Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2011. június


  Az idegennyelv-tudás késleltetheti az Alzheimer-kór kialakulását

  Aki két nyelven beszél, jó néhány évvel késleltetheti magánál az Alzheimer-kór kialakulását. Kanadai kutatók szerint a kétnyelvűség ugyan nem akadályozza meg az időskori elbutulást, de jelentősen megnöveli agyunk kognitív tartalékait.

  Ezzel az emlékezetvesztés, a dezorientáltság, a problémamegoldási gondok hosszú ideig kompenzálhatók. Egy idegen nyelv elsajátítása ezért a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás mellett segíthet az agy időskori hanyatlásának lelassításában. Más neurológusok feltételezik, hogy lényegében minden, ami agyunkat „mozgásban” tartja, képes az Alzheimer-kór késleltetésére.

  Vigyázat, lábgomba! Mire figyeljünk mosáskor?

   Aki lábgombás, zokniját minden egyéb szennyes ruhaneműtől elkülönítve tárolja és mossa,  ellenkező esetben a gombaspórák más családtagokat is megfertőzhetnek. A kutatók megállapították, hogy a lábgomba spórái a szennyeskosárban más ruhadarabokra is könnyedén átterjednek. Továbbá azt is, hogy csak 60 °C felett pusztulnak el. Normális esetben, amikor valaki nem gombás, az ennél alacsonyabb hőmérsékletű mosás is kielégítő eredményű lehet. Ennek ellenére havonta legalább kétszer 60 °C-on járassuk a mosógépet klórtartalmú tisztítószerrel, hogy megelőzzük a gép elfertőződését. Minden mosás után tartsuk nyitva és alaposan szellőztessük át a mosószer-adagoló rekeszt és a mosódobot.

  Amit kézzel írunk, könnyebben megtanuljuk

   Aki szeretne valamit megtanulni, vegyen elő papírt és ceruzát. Norvég kutatók (Stavanger Egyetem) megállapították, hogy a kézzel írott tartalmakat jóval könnyebben megjegyezzük, mint ha csak olvasnánk vagy az írásos anyagot legépelnénk a számítógépen.

  Feltételezik, hogy az olvasás és írás közben több érzékszervünk is részt vesz. Ha kézzel írunk, agyunk visszajelzést kap a kézmozgásokról, az íróeszköz és a papír tapintásáról. Ez a visszacsatolás jelentősen különbözik attól, ami gépelés közben történik. Érdekes megállapítás, hogy a kézírás olvasása is más agykérgi területeket aktivál. Végül, de nem utolsósorban a kézzel írás tovább tart, ami szintén jobban megragad az agyban.

  A maláriaszúnyog kedveli a férfiillatokat

   Külföldi utazások alkalmával a nők másképp betegszenek meg, mint a férfiak – állítják a Zürichi Egyetem kutatói. Adataik szerint a férfiak között kétszer gyakoribb a maláriafertőzés vagy a dengue-láz. A jelenség hátterében az állhat, hogy a férfiak erősebben verejtékeznek és szervezetük több szén-dioxidot és illatanyagot bocsát ki, mint a nőké. Ezek pedig vonzzák a vérszomjas szúnyogokat. Ráadásul az erősebb izzadás miatt a rovarvédő krémek és spray-k anyaga hamarabb leoldódik a bőrükről, ezért azokat náluk gyakrabban kell alkalmazni.

  A férfiakra jellemző az is, hogy gyakoribb náluk a láz, anélkül hogy megfáztak volna, továbbá a nemi úton szerzett betegségek, a sárgaság, a szív-érrendszeri betegségek és a fagyások. A nők leggyakoribb utazási betegségei a hasmenés, a légúti fertőzések, a fogászati betegségek, a pszichés zavarok és a gyógyszer-intolerancia.

  Hogy szeretnek a férfiak?

   Spontán módon! Egy német felmérés eredménye szerint a férfiaknál a spontaneitás és a bizalom a két legfontosabb tényező a boldog szexuális életben. A kapkodó, időhiány hatása alatt megélt szex a legtöbb férfi számára kellemetlen. Sajnos a valóság általában minden, csak nem ideális. A hajszolt életmód, mind a munkahelyen, mind otthon, nemritkán szexuális funkciózavarok forrása. A szakértők szerint minden harmadik, 40 és 70 közötti férfinak gondjai vannak e téren. Több érzékiséget ígér egy közép-amerikai növény, a damiana, amely fokozza a nemi szervek és az agy szexuális viselkedésért felelős területeinek vérellátását – méghozzá mindkét nemnél egyaránt.

  Az egészben fogyasztott gabona csökkenti a vérnyomást

   A magvakból készült étel fogyasztása képes csökkenteni a vérnyomást. Erre alkalmas gabonafélék: búza, vadrizs, árpapehely, zabpehely. A teljes őrlésű ételek fogyasztásának hatására a szisztolés (a magasabbik érték a „per” előtt) érték 5-6 mmHg-rel csökkent. Ez nagyjából megfelel egyes gyógyszerek hatásának. A kutatók a hatást a növényi hatóanyagoknak: a magnéziumnak, káliumnak, kalciumnak és a növényi antioxidánsoknak, valamint a ballasztanyagoknak tulajdonítják.

