Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2011. szeptember


   

  A gyakori gyomorégés asztmát okozhat

  Akik gyakran szenvednek gyomorégésben, illetve refluxbetegségben, azoknál nagyobb a hajlam a tüdőasztma kialakulására. Náluk a nyelőcső és a gyomor találkozásánál elhelyezkedő záróizom nem megfelelően zár, így felböfögéskor gyomorsav juthat vissza a garatba, innen pedig a légcsőbe.

  Ez ingerli a nyálkahártyákat. Ezen kívül a légutakba került gyomorsav az immunrendszert is irritálja, ami tovább fokozza az asztma kockázatát. A gyomorégést az életmód és a táplálkozási szokások megváltoztatásával próbáljuk meg megszüntetni, illetve megelőzni. Egyszerre kis mennyiséget együnk, és lefekvés előtt legalább két órával már ne együnk semmit. Ügyeljünk egészséges testsúlyunkra, és kissé megemelt felsőtesttel aludjunk. A kávét és az alkoholt lehetőleg kerüljük, mivel ezek ellazítják az említett záróizmot, aminek hatására fokozódnak a refluxos tünetek.
   

  Vigyázat: mérgező kasszacédulák!

  A pénztárgépek, pénzkiadó automaták által kiadott cédulák mérgező, hormonrendszerre ható és rákkeltő hatóanyagot, ún. bisphenol-A-t tartalmaznak. Ez a hatóanyag a bőrön keresztül is felszívódik, és a keringésünkbe jut. Svájci és amerikai kutatók szerint egyetlen pénztárcédulából több bisphenol-A szívódhat fel, mint egyes konzervdobozok belső bevonatából. A környezeti medicinával foglalkozó szakemberek ezért azt ajánlják, hogy az ilyen kasszacédulákat minél rövidebb ideig tartsuk a kezünkben. A károsító hatásokon túlmenően az említett vegyszer hajlamosíthat cukorbetegségre, szív-érrendszeri betegségekre és a spermiumszám csökkenésére.

  Kardioedzéssel javul a szívelégtelenség

  A négyhetes, kitartást fejlesztő edzés (kardioedzés) az idősebbeknél is javítja a szív pumpateljesítményét, még azoknál is, akik krónikus szívelégtelenségben szenvednek. A Lipcsei Szívgyógyászati Központban végzett klinikai vizsgálat szerint az edzés hatására minden korosztályban javult az endotel (a véredények legbelső felülete) funkciója, valamint a vérben keringő, az erek sérüléseit kijavító endoteliális őssejtek (EPC) száma, illetve minősége.

  Ginszenggel minden jobban megy

  Alig létezik olyan betegség, amelyre a Távol-Keleten ne adnának ginszenget. Ez a növény a hagyományos kínai orvoslás legjelentősebb orvosságainak egyike, az életenergia (csi) aktiválására alkalmazzák. Kiváló hatásait évezredes tapasztalatok és újabban az európai tanulmányok is igazolják. A növény gyökerét „adaptogén” hatásúnak minősítik, ami azt jelenti, hogy a szervezetet alkalmassá teszi, hogy jobban alkalmazkodjon és ellenállóbb legyen a különféle biológiai, fizikai és pszichés terhelésekkel szemben, például kórokozók, környezeti mérgek, sugárterhelés és stressz. A növény fő hatóanyagai az ún. ginsenosidok. Minél öregebb a növény, annál több benne az értékes hatóanyag, és annál erősebb a hatása is. A kereskedelemben számtalan ginszengkészítmény van forgalomban, de ezek között rengeteg a lényegében értéktelen termék is, főképp az étrendi kiegészítőkben találkozhatunk túl alacsonyan adagolt ginszenggel. Csak valódi ginszenget vegyünk, de fontos a standardizált hatóanyag-tartalom is. Naponta legalább 10 mg-ot kell elfogyasztani a hatóanyagból. Választhatunk vörös és fehér ginszeng között is, azonban mindkettő ugyanazon növényből származik. A vörös ginszenghez a gyökeret csak hatéves  orukban gyűjtik be, és vízgőzzel konzerválják, eközben nyeri el jellegzetes, vörös színét. A fehér ginszeng előállításához fiatalabb gyökereket használnak fel, ezeket meghámozzák és kiszárítják. Ezekben kevesebb a hatóanyag, mint a vörös ginszengben.

