Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2011. október


  A déli napsütés áldás a szívnek és a csontoknak

  A szükséges D-vitamin-szinthez elengedhetetlen, hogy a testünket rendszeresen érje ultraibolya-sugárzás. A jó hangulatért és az erős csontokért felelős vitamin ugyanis 90 százalékban ultraibolya fény hatására keletkezik szervezetünkben. A D-vitamin azonban szívünk, tüdőnk és immunrendszerünk szempontjából is nélkülözhetetlen. Ez az oka az új adagolási ajánlásnak, amelyet egy 22 főből álló orvoscsoport dolgozott ki. A team ajánlása szerint a nyári hónapokban, a déli órákban legalább heti háromszor 20 percen át kell napfényt „tankolnunk”. Fontos, hogy minél nagyobb felületen érje bőrünket a napfény. Aki ennél hosszabban időzik a napon, annak érdemes napvédő krémet alkalmaznia. Mivel a naponta minimálisan szükséges 200 NE (nemzetközi egység) D-vitamint az étrendünkből semmiképp sem tudjuk fedezni, ajánlatos mindennap D-vitamin-kapszulát szedni. Mivel a 200 NE ajánlás sok orvos szerint túl alacsony, a kapszulák ajánlott D-vitamin-tartalma 1000 2000 NE legyen.

  A fiatalok jobbak, mint a hírük

  A 14–17 éves korosztály körében sokkal inkább jellemző a felelősségteljes viselkedés az első szexuális aktus alkalmával, mint azt a közvélemény gondolja. Egy német felmérés szerint a fiatalkorúak általában védekeznek, később kezdik a szexet, mint gondolnánk, és többségük csak szerelemből és nem kalandvágyból bújik ágyba. A 14 éves korban szexuális kapcsolatot létesítő lányok aránya a 2005-ben mért 14-ről 2010-ben 7 százalékra csökkent. Ami a védekezést illeti, szintén örömteli fejleményeket könyvelhettek el a felmérést végzők. Míg 1980-ban a lányok 20 és a fiúk 29 százaléka semmilyen módon nem alkalmazott fogamzásgátlást, ma ez a ráta mindkét nemnél egyaránt 8 százalék. A leggyakoribb védekezési módszer a fiatalok körében az óvszerhasználat, amelyet az esetek háromnegyedében alkalmaznak.

  Miért nem szabad minden tablettát elfelezni?

  A tablettákat csak akkor szabad elfelezni, negyedelni stb., ha azt a gyógyszerkísérő leírás kifejezetten megengedi. Ha nincs erre vonatkozó leirat, kérdezzük meg gyógyszerészünket. Általában a tablettákat el szabad törni, ha egy vagy több rovátka látható a felületükön, amelyek megkönnyítik a felezést vagy a negyedelést. A nagyon apró tabletták eltörésénél fennáll annak veszélye, hogy a töredékekben nem egyforma mennyiségű hatóanyag jut a szervezetbe. Ekkor a gyógyszer adagolása pontatlan lesz. Az ún. retard tabletták lassan, elnyújtottan szívódnak fel, ezért felületüket speciális bevonattal látják el. Ha ezeket a tablettákat eltörjük, akkor a kívántnál gyorsabban szívódnak fel. Ugyanez a helyzet a gyomorsavnak ellenálló tablettákkal is, amelyeknek csak a vékonybélben szabad feloldódniuk. Ha töréssel, kettévágással megbontjuk a gyógyszer védőburkolatát, a tabletta már a gyomorban oldódni kezd és irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját.

  A zuhanyrózsák veszélyesek lehetnek

  A hannoveri székhelyű Tüdő Alapítvány a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő pácienseknek azt ajánlja, évente legalább egyszer cseréljék újra a zuhanyrózsájukat. A zuhanyfejek belsejében uralkodó sötét, nedves közeg ugyanis ideális környezet a kórokozóknak. Ilyen például a hírhedt legionella vagy a mycobaktériumok (utóbbiak közé sorolható a tbc kórokozója is). A műanyag zuhanyrózsák különösen sok kórokozót rejthetnek. Az egészséges ember számára a „zuhanybaktériumok” nem jelentenek veszélyt, de a COPD-pácienseknél nehezített légzéssel és köhögési rohamokkal járó súlyos krónikus fertőzést okozhatnak. A szakértők nem ajánlják a zuhanyrózsájuk fertőtlenítését, mert ezzel esetleg még ellenállóbbá tehetjük a fertőtlenítést túlélő kórokozókat.

  Kolostori recept pikkelysömörös betegeknek

  A középkori kolostori gyógyászat receptjei közül egy balzsam („Moench Balsam”) rendkívül hatékonynak bizonyult a pikkelysömör kezelésében. Amerikai és görög kutatók most rátaláltak a balzsam hatásmechanizmusára. Fő hatóanyaga egy ritka gyanta, amely igen gazdag cinkben. A cink egy másik klinikai kutatás szerint hatékonyan csillapítja a pikkelysömörös tüneteket, a pirosságot, viszketést és hámlást. A kutatók úgy vélik, hogy a gyanta a gyulladt bőrterületeken védőréteget alkot, mint egy sebtapasz, ugyanakkor a benne lévő cink hatékonyan gyógyítja a bőrgyulladást. A bőr regenerálódását árvácskakivonat javítja, amelyet szintén tartalmaz a készítmény. A szert (német) gyógyszertárakban lehet beszerezni.

