Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2011. március


  Koleszterinszint-csökkentő lenmag

  A lenmag alternatívája lehet a koleszterinszint-csökkentő gyógyszereknek. Napi három teáskanálnyi lenmag, három hónap alatt, a férfiaknál a vér koleszterinszintjét több mint 10 százalékkal képes csökkenteni. Nőknél ez a hatás nem figyelhető meg. Mivel a lenmag igen gazdag omega-3 zsírsavakban és ballasztanyagokban, mindenképp értékes eleme lehet táplálkozásunknak - méghozzá nemtől függetlenül. Fontos, hogy a lenmag mellé sok folyadékot igyunk, hogy elkerüljük a székrekedést.

  A kerékpározás javítja agyunk működését

   A skizofréniában szenvedő embereknél testmozgással enyhíthetők bizonyos panaszok, például a motivációhiány, az érzelmi sivárság és az érdeklődés hiánya. Ráadásul a rendszeres sportolás hatására megnagyobbodik az agy hippokampusz nevű területe, amely a nagyagykéreg része, és amely a skizofrénekben gyakran kisebb a normálisnál. Nehéz az ilyen pácienseket sportolásra bírni, azonbanérdemes fáradozni.

  A tűzijáték füstje mérgező

  A tűzijáték közben keletkező füst finom fémport tartalmaz. Ez a por bioaktív, és károsíthatja egészségünket. A fémport a rakéta meghajtására használt puskaporhoz keverik, így érik el a kívánt színhatásokat. A házilagosan használatos tűzijátékoknál fennáll annak veszélye, hogy az említett fémszemcsék közvetlenül a tüdőbe jutnak. A nézőknek tehát mindenképp ajánlatos úgy helyezkedniük, hogy a füstöt ne fújja rájuk a szél. Érzékeny személyeknél, például asztmában vagy szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknél a füst akut panaszokat válthat ki.

  A szakorvosok nem értenek egyet az orrzuhany használatát illetően

  A fűtött helyiségekben az orrnyálkahártya hamar kiszárad, és fogékonnyá válik a fertőzésekre. Megelőzésre már régóta alkalmazott módszer a melléküregek tisztítására szolgáló orröblítés fiziológiás sóoldattal. A módszer valódi orvosi hasznát illetően a szakmai kollégiumok azonban nem jutottak közös nevezőre. A Német Orr-Fül-Gégészek Szövetsége kifejezetten ajánlja az orröblítést, legalább hetente kétszer. Véleményük szerint az öblítés megszabadítja a nyálkahártyát a slejmtől és a kórokozóktól, ráadásul segíti a sérült nyálkahártya regenerálódását. Néhány klinikai tanulmány alátámasztja ezeket az állításokat, például a Hannoveri Orvosi Egyetem több mint 600 munkatársával és hallgatóival végzett felmérés 2003-ban. Ezzel szemben a tüdőgyógyászokat tömörítő Német Pulmonológiai Társaság nem javasolja. Véleményük szerint az öblítés a nyálkahártya védelmi mechanizmusait károsíthatja. Csak akut melléküreg-gyulladások esetében ajánlható, hetente egyszer. A tüdőorvosok két, igaz, viszonylag kis tanulmányra hivatkoznak (az egyik 68, a másik 24 résztvevővel készült). A fentiek után csak annyit mondhatunk: a próba és tapasztalat fontosabb, mint az elméleti tanulmányozás és okfejtés! Persze fontos a módszer helyes alkalmazása, tehát izotóniás konyhasóoldatot kell használni, amelynek sótartalma azonos a vérszéruméval: negyed-fél teáskanálnyi konyhasó negyed liter felforralt és szobahőmérsékletűre hűtött vízhez.

  A harcművészetek növelik a fájdalomtűrő képességet

  Aki rendszeresen gyakorol ázsiai harcművészetet, például kung-fut vagy karatét, az érzéketlenebbé válik a fájdalommal szemben. A jelenség okát a Bochumi Egyetem Neurológiai Klinikáján vizsgálták. Az agyi áramok mérésével a sportolóknál tudatalatti reakciókat mértek a fájdalmas ingerekre. A jelenség magyarázata nyilvánvalóan a fájdalom agyi feldolgozásában keresendő. Noha a harcosok a fájdalmat ugyanúgy képesek érzékelni, mint mások, azt pszichésen mégis jobban tolerálják. A harcművészetek követői számára a fájdalomhoz nem társul negatív képzet, hiszen ez természetes része az edzésnek. A kutatók azt remélik, hogy a megfigyelésekből új ismeretekre tehetnek szert a krónikus fájdalmak kezeléséhez.

