Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2012. december


   

  Ballasztanyagok a bélnek

  Egészségünk és vitalitásunk szempontjából nélkülözhetetlen az ép bélflóra. Az Illinois Egyetem (USA) kutatói a közelmúltban a ballasztanyagoknak az egészséges bélbaktériumokra gyakorolt hatásait vizsgálták. A kísérleti személyeket három csoportba osztották. Az első csoport 21 g polidextrózt (szintetikus cukorvegyületet) kapott, amely hashajtó hatású, de az emésztőenzimek nem képesek lebontani. A második csoport tagjai 21 g vízben oldódó ballasztanyagokat kaptak, amelyeket a bélbaktériumok képesek lebontani és megemészteni, míg a harmadik csoport nem kapott semmilyen ballasztanyagot. 21 nap múlva a székletminták szerint az egészséges laktobacilusok a vízben oldódó ballasztanyagok hatására szaporodtak el leginkább. E felismerés alapján a kutatók úgy vélik, hogy a jövőben célzottan képesek leszünk befolyásolni az egészséges bélbaktériumok szaporodását, amivel csökkenthetjük a gyulladásos folyamatokat.

   

  Aki túlsúlyos, rosszabbul alszik

  Sok millióan szenvednek az alvászavarok valamilyen formájában. Ezek közül a legsúlyosabb az ún. alvási apnoe, amikor alvás közben rendszeresen elzáródnak a légutak, és az alvó ember szabályosan fulladozik. Ez a jelenség főképp a túlsúlyosokat fenyegeti. A testsúly csökkentésével az alvási apnoe jelentősen enyhíthető. Hasonlóan hasznos a rendszeres, de nem megerőltető sport és az oldalfekvésben történő alvás.

   

  Stressz és kiégés ellen termálfürdő

  A Grazi Egyetem és a St. Pölteni Klinika vizsgálatai tudományos módszerekkel bizonyították a népi tapasztalatot, miszerint a gyógyhatású termálvizekben vett fürdő enyhíti a stresszt és a burnout szindróma tüneteit. A kutatók megállapították, hogy mindössze 25 percnyi fürdőzés hatására a kortizol nevű stresszhormon szintje jelentősen csökken a szervezetben.

   

  Schroth-kúra cukorbetegeknek

  A gyógyító böjt és a csökkentett kalóriabevitel, a napi rendszerességgel végzett testedzés, valamint a Schroth-féle pakolások – fekvés nedves kendőkbe tekerve – ezek a Schroth-kúra pillérei. A dél-német Oberstaufenben található e terápiás irányzat központja. Az itt dolgozó belgyógyászok hat hónapos klinikai kísérlete meggyőző eredményekkel zárult: bebizonyosodott, hogy a Schroth-kúra kedvezően hat a II. típusú diabéteszben szenvedők egészségi állapotára. Míg a vizsgálatban részt vevő 97 páciens 90 százaléka a kúra előtt rendszeresen gyógyszert szedett, kúra után minden második kísérleti személynél teljesen el lehetett hagyni a gyógyszert. Ráadásul 42 személynél a magas vérnyomás elleni gyógyszeradagot is jelentősen csökkenteni lehetett, és minden cukorbeteg megszabadult néhány felesleges kilótól.

   

  Az emlőrákosok sportoljanak!

  Az emlőrák miatt megoperