Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2012. augusztus


   

  Visszértágulatra

  A visszértágulat és a nehéz lábak ellen kiváló hatású az árnikavirágból, vadgesztenye- kivonatból és borsmentaolajból készült növényi koktél. A keverék hatására felfrissül a láb és kellemesen lehűl a bőr.

   

  Macskával egészségesen a terhesség idején is

  A toxoplazmózis kórokozójától való félelem okán sok nő megválik szeretett macskájától, amikor teherbe esik. A kutatások szerint azonban erre nincs szükség, ha a macska-WC tisztítását a várandós hölgyek helyett más személy végzi, ugyanis a magzatot károsító kórokozó a macska székletében van jelen. Ezzel szemben a macska babusgatása, cirógatása teljesen veszélytelen.

   

  Az időskori nagyothallást kezelni kell

  Aki rosszul hall és semmit sem tesz ellene, a teljes süketség veszélyének teszi ki magát. Ennek oka, hogy a hallásban központi szerepet játszik agyunk, amely fokozatosan „megfeledkezik” a hallás funkciójáról, ha nem
  marad folyamatosan edzésben. Ezért fontos a nagyothallás leghalványabb gyanúja esetén is azonnal elvégeztetni a hallásvizsgálatot.

   

  A savanyú íz laktat

  Az ételek laktató hatása fokozható ecettel. Ennek oka, hogy a savas ételek tovább tartózkodnak a gyomorban. A szénhidrátok így lassabban jutnak a bélrendszerbe, és lassabban szívódnak fel onnan a vérbe. Ezért a fogyókúrázóknak gyakran ajánlják, hogy az ételeikhez köretként savanyúságot egyenek

   

  Egészséges szájüreg – az olajrágás jótékony hatásai

  Az olajrágás a természetgyógyászat egyik kedvelt eljárása, amelylyel a száj nyálkahártyáján keresztül méregteleníthetjük az egész szervezetet. A szájüregben 50 millió baktérium él, ennek kétharmada a nyelvünk felületén. A hasznos szájbaktériumok biofilmréteget alkotnak a nyálkahártyán és segítenek a táplálékok lebontásában. A káros baktériumok szintén jól megélnek a szánkban, de hatásuk fogszuvasodással és fogínygyulladással jár. Ez veszélyt jelent a szív szempontjából is. A napraforgóolajjal végzett rendszeres öblítés, „olajrágás” segítségével a káros baktériumok száma jelentősen csökkenthető. A módszer lényege, hogy minden reggel, étkezés előtt egy evőkanál olajat 10 percig zubogtatunk, szívogatunk a fogaink között ide-oda, mintha szájvízzel öblögetnénk, majd kiköpjük. Utána tiszta vízzel öblítsük ki a szájüreget.

   

  A lenyelt cseresznyemag nem okoz vakbélgyulladást

  A Zürichi Egyetemi Kórház orvosainak sikerült megcáfolniuk egy tévhitet. Széles körben elterjedt ugyanis az a vélemény, hogy a cseresznyemagot nem szabad lenyelni, mert irritálhatja a vakbelet. 13 évvel ezelőtt már ausztrál orvosok is kijelentették, hogy ez az elképzelés téves. Most svájci kollégáik bizonyították ugyanezt egy 34 esztendős női páciens esete kapcsán. A hölgyet hasi CT-vizsgálatnak vetették alá. A vizsgálat a belekben 7-8 mm méretű idegen testeket talált, amelyekről kiderült, hogy cseresznyemagok. A hölgy ugyanis a kórházba vonulást megelőzően kb. egy hétig kizárólag egészben elfogyasztott cseresznyével táplálkozott. Ezek azonban semmilyen panaszt vagy komplikációt nem okoztak

   

  A teljes őrlésű gabona megvéd a bélráktól

  Azt a 70-es évektől tudjuk, hogy ballasztanyagok  fogyasztásával csökken a vastagbélrák kockázata. Akkoriban azonban főképp a zöldségek és a gyümölcsök ballasztanyagainak tulajdonították ezt a hatást. Az újabb kutatások azonban azt bizonyítják, hogy a zöldségeknél és gyümölcsöknél ez a hatás szinte nem mérhető. A teljes őrlésű gabonák esetében azonban a bélrákmegelőző hatás a statisztikák szerint jelentős. Napi 10 g ballasztanyag elfogyasztásával 10 százalékkal csökkenthető a veszély. Három adag teljes őrlésű gabonát tartalmazó étellel (90 g/nap) ez a hatás megkétszerezhető! A kutatók feltételezik, hogy a teljes gabonamagban található vitaminok, antioxidánsok és ún. másodlagos növényi hatóanyagok magyarázzák a rendkívül pozitív hatásokat.

   

  A gyerekek szeretik az egészséges ételeket

  Az, hogy a gyerekek főként az édességeket szeretik, nyilvánvalóan a reklámipar keltette legenda. A PROKIDS-Intézet (Herten, Németország) által szervezett felmérés szerint a 7–9 esztendős gyerekek több mint háromnegyede egészségesen szeretne táplálkozni. Ők az almát, a cseresznyét, a szőlőt, a salátákat, a sárgarépát és a banános tejet részesítik előnyben a csokoládéval szemben. Informátorként a szülők szolgáltak. Annak érdekében, hogy a gyerekek ne fogadják el kritikátlanul a reklámok sugallatait, már kicsi koruktól fogva az egészséges táplálkozás felé kell terelni őket. Ötletesen, fantáziadúsan kell elkészíteni a csemegéket, például nyársra húzni a gyümölcsdarabokat. A felmérés érdekessége, hogy már a 8 évesek is tisztában vannak a táplálkozásnak az egészségre gyakorolt hatásaival.