  Túl kis méretű cipőt viselnek a nők

  A Medical Mirror egy cikke szerint sok nő olyan cipőt hord, amely elegánsan néz ki, de túl kicsi a lábukra. A cikk a houstoni Methodist Hospitals kórház felmérésének eredményein alapszik. A felmérést végző dr. Pedro Coscullulea egyszerű tesztet ajánl annak megállapítására, vajon megfelelő cipőméret van-e a lábunkon. Meztelen lábunkkal álljunk egy papírlapra, és rajzoljuk körül a talpunk körvonalát. A cipőt helyezzük a rajzra. Ha a rajzolt vonal bárhol kilóg a cipő alól, akkor a cipő kicsi.

  Az egészséges hüvelyi flóra véd a vetéléstől

  Prof. dr. Eiko Petersen nőgyógyász már 25 évvel ezelőtt rámutatott a hüvelyi flóra rendellenességei és a koraszülések közötti összefüggésekre. Ma már klinikai kutatások eredménye támasztja alá ezt az állítást. A várandós anyáknak tehát ajánlatos megvizsgáltatni hüvelyflórájuk összetételét. A lelet alapján a szülész konkrét javaslatokat ad a további kezelést illetően. Léteznek természetes illóolajokat tartalmazó hüvelykúpok, amelyek kiirtják a kóros csírákat. Hogy melyik kórokozó melyik illóolajra reagál, laborban lehet megvizsgálni.

  A kalcium veszélyes is lehet

  Aki csontritkulásban szenved vagy veszélyeztetett, annak orvosa általában kalciumot tartalmazó készítményt is rendel. A kutatók már régóta gyanítják, hogy ez nem veszélytelen gyakorlat. Új-zélandi orvosok kutatási eredménye megerősíti a gyanút. A kalciumkészítmények D-vitamin hiányában ugyanis akár 30 százalékkal növelhetik a szívinfarktus veszélyét. De szintén megnő az agyvérzés kockázata is. Mindez főképp azokra az emberekre vonatkozik, akik naponta 800 mg-nál több kalciumot szednek. A kutatók szerint nagyon fontos, hogy mindig kellő mennyiségű magnéziumot szedjünk a kalcium mellé. Ezen kívül érdemes a lúgosító hatású ételek fogyasztása is. Ugyanis a szervezet elsavasodása rengeteg magnéziumot, kalciumot, káliumot és cinket emészt fel. Ha a puffertartalékok kimerülnek, a savak semlegesítésére testünk a szükséges ásványi anyagokat a csontokból vonják ki.

  Összebújunk? A hormonoktól függ

  Azt tudjuk, hogy a nőkben nagyobb a beleélő képesség, mint a férfiakban. Ezt most végre a tudomány is bebizonyította. A kutatók férfiaknak orrspray formájában az oxitocin nevű hormont adtak. A nőknél ez a hormon felelős a szülési fájások megindulásáért és a tejelválasztásért, de az anya érzelmi kötődéséért is gyermekéhez. Az oxitocinnal kezelt férfiak ugyanolyan intenzíven és empatikusan reagáltak, mint a nők. A pszichiáterek most azt vizsgálják, vajon az oxitocin alkalmas-e bizonyos elmebetegségek, például a skizofrénia gyógyítására. Ez a kórkép ugyanis az empátia teljes hiányát okozza.

  A szójababban lévő enzim védi a szívet

  A „natto” hagyományos japán élelmiszer, amelyet szójababból állítanak elő. A gyártás során aszójababot megfőzik, majd rizsszalmába csomagolják. A rizsszalmában élő bacillus subtilis nevű baktérium lebontja (fermentálja) a babot, aminek eredményeképp a babszemeket nyálkás, nyúlós anyag vonja be. A japánok a nattót rizzsel vagy köretként fogyasztják más ételek mellé. Régóta kedvelt és egészségesnek tartott étel. A kutatókat érdekelni kezdte, vajon miért lehet annyira egészséges a natto. Nagyon ígéretesnek tűnik a „nattokináz” nevű enzim. Ez az enzim orvosi kíséretekben képes volt feloldani a vérrögöket és az érfalak lerakódásait. Szintén bizonyították a nattokináz vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő hatását.

  A kövér gyerek gyakran depressziós

  Görög orvosok azt ajánlják, hogy a túlsúlyos gyerekeket vizsgáltassák meg, vajon nem depressziós-e. Ugyanis a kórházban kezelt túlsúlyos gyerekek és fiatalok esetében többször megállapították, hogy délután magasabb volt a kortizolszintjük, mint a normális testsúlyú gyerekeké. A kortizol egy stresszhormon, amely a depressziósoknál gyakran magasabb a normálisnál.

  Védd a szíved: ne dohányozz!

  Aki abbahagyja a dohányzást, annál azonnal jelentkeznek a pozitív hatások. A Schleswig-holsteini Egyetemi Klinika kardiológusai megállapították, hogy tizenkét hónappal később már csökken az infarktus kockázata is. Ez sokkal rövidebb idő, mint amit eddig feltételeztek. A dohányosok vérnyomása átlagosan 149/88-ról 129/81 mmHg értékre, az összkoleszterinszintjük 6,2-ről 5,2 mmol/literre csökkent. A rákmegelőző hatás azonban csak évek múlva észlelhető.


  XVII. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.