  Az alma kijavítja a „lyukas” bélnyálkahártyát

  Az almában található számos növényi hatóanyag, például a polifenolok segítségével csökkenthetjük a bélrák kialakulásának kockázatát. Ehhez érdemes frissen préselt vagy centrifugált, nem szűrt, hanem természetes (tehát kissé zavaros kinézetű) almalevet fogyasztani. Az almalében eddig több mint 30 különféle polifenolt sikerült azonosítani és ezek hatását tesztelni. Szinte mindegyikük izoláltan is pozitív hatásúnak bizonyult, de együttesen kölcsönösen erősítik egymást. Képesek a károsodott bélnyálkahártyát reparálni, gyógyítani. Az eltávolodott sejtek közelebb kerülnek egymáshoz, ezzel javul a bélnyálkahártya természetes barrierfunkciója, a káros anyagok nem juthatnak közvetlenül a véráramba. Polifenolokat nem csak az almában találhatunk, előfordulnak más gyümölcsökben és számos zöldségben is. A gyümölcslevek szűrésekor egy részük elvész. A fajta is fontos: a keresztezett, nemesített almafélék szegényebbek polifenolokban, mint a hagyományos fajták.

  A jázminillat jó hangulatba hoz

  Altató vagy hangulatjavító tabletta helyett a jázmin (Gardenia jasminoides) illata is segíthet. A Bochumi és a Düsseldorfi Egyetem kutatói először egereken, majd embereken tesztelték a virág illatanyagait. Megállapították, hogy ezek ugyanolyan erős hatásúak, mint némely altató gyógyszerek, például a Valium. A nyugtató, feszültségoldó és altató hatású orvosságok a leggyakrabban felírt pszichofarmakonok. Többnyire függőséget okoznak, és súlyos mellékhatásaik is lehetnek. A kutatók az említett eredményben az aromaterápia hatásosságának tudományos megalapozottságát igazolták.

  A vörös hús megrövidíti életünket

  A világ második legnagyobb, a vörös hús egészségügyi hatásait vizsgáló klinikai tanulmánya is igazolta, hogy a vörös hús, főleg a steak, a hamburger és a karaj valóban káros hatású. A kutatók több mint félmillió, 50–71 éves amerikai polgár étkezési szokásait figyelték meg több mint tíz éven át. A legmagasabb halálozási ráta azoknál fordult elő, akik nagy mennyiségben fogyasztottak vörös húst – az egyéb kockázati tényezők, mint például a dohányzás, a túlsúly, a mozgáshiány hatásait statisztikailag levonták. A klasszikusnak számító vasárnapi sült húsnál nagyobb mennyiség tehát valóban nem ajánlott.

  Igyunk zöld teát!

  Tudományos kutatások igazolták e kedvelt ital egészségünkre gyakorolt kedvező hatását. Segítségével megelőzhetjük a rákot, az Alzheimer-kórt, de jótékony hatása van a krónikus gyulladásos bélbetegségekre, valamint erősíti fogínyünket is.
  A teát, avagy a Camellia sinensis nevű növény forrázatát közel 5000 éve fogyasztja az emberiség. A monda szerint Sen-nung császár kb. Kr. e.2700-ban fedezte fel. Ő csak forralt vizet volt hajlandó inni. Egy napon a szél a teacserje egy levelét sodorta a csészéjébe. A császár megkóstolta a vizet, és ízletesnek, sőt frissítő, élénkítő hatásúnak találta. Később Sen-nung az általa írt orvosi és gyógyszerészeti receptjeiben is megemlíti a teát. Ezek a tea első írásos emlékei.
  Noha egyelőre heves viták zajlanak arról, vajon megakadályozható-e zöld teával a rák kialakulása, egy a közelmúltban végződött klinikai tanulmány eredménye szerint a zöld teának valóban van rákmegelőző hatása, ha nem forrón, hanem langyosan fogyasztják. Napi több mint háromcsészényi zöld teával jelentősen csökkenthető például az emlőrák kiújulásának veszélye. Az ital értékes polifenoljai a prosztatarák ellen is védenek.
  A berlini Max Delbrück Molekulárbiológiai Orvosi Központ kutató orvosai megállapították, hogy a zöld tea epigallocatechin-gallát (EGCG) nevű hatóanyaga az Alzheimer-kórban szenvedő betegek állapotát javítja, mert hatástalanítja a betegség kialakulásáért felelős fehérjeplakkokat az agyban. Ugyanez a növényi hatóanyag képes a krónikus bélgyulladást enyhíteni is.
  A zöld tea rendszeres fogyasztásával erősíthetjük fogínyünket is, megakadályozva a sorvadást és a fogágybetegséget. A kutatók szerint a teában található catechinek felelősek ezért a kedvező hatásért is. Ezek az antioxidánsok csökkentik szervezetünknek a fogínyen megtelepedett baktériumokra adott reakcióit.

