Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2011. november


  Mozart napfényhiányban szenvedett

  Grazi és San Franciscó-i kutatók feltételezik, hogy Wolfgang Amadeus Mozart tovább élt volna, ha nem kerülte volna a napfényt. Mivel Mozart általában éjjel komponált, valószínűleg komoly D-vitaminhiányban szenvedett. Ez lehetett az egyik oka annak, hogy immunrendszere annyira legyengült, és hajlamos lett a szív- és érrendszeri, valamint a vesebetegségekre. Mozart 1791. december 5-én, 35 esztendősen hunyt el.

  Miért süketülnek meg a férfiak újságolvasás közben?

  Sok pár életében a reggelizés egyben a veszekedés ideje is. A Jénai Egyetem pszichológusai szerint a férfi azért nem akarja meghallani a hölgy csevegését újságolvasás közben, mert az agy az emocionális töltésű akusztikus ingerekre ugyan automatikusan odafigyel, de ha valami eltereli az egyén figyelmét, ez az automatikus észlelés kikapcsol. Ha a vizuális ingerek mellé pluszinformáció (érdekes hír az újságban) is társul, a központi idegrendszer teljesen leblokkol, és egyáltalán nem reagál a szociális ingerekre. Erre az agynak egyszerűen nincs kellő kapacitása. Ezért ebben a helyzetben még a dühös hang is semlegesnek tűnik. A kutatók azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy ez a viselkedés nem nemhez kötött. A nők ugyanígy reagálnak hasonló helyzetben.

  A ginkgo megvédi agysejtjeinket az öregedés hatásaitól

  Halmozódnak azok a friss kísérleti eredmények, amelyek bizonyítják, hogy a ginkgokivonatok valóban javítják az idegsejtek anyagcseréjét és működését, ezzel lassítva az agy idő előtti öregedését. Prof. Karl Westhoff (Drezdai Egyetem) ezért mindenkinek ajánlja a ginkgokivonatok szedését, ha észleli magán az első figyelmeztető jeleket, például nehezen találja meg a szavakat, vagy memóriája olykor cserbenhagyja. Ezt a kezelést ki kell egészíteni mentális gyakorlatokkal.

  Az úszás enyhíti az asztmát

  Az asztmásoknak az úszás ideális sport. A gyermekeken és fiatalkorúakon végzett kutatások szerint a rendszeres úszás jelentősen enyhíti az asztmás tüneteket, megnöveli a tüdő térfogatát és javítja a légzéstechnikát, valamint az általános állóképességet. A fűtött uszodák meleg, nedves levegője megnyugtatja az irritált légutakat, csökkenti a rohamok kockázatát azoknál is, akiknél egyébként a fizikai terhelés könnyen kiváltja azt. Ez a jelenség gyakrabban előfordul olyan sportok közben, mint a futás vagy a kocogás.

  Citromfűvel a herpesz ellen

  A kellemetlen, égő érzéssel kísért ajakherpesz kezelésének már régóta létezik természetes alternatív gyógyszere is, amelyet azonban még mindig kevesen ismernek: a citromfű kivonata. Fontos tudni, hogy a herpeszvírusok a szokványos herpesz elleni gyógyszerekkel szemben idővel rezisztensek lesznek. Német kutatóorvosok több klinikai kísérletsorozatban igazolták a nagy dózisú citromfűkivonat hatásosságát. A kivonat krém formájában a német és osztrák gyógyszertárakban egyaránt kapható.

  Az ózonpajzs ismét vastagszik

   

  Századunk derekán a bolygónkat védelmező ózonpajzs ismét ugyanolyan vastag lesz, mint volt a 80-as évek kezdetén – jelenti a World Meteorological Organization. A szakértők szerint a fluor-, klór- és brómtartalmú anyagok, például a FCKW hajtógázok betiltásának már észlelhető a pozitív hatása. A kutatók becslése a jelenlegi értékek mérésén és számítógépes elemzéseken alapul.

  A koriander természetes baktériumgyilkos


  A koriandermagokból sajtolt olaj képes az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok szaporodását gátolni, sőt el is pusztítja őket – jelentik portugál kutatók a Journal of Medical Microbiology hasábjain. A korianderolajat ezért élelmiszerekhez lehetne adagolni, hogy megóvják a baktériumok káros hatásaitól. Lehetséges volna az olajat oldatok, szájöblítők vagy tabletták formájában gyógyszerként is alkalmazni a fertőzések leküzdésére. Ez a természetes anyag egyelőre a kórházakban nem fog elterjedni, mivel ahhoz igen körülményes és költséges klinikai tesztek szükségesek.