  Klímaterápia allergiásoknak

   Aki allergiás, utazzon a tengerhez vagy a hegyekbe. Ma már tudjuk, hogy a hegyvidéki levegő miért hasznos szénanátha, atópiás ekcéma vagy allergiás asztma eseteiben. Prof. Angela Schuh és prof. Dennis Nowak (München) egy több évig tartó kísérletsorozat eredményeit publikálta a közelmúltban. Az ismert tényezők (a szél, napsugárzás és pormentes levegő) mellett főképp a háziporatkák hiánya bizonyult fontosnak. Ezek a parányi élőlények 1600 méter felett nem képesek megélni, s már 850 méteres magasságban is jelentősen csökken a számuk. A Müncheni Egyetem adatai szerint a páciensek kétharmada egy többhetes kúrát követően 12 hónapig panaszmentes maradt, vagy jelentősen kevesebb panasza volt, mint korábban. Nem csak a magaslati levegő pozitív hatású: a Keleti- és az Északi-tenger klímája serkenti a szervezet saját kortizontermelését. a tengeri gyógyklíma főképp bőrbetegségekben, például atópiás ekcémában bizonyult különösen hatásosnak.

  A szép hajhoz kovasav szükséges

   Ami jó a körmöknek, az a töredező hajnak is jót tesz. A töredezett és sprőd hajú kísérleti személyeknek naponta egyszer 340 mg kovaföldet tartalmazó kapszulát kellett szedniük. Hat hónap múlva megvizsgálták őket, és megállapították, hogy hajuk minősége jelentősen javult. Ezt mérésekkel, például a hajszálak vastagságának mérésével is igazolták. A résztvevők is elégedettek voltak az eredményekkel.

  A kovaföld lényegében szilícium-dioxid, azaz kovasav. A bőrgyógyászok feltételezik, hogy ez az anyag a hajas fejbőrben egy aminosav termelődését serkenti, amely meghatározza a hajszálak kollagéntartalmát.

  Védelem a szabad gyökök ellen

  A szabad gyökök – agresszív oxigénmolekulák – a szervezetben zajló biokémiai folyamatok során keletkeznek. Termelődésüket a nikotin, az alkohol, a stressz és az UV-sugárzás is fokozza. Ellenük az ún. antioxidánsokkal védekezhetünk. Ezek növényi hatóanyagok, például karotinoidok vagy polifenolok, vitaminok (A, C, E). A kérdés csupán, hogy az egyénnek mennyi vitaminra és növényi hatóanyagra van szüksége, hogy kellő mértékben védje magát a szabad gyökök káros hatásától. Ennek megállapításához a kutatók meghatározták az ún. ORAC-értéket (ORAC = Oxygen radical Absorption Capacity). Ez az adott élelmiszer antioxidáns képességét jelzi. Minél magasabb az érték, annál több szabad gyököt képes semlegesíteni. Egy jó minőségű almában átlagosan 1000 ORAC-egység található. Az amerikai Tufts University naponta 5000-7000 ORAC-egység elfogyasztását javasolja. Naponta öt alma tehát elegendő a szabad gyökök semlegesítéséhez. Azonban a zöldségek, mint például a cékla vagy a mogyorófélék, a szőlőmag olaja és az étcsokoládé is magas ORAC-értékekkel büszkélkedhetnek. Hamarosan kapható lesz a SALUS-tól (nálunk is kaphatók a termékei) egy tesztcsík, amelyet a reggeli vizeletbe kell meríteni. A teszt elárulja szervezetünk szabadgyök-terhelését, és tájékoztat róla, mennyi antioxidánsra van szükségünk ezek semlegesítéséhez. 

   

  Az akupunktúra a világörökség része

   Az UNSESCO az akupunktúrát az emberiség védett kultúrkincsévé nyilvánította. Európában az akupunktúra a gyógyászat szinte minden területén tért hódított. Az enyhe és középsúlyos esetekben számtalan betegségben megállja a helyét önálló gyógymódként. Súlyos, krónikus betegségekben, például bélgyulladás esetén pedig kiegészítő gyógymódként alkalmazható.

   

  Tumoros fájdalmak: a dohányosoknál erősebbek

  A Texas A&M University orvosai a közelmúltban publikálták felmérésük eredményét, miszerint a dohányzó rákbetegek nagyobb fájdalmakat élnek át, mint nemdohányzó sorstársaik. A tumor típusa, illetve a betegség stádiuma az eredményt nem befolyásolja. Aki korábban leszokott a dohányzásról, annál kevesebb fájdalmat érzett, minél régebb óta felhagyott káros szenvedélyével. Az orvosok (legkésőbb) a rák diagnosztizálásakor ajánlják a dohányzás abbahagyását.

  A vegánoknak kalciumra van szükségük

   

  A szigorúan vegán táplálkozású személyeknek figyelniük kell a kellő kalciumbevitelre. Ugyanis kizárólagosan növényi eredetű étrendjükből hiányoznak a tejtermékek, amelyek fő kalciumforrásaink. A tudományos kutatások szerint a vegánok csontozata kevesebb kalciumot tartalmaz, ezért ők veszélyeztetettebbek csontritkulás és csonttörések szempontjából. A kalciumpótlásra kiválóan alkalmasak a magas kalciumtartalmú gyógyvizek (150 mg/liter). Sok kalcium van továbbá a mogyoró- és diófélékben, magokban, mint a mandulában és a szezámmagban.

  Természetgyógyász Magazin
  XVII. évfolyam 6. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.