására a vércukorszint csak lassan, fokozatosan emelkedik. Fontos: a gesztenye legfeljebb egy hétig áll el szobahőmérsékleten.

   

  A masszázs növeli ellenálló képességünket

  Azzal mindenki tisztában van, hogy a masszázs ellazítja merev izmainkat. De hogy immunrendszerünket is erősíti, viszonylag új felfedezés, amelyet a Sedar’s Sinai Medical Center (Los Angeles) kutatói tettek. A klinikai tanulmány keretében egészséges személyek kaptak 45 perces svéd masszázst. A kontrollcsoport ugyanennyi ideig tartó, minimális érintéssel járó, inkább simogató masszírozásban részesült. A kísérleti személyektől egy katéteren keresztül rendszeresen vért vettek a masszázs közben és az után is. A leletek meglepő eredménnyel szolgáltak. A svéd masszázst kapó kísérleti személyek vérében a kórokozók elleni védelemben fontos szerepet játszó limfociták (fehérvérsejttípus) száma jelentősen megemelkedett. Ugyanakkor a kortizol nevű stresszhormon szintje is alacsonyabb volt náluk, mint a kontrollcsoport tagjainál.

  A rooibos tea jót tesz a szívnek

  A rooibos tea (vörös tea) mindennapos fogyasztásával megakadályozható, illetve lassítható az érelmeszesedés és annak következménye, a szívinfarktus és az agyvérzés. Ezzel az eredménnyel zárult a Cape Peninsula Egyetem (Belleville, Dél-Afrika) vizsgálata, prof. Jeanine L. Marnewick vezetésével.
  A kísérleti személyek hat héten át naponta több csésze rooibos teát fogyasztottak, aminek hatására vérleleteik igen kedvezően megváltoztak: minden kísérleti személynél megemelkedett a sejtvédő és antioxidáns hatású polifenolok szintje. Ezek olyan növényi hatóanyagok, amelyek a szervezetben fontos gyulladásgátló és érvédő hatást fejtenek ki. Ugyanakkor minden résztvevőnél igen jól alakult az LDL- és a HDL-koleszterin aránya is.

  Krónikus fájdalmak ellen: taj-csi

  A fibromialgia - az izmok és az inak tapadási pontjainál jelentkező fájdalmak, valamint erősen nyomásérzékeny pontok jelenléte - ellen nagyon nehéz küzdeni. A legtöbb terápia csődöt mond. A közelmúltban ígéretes eredménynyel zárult egy tanulmány, amelyet 66 személy bevonásával végeztek. A betegek hetente egyszer egyórás taj-csi foglalkozáson vettek részt, míg a kontrollcsoport tagjai nyújtásokat végeztek. Három hónap múlva a taj-csi csoport tagjainál csak 35,1 fájdalmas pontot találtak (az azt megelőző 62,9 ponttal ellentétben). A kísérleti személyek speciális kérdőívet is kitöltöttek, amelyeken fájdalmaikat kellett értékelniük. A nyújtáson részt vevő csoportnál az érzékeny pontok száma 58,6 volt (előzőleg 68 pont). A taj-csi további előnye: az érintetteknek nem csak a fájdalmai csökkentek, de hangulatuk, életminőségük és alvásuk is javult. Különösen pozitívnak értékelhető, hogy az elért eredmények több hónappal a kísérlet után is megfigyelhetők voltak.

  A nap megvéd a ráktól

  A mértékletesen „fogyasztott” napfény ingyenes életelixír. Többek között fokozza a bőrben a D-vitamin termelődését, ami fontos csontjaink egészsége szempontjából. Minél magasabb vérünkben a D-vitamin szintje, annál inkább csökken a rosszindulatú daganatok kialakulásának veszélye. A Holland Rákellenes Liga mindenkinek naponta legalább 15-30 perces napfürdőzést ajánl a hideg évszakban, ami a kezek és az arc napoztatását jelenti. A vizsgálatok szerint a megfelelően végzett napfürdőzéssel főképp a nyirokszervi, a prosztata- és a vastagbélrák kockázata csökkenthető jelentősen.

  Vérnyomásemelő magány

  A baj mindig csőstül jön” - tartja a mondás. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy azok az emberek, akik éveken át egyedül élnek, hajlamosabbak a magas vérnyomásra. Ez az eredménye egy 230 főn végzett hosszú távú amerikai orvosi megfigyelésnek. A páciensek életkora 50 és 68 év közötti volt. Két év után a vérnyomás emelkedése jelentéktelen volt, de négy év múlva már 14,4 mmHg emelkedés volt megfigyelhető. Ezzel szemben a családban vagy partnerkapcsolatban élőknél többnyire normális volt a vérnyomás értéke.

  Veszélyforrás a műkörömstúdióban

  Az utóbbi években jelentősen fellendült a műkörömipar. A körmök csiszolása, polírozása és modellezése azonban egészségügyi ártalmak forrása lehet - legalábbis a dolgozók számára. Az ibolyántúli fény, a körömpor és az akrilátok jelentik a legnagyobb veszélyt. Az UV-lámpák folyamatos üzemeltetése megnöveli a bőrrák kockázatát, ugyanakkor a körömcsiszoláskor keletkező por és az akrilátok kontaktekcémákat okozhatnak. Egyelőre sajnos nincsenek olyan műkörömragasztók, amelyekben ne lenne megtalálható ez a káros hatású anyag.

  tgym
  XVII. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. december

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.