   

  Tanácsok nyári influenza ellen

  Az influenzavírusok még a nyári napsütésben is leselkednek ránk. Nyáron testünk különösen fogékony velük szemben, mivel a külső hőmérséklet állandó változása (hideg-meleg) különösen komolyan próbára teszi immunrendszerünket. Aki megfogadja az alábbi tanácsokat, jelentősen csökkentheti a fertőződés veszélyét:

   

  • Az év első napozása ne tartson tovább 15 percnél. Testünk nehezen dolgozza fel a hidegmeleg váltakozását.
  • A nedves, átizzadt ruházatot mielőbb cseréljük le.
  • Az esti hűvösebb hőmérséklet esetén vegyünk fel pulóvert.
  • Az épületekben és a járművekben működő klímaberendezéseket ne állítsuk túlságosan hűvösre.
  • Ne tartózkodjunk sokáig hűvös vagy hideg vízben.
  • Igyunk sokat, legalább 2-3 liter folyadékot naponta.
  • Tartózkodjunk a jégbe hűtött italoktól.
  • Együnk minél több gyümölcsöt és zöldséget.
  • Aludjuk ki magunkat.
  • A hűlés első jelei esetén azonnal vegyünk egy forró fürdőt, igyunk sokat és pihenjünk.

   

  Egy rovarirtó módosítja az agy struktúráját

  A chlorpyrifos nevű rovarirtó vegyület az eddig veszélytelennek tartott mennyiségben is károsítja a magzati agy fejlődésének folyamatát. A vegyszer által terhelt gyermekeknél megfigyelhető a figyelem összpontosításáért, az érzelmekért, a szociális kapcsolatokért és az impulzusok feletti kontrollért felelős agykérgi területek működészavara. Ezen kívül a vegyület módosítja a gyerekek agyában a nemi hovatartozásra jellemző jellegzetességeket. A mérget világszerte széleskörűen alkalmazzák az agrárgazdaságokban, főképp a gyümölcs- és szőlőtermesztésben. De szabad forgalmú szerként bárki megveheti és saját kertjében is alkalmazhatja.

   

  A fogyás fékezi a gyulladást

  A súlyfelesleg kedvez a szervezetben a gyulladásos folyamatoknak, ezen keresztül pedig a rák kialakulásának. Az összes rákos eset kb. 25 százaléka túlsúlyra, mozgáshiányra vezethető vissza – főképp az emlőrák, a bélrákok, a nyelőcsőrák, valamint a méhnyálkahártya rákos elfajulása. Német és amerikai kutatók közösen vizsgálják, vajon a nők szervezetében sport és/vagy csökkentett kalóriabevitel hatására csökkennek-e a gyulladásos paraméterek. A kutatás szerint mindkét életmódbeli változás rendkívül hatásos. A puszta kalóriacsökkentés önmagában is több mint egyharmadával mérsékelte a gyulladásos paramétereket, ami a gyulladásgátló gyógyszerek hatásával nagyjából azonos.

   

  Csecsemőknek tilos antibiotikumot adni!

  Ha a csecsemőket gyakran kezelik antibiotikummal, fennáll a kockázata, hogy a gyermekben allergiás asztma alakul ki. Ezért ezt a gyógyszercsoportot csecsemőknél és kisgyermekeknél csak nagyon indokolt esetben szabad alkalmazni – hangsúlyozzák a Német Pulmonológus Társaság orvosai.

   

  Szénanátha ellen használjunk orröblítőt

  A fiziológiás sóoldattal végzett orröblítéssel enyhíthetők az allergiás nátha tünetei, csökkenthető a beszedendő gyógyszerek dózisa. Az orr kiöblítése tehát nem csak hatásos terápia, de rendkívül olcsó és veszélytelen eljárás is egyben.

   

  A savgátlók kedveznek az allergiák kialakulásának

  Minél kevésbé savas a tápcsatorna miliője – pl. egy savtermelődést gátló gyógyszer hatására –, annál nagyobb a valószínűsége az élelmiszer-allergia kialakulásának. Az, hogy egy élelmiszer kivált-e allergiás reakciót, nem csupán kémiai összetételétől függ, hanem az egyén emésztésétől is. Ebben nagy jelentősége van a gyomor-bél csatorna pH-értékének is.

   

  Migrén ellen acsalapu

  Az acsalapu kivonata hatásos a migrénes fejfájás megelőzésében, ezért minden migrénes páciensek ezt a szert kellene elsőként ajánlani. A lapu hatóanyagai a rohamok gyakoriságát és a fájdalmak hevességét képesek csökkenteni. Ezt tartalmazza egy új, bizonyítékokon alapuló irányelvekre alapuló ajánlás, amelyet az American Academy of Neurology és az American Headache Society közösen publikált.


  XVIII. évfolyam 8. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.