  Ekcéma ellen lágy víz

  Azokon a településeken, ahol keményebb a vezetékes víz, 50 százalékkal magasabb a gyermekek körében az ekcéma és a neurodermatitis, mint a lágyabb vizű településeken. A kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a keményebb víz magasabb kalcium- és magnéziumtartalma, illetve a keményebb víz ivása kiszáríthatja a bőrt. Annyi bizonyos, hogy keményebb víz esetén több szappant, mosószert kell alkalmaznunk, amelyek szintén károsíthatják a bőrt. Érdemes tehát házi vízlágyító berendezést beszerelni, ha valakinél az említett bőrbetegségek megjelennek. Azoknál a családoknál, akik így tettek, jelentősen javult a gyerekek állapota, méghozzá már két héten belül.

  Orrvérzés esetén ne hajtsuk hátra a fejünket!

  Olykor elég egy erőteljes orrfújás, tüsszentés, és máris megpattanhat egy hajszálér az orrban, ami orrvérzés formájában nyilvánul meg. A száraz orrnyálkahártya, megfázás, magas vérnyomás, vérhígító gyógyszer szedése és persze az orr sérülése egyaránt okozhat orrvérzést. Ha megtörténik a baj – ellentétben a széles körben elterjedt hiedelemmel –, ne hajtsuk hátra a fejünket. Ehelyett egyenes felsőtesttel helyezkedjünk el, fejünket enyhén döntsük előre, és két ujjunkkal szorítsuk össze az orrunkat kb. 5-10 percig. Segíthet az orra, esetleg a tarkóra helyezett hideg borogatás is. Gyakori orrvérzés esetén feltétlenül meg kell állapítani az alapbetegséget, ami a tünetet okozza.

  Műtét előtt veszélyes az alkohol

  Esténként egy-két pohár bor – ha ez szokássá válik, az bizony csúnyán megbosszulhatja magát egy műtét alkalmával. Ugyanis már a mérsékelt alkoholfogyasztás is oly mértékben gyengíti immunrendszerünket, hogy a sebészeti beavatkozások után a tüdőben komplikációk léphetnek fel. Mindössze napi két pohár bor vagy három pohár sör elegendő az említett hatáshoz. Ha tehát műtét elvégzése szükséges valakinél, feltétlenül gondoljon erre, és időben hagyja abba az italozást.

  A berepedt körmöket áztassuk olívaolajba!

  Sokunknak berepedezik, töredezik a körme. Aki foglalkozása miatt kénytelen naponta gyakran szappannal kezet mosni, az hamar szembesülhet ezzel a problémával. Ezen segíthet, ha rendszeresen beáztatjuk a kiszáradt körmöket olíva- vagy repceolajba (kb. 10 percig). A körmök töredezettsége, repedése hátterében azonban állhat vas- vagy cinkhiány is. Ilyenkor megfigyelhető a töredezett haj és a hajhullás is. Alapos vérvizsgálattal megállapítható, hogy erről van-e szó.

  tgym
  XVII. évfolyam 9. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.