  Segíti az emésztést a babérlevél

  A babérlevél nem csak kellemes ízű fűszer, de emésztésünket is támogatja. A babérlevél ún. 1,8-cineol illóolajat tartalmaz, ezért étvágyserkentő és emésztőnedvek termelődését elősegítő hatású. Kiválóan enyhíthető vele a gyomorfájdalom, a teltségérzet, a puffadás és az émelygés. Az eredetileg a Földközi-tenger medencéjében honos növény nálunk is könnyen termeszthető cserépben, balkonládában vagy akár a kertben. Télen azonban hűvös, de fagymentes helyen kell tárolni. A leveleket tavasszal vagy ősszel kell leszedni. A szárított leveleket kb. tíz évig lehet használni.

  Tapasz, kenőcs: kerülendő szaunázás előtt

  A szauna nagyon hasznos, különösképpen télen. Azonban aki rendszeresen krém vagy tapasz formájú gyógyeszközt használ, az előtte kérje ki orvosa véleményét, ugyanis ezek a meleg hatására nem kívánt változáson mennek keresztül. Például a fájdalomcsillapító vagy a dohányzásleszokást megkönnyítő tapaszok a meleg miatt több hatóanyagot adnak le, így felerősödik a hatásuk. A szauna mellett természetesen ez érvényes a hősugárzókra és a melegítő párnákra is. Az erős izzadás révén a tapaszok le is oldódhatnak a bőrről. Néhány reumakenőcs is kerülendő szaunázás előtt, mivel ezek meleg hatására erősen irritálhatják a bőrt. Az inzulin sem bírja a melegítést, az inzulinpumpát használó cukorbetegek számára éppen ezért ellenjavallt a szaunázás.

  Asztmát okozhatnak a spray formájú tisztítószerek

  A spray formában használt tisztítószerek és légfrissítők asztmát okozhatnak! A tüdőgyógyászok szerint különösen veszélyesek az ablaktisztító és bútorápoló spray-k, valamint a légfrissítők. Dr. Joseb Lecheler, a Berchtesgadeni CJD Asztmaközpont orvos-igazgatója szerint heti egyszeri használat esetén másfélszer nagyobb az asztma kialakulásának veszélye, mint ha aeroszolmentes szereket használnánk. A szórófejekből permetezett tisztítószerek heti négyszeri vagy ennél gyakoribb alkalmazása megduplázza a betegség kockázatát.  

  Hirtelen csecsemőhalál - az okok nyomában

  Németországban évente 400 csecsemő válik a hirtelen csecsemőhalál áldozatává. Egy 18 000 gyermeken végzett ultrahangos vizsgálattal igyekeztek az egyelőre nem tisztázott okok nyomára bukkanni. Az eredmény: a hason fekvő, fejét oldalra hajtó csecsemőknél a test egyik felén gyakran hirtelen romlik a vérkeringés. Prof. dr. Karl-Heinz Deeg (Bamberg) és csoportja megállapította, hogy erősen oldalra csavart fej esetén a vér áramlása nemcsak elakad, hanem olykor visszafordul. Az orvosok éppen ezért a hason fekvésben látják a hirtelen csecsemőhalál egyik legnagyobb kockázatát. Ennek tükrében nem lehet véletlen, hogy az elhunyt gyermekek 80 százaléka hason feküdt.

  A forralt bortól is kihűlhetünk

  A forralt bor vagy a pálinka kiválóan felmelegít a hidegben - tartják sokan, pedig pont az ellenkezője igaz. Alkohol hatására a test gyorsabban kihűl. Már plusz hat fokon is fennáll a végzetes kihűlés. Igaz, hogy az alkohol először melegérzettel önti el a testet, mert rövid távon értágító hatású. Ám az így kialakuló hőveszteség jelentős lehet. Ha fel akarunk melegedni, jobban tesszük, ha meleg gyömbér- vagy egyéb teát iszunk.

  A Parkinson-kórban szenvedők igyanak sok folyadékot

  A Parkinson-kórosok terápiájának szerves része kell, hogy legyen a sok folyadék ivása. Ezzel elkerülhető a gyógyszerek által okozott elmezavar vagy az elesés veszélye. Az idős emberek hajlamosak túl keveset inni, ami Parkinson- kór fennállása esetén végzetes következményekkel járhat. Ha reggelihez fél liter vizet fogyaszt a beteg, azzal a délelőtti keringési zavarok megelőzhetők

  A cékla javítja az agyi keringést

  A cékla hatóanyagai javítják az agyi keringést, és segítenek megelőzni az időskori elbutulást. Ezt a Wake Forest University (North Carolina, USA) kutatói állapították meg MR-felvételekkel. A kísérleti személyekben céklalé elfogyasztása után olyan agyi területek keringésének javulását figyelték meg, amelyek kapcsolatba hozhatók a demenciával. A kutatók a hatást a cékla nitrátjainak tulajdonítják. Ezeket a szárban található baktériumok nitritekké alakítják át, amelyek kitágítják a véredényeket, javítva ezzel a keringést.


  XVII. évfolyam 3. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.