  A tubák és a vízipipa veszélyei

  Fontos, hogy a szülők és a pedagógusok elmagyarázzák a gyerekeknek, hogy a nikotinélvezet minden fajtája veszélyes. A rendszeres vízipipázás ugyanolyan betegségeket okozhat, mint a cigarettázás. Még a füstmentes dohányzás, például a tubák (orrba szippantott dohánypor) vagy a dohányrágás sem csökkenti a betegségek kockázatát – sőt, ezekben az esetekben még a szájüregi rákok és a hasnyálmirigyrák kockázata is megnő.

  Az elektromos cigaretta (e-cigaretta) sem egészséges alternatíva. Ebben egy parányi melegítő spirál segítségével nikotint és aromaanyagokat inhalálnak. Az e-cigaretta ugyan nem termel kátrányt, de a dohányzó szervezetébe még mindig bejut a mérgező nikotin, amely többek közt érszűkítő és idegkárosító hatású.

  Az algáknak köszönhetően élénkebbek a kutyák

   Európai kutatók spirulina algából háziállatoknak szánt táplálékot készítettek, amely képes harmonizálni a sav-bázis egyensúlyt, semlegesíti a szabad gyököket és nagy mértékben képes védelmet nyújtani a civilizációs betegségekkel szemben. Prof. dr. Otto Putz, a Potsdami Gabonaipari Intézet Alga-Biotechnológiai Részlegének kutatója szerint a kopásos ízületi betegségben szenvedő kutyák állapota az algák fogyasztásának köszönhetően gyorsan javul. A kutyák, macskák, lovak immunrendszere is javul az algák hatására. Az algák egy a Himalája lábánál található krátertóban tenyésznek. A feldolgozás során kiszárítják, megőrlik és száraz csipsszé préselik őket. Naponta néhány gramm elegendő belőle, hogy négylábú kedvenceink egészségi állapota javuljon.

  A karok keresztezésével csökkenthető a fájdalom

  Az apró sérülések is nagyon fájhatnak, pl. ha megszúrjuk magunkat vagy elvágjuk az ujjunkat. Fájdalmainkat enyhíthetjük, ha keresztezzük a karjainkat. A University College of London kutatói szerint ez az egyszerű módszer megszakítja agyunkban a fájdalom érzékelését. Az orvosok tovább kutatják a megdöbbentő jelenség hátterét.

  A diétás italok hizlalnak

  A kutatók nyolc éven át vizsgáltak 1550 mexikói és amerikai kísérleti személyt, hogy megtudják, vajon a diétásnak nevezett italok napi fogyasztása pozitív hatású-e. Az eredmény megdöbbentő: minél több diétás üdítőitalt ivott valaki, annál inkább hízott. 622 kísérleti személy közül, aki a kísérlet kezdetén normális súlyú volt, több mint kétszázan túlsúlyossá váltak, ill. elhíztak. A Texas Health Science Center (San Antonio) kutatói kiszámították, hogy minden doboz diétás üdítővel 41%-kal nő az esélye a hízásnak, ha a terméket napi rendszerességgel fogyasztják.

  Koplalással megállítható a cukorbetegség

  Régóta ismert tény, hogy megfelelő diétával a II. típusú cukorbetegség megállítható. Minden második páciens, aki a diagnózis megállítását követően rövid idő alatt tíz kilót fogy, ismét egészségessé válik. Amíg tudja tartani a súlyát, az eredmény tartós.  Egy új brit kutatás szerint a fogyás akkor is hasonló eredménnyel jár, ha a beteg már évek óta diabéteszben szenved. Igaz, ezek a betegek 8 héten át naponta legfeljebb 600 kalóriát vettek magukhoz. A kísérletben részt vevő 11 személyből 7-en lényegében meggyógyultak a kísérlet végére: hasnyálmirigyük ismét kellő mennyiségben termelt inzulint. A máj is ismét reagált az inzulinra. A hatás három hónappal később is fennállt, amikor a koplalók ismét normálisan (bár mértékletesen) étkeztek.  Az ilyen drasztikus diétázást azonban csak orvosi felügyelet mellett ajánlják a kutatók.


  XVII. évfolyam 11. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.