Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2011. május


  A meseolvasás erősíti a lelket

  A szülők lehetőleg adjanak gyermekeiknek rendszeres elfoglaltságot, olvassanak fel nekik, segítsenek a házi feladataik elkészítésében és erősítsék szervezési készségeiket. A New York-i Birmingham Egyetem pszichológus kutatói szerint a gyerekek a felnőttekkel végzett értelmes, aktív elfoglaltság révén mélyebben kötődnek érzelmileg ahhoz, aki foglalkozik velük. Ha ez a foglalkozás gyermekkorban elmarad, abból később személyiségzavarok alakulhatnak ki.

   

  Az ikrek már az anyaméhben cirógatják egymást

  Az ikrek már az anyaméhben képesek különbséget tenni saját maguk, az édesanya hasa és testvérük között - állítják a Padovai Egyetem kutatói. Öt embrió ikerpárt filmeztek a terhesség 14. és 18. hetében ultrahanggal. A felvételek során nyilvánvalóvá vált, hogy a kicsik tudatosan, célzottan érintették meg egymást. Már a terhesség 14. hetében, de a 18. héten már egyértelműen megállapítható volt, hogy az embriók testvérüket gyakrabban érintették meg, mint saját magukat. Ha a másik szemét, annak környékét simogatták, akkor ugyanolyan óvatosak voltak, mint amikor saját maguknál tették ugyanezt. A kutatók mindebből arra következtettek, hogy agyunk már embrionális stádiumban felkészül a szociális kapcsolatokra. Hogy mindez ennyire korai fázisban elkezdődik, azt eddig nem sikerült igazolni.

  Az újszülötteket megnyugtatja, ha a szülők mellkasán pihenhetnek

  A babák, különösen az újszülöttek életük első heteiben rendkívül nyugtató hatásúnak élik meg, ha édesanyjuk vagy édesapjuk mellkasán pihenhetnek. A baba érzi és hallja a szülő nyugtató szívverését, amit már jól ismer édesanyja hasában töltött életszakaszából. Hallja édesanyja jól ismert hangját. Az újszülöttek ilyenkor kevésbé éreznek fájdalmat, stresszt. Javul a légzésük, és keringésük is stabilabb.

  A stressz elrabolja szervezetünktől a magnéziumot

  A stresszhormonok rengeteg energiatároló anyagot emésztenek fel szervezetünkben. Utóbbiak között vannak olyanok is, amelyek a magnézium megkötését szolgálják. Ez a magyarázata annak, hogy a folyamatosan erős stressz alatt álló emberek gyakran magnéziumhiányban szenvednek. Erre különösen az idősebb korosztály tagjainál érdemes gondolni. Még ha nyugdíjasok is, bizonyos körülmények, például új lakóhely, félelmek és gondok, erős idegi terhelést jelenthetnek. A magnéziumhiány jellegzetes tünetei a heves szívdobogás, a nyugtalanság, az alvászavarok, az éjszakai lábikragörcsök. A kiürült magnéziumraktárakat szerves magnéziumvegyületekkel ajánlatos feltölteni.

  Karcsúság természetes ballasztanyag segítségével

  Aki szeretné megfékezni éhségérzetét, jól teszi, ha természetes eszközökhöz, például vízben oldódó ballasztanyagokhoz folyamodik: glükomannánhoz, amelyet a délkelet-ázsiai kígyópálma nevű növényből nyernek. A ballasztanyag gyakorlatilag kalóriamentes, a tápcsatornában felduzzadva tartós jóllakottság-érzetet eredményez. Emellett megköti az elfogyasztott zsírokat is (pl. koleszterint) és a keményítőmolekulákat, így a szervezet a zsírdepókból kénytelen fedezni a kalóriaszükségletét. A végbélben a ballasztanyagot baktériumok bontják le, megakadályozván a székrekedést.

  A paradicsomlé véd a csontritkulástól

  A csontritkulás általában a kalcium és a D-vitamin hiányára és a mozgásszegény életmódra vezethető vissza. Azonban a csontokban jelentkező oxidatív stressz, amely az ún. szabad gyökök romboló hatásaként alakul ki, szintén hozzájárul ehhez. Kanadai kutatók a paradicsom piros színét adó likopin hatását vizsgálták. Ez az anyag erős antioxidáns, tehát gyökfogó. Egy 60 nő bevonásával végzett vizsgálatban a részt vevők 30 mg likopint szedtek naponta - ez két pohár paradicsomlének felel meg. Ezzel csökkenthető a csontritkulás. Aki nem szereti a paradicsomlevet, folyamodhat likopinkapszulához.

  Kortizon: tippek a mellékhatások ellen

  Ha valaki rendszeresen kortizont kénytelen szedni, számíthat a gyógyszer mellékhatásaira, ugyanakkor ezeket néhány egyszerű szabály betartásával enyhíteni lehet. Mindenekelőtt ügyeljünk a táplálkozásunkra, akadályozzuk meg a hízást. Lehetőleg minél kevesebb cukrot fogyasszunk, mivel a kortizon hatására megnő a vércukorszint. Fogyasszunk kellő mennyiségű fehérjét, de csökkentsük a zsírbevitelt, ugyanis a kortizon hatására megnő a zsírok koncentrációja, például emelkedik a vér koleszterinszintje. Fontos a kellő mennyiségű kalcium és D-vitamin fogyasztása is, illetve sportoljunk, hogy megelőzzük a csontritkulást. A kortizontablettákat lehetőleg reggel 6 és 8 óra között szedjük be, ugyanis testünk ekkor termel viszonylag sok saját kortizont. Ha ekkor vesszük be a gyógyszert, kevésbé zavarjuk meg a szervezetünket.

  A taping segíthet a csecsemőkori nyakferdülés kezelésében

  A csecsemőkori nyakferdülés az újszülöttek kb. 10 százalékánál fordul elő. A jellegzetes tünetek: sok sírás, érintésre érzékeny a terület, aszimmetrikus testtartás, alvászavarok, nyelési zavarok. Ma már léteznek szelíd és tartós hatású kezelések e problémára, főként a manuális terápiák. Példaként említhető az Arlen-féle atlaszterápia, a dr. Gutermann-féle kezelés, a Dorn-terápia vagy az oszteopátia. Hatásos alternatívát jelenthet az ún. dolo-taping technika. A tape-ek rugalmas ragasztószalagok, amelyeket a bőrre ragasztanak. Segítségükkel enyhíthetők a fájdalmak, ellazíthatók a merev izmok és serkenthető a nyirokkeringés is.

  A kutyák csökkentik a gyerekeknél a stresszt

  Az iskolás gyerekeket gyakran éri stresszhatás. Német, osztrák és svájci kutatók megvizsgálták ezeket az élethelyzeteket, és megállapították, hogy ilyenkor a gyerekek vérében a kortizol nevű stresszhormon szintje megnő. Ha azonban a gyerekeket a bizonytalanságot jelentő szituációban egy kutya támogatta jelenlétével, jóval kisebb mértékben emelkedett a nebulók szervezetében a stresszt jelező hormon szintje, és hamarabb csökkent is, miután elmúlt a stresszhelyzet. Különösen azok a gyerekek profitáltak mindebből, akiknek valamilyen okból érzelmi problémáik voltak, kevésbé tudtak családtagjaikhoz kötődni, vagy akik lelki traumákon estek át. A kutatók feltételezik, hogy a kutya érintése a gyerekekben az érzelmi kötődésért felelős oxitoxcin nevű hormon szintjét emeli meg, aminek hatására csökken a kortizolszint.

  Az aszpirin a rák ellen is véd

  Az acetil-szalicilsav, népszerűbb nevén aszpirin, már régóta a nélkülözhetetlen gyógyszerek előkelő listáján szerepel. Az USA-ban már az egészségesek is szedik. Az Oxford Egyetem kutatói feltételezik, hogy ez nem is olyan rossz ötlet. Ugyanis aki naponta csekély dózisban (75 mg) szedi az aszpirint, éveken keresztül, az hatásosan csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Akinek pedig amúgy is vérhígító gyógyszerre van szüksége, az aszpirintartalmú készítményt részesítsen előnyben. A klinikai tanulmány eredménye szerint azoknál, akik legalább öt éven át naponta szednek aszpirint, 21 százalékkal csökken a rák kialakulásának veszélye. Az acetil-szalicilsav a legkülönfélébb daganattípusok ellen képes védelmet nyújtani - kezdve a nyelőcsőráktól a vastagbélrákon át a tüdőrákig. A kritikusok azonban figyelmeztetnek rá, hogy az aszpirinnak vannak mellékhatásai is, például a gyomor-bél rendszer nyálkahártya-bevérzései. Hogy az aszpirinvalóban megvéd-e a ráktól, azt nagyobb populáción végzett tanulmányokkal kell igazolni.

  Gyógynövénnyel a szerelmi bánat ellen

  Aki tönkrement partnerkapcsolata miatt szenved, annak most egy új orvosság segíthet a kilábalásban. Egy afrikai növény, a fekete bab kivonatát tartalmazó készítményről van szó. A Paviai Egyetem kutatói górcső alá vették a hatóanyagát, és szerelmi bánatban szenvedő pácienseken tesztelték. A kísérleti személyeknek hat héten át kellett szedniük a növényi orvosságot, közben rendszeresen pszichológiai teszteken és vérvizsgálatokon estek át. A hat hét letelte után az eredmény a következő volt: a szerelmi bánat enyhíthető, nem vagyunk tehetetlenül kiszolgáltatva neki. A kísérleti személyek nem csak jobban érezték magukat, de a vérvizsgálati eredményeikben is pozitív változásokat lehetett megfigyelni a szerotonin- és a neuro trophinok szintjében. A hatásért feltételezhetően a szerotonin nevű boldogsághormon növényi prekurzorai felelősek.

  Az agresszió és az önzés érszűkületet okoz

  A kutatók több mint 5600 olaszt vizsgáltak meg alaposabban. Megállapították, hogy azoknál, akik saját érdekeiket helyezik előtérbe, megvastagodnak az érfalak, ami jelentősen megnöveli a szívérrendszeri betegségek kialakulását. Ez különösen a nyaki ütőerekre vonatkozik fokozottan. Az érintett résztvevőkre jellemző volt, hogy gyakran cinikusak, arrogánsak, szkeptikusak és gyanakvók. A nőknél összességében ritkább volt az érfalak kóros megvastagodása, mint a férfiaknál. Az ellenségeskedő asszonyok értékei azonban ugyanolyan rosszak voltak, mint a férfiaknál. Az eredmények nyilvánvalóan nem csak az olaszokra jellemzőek.

  tgym
  XVII. évfolyam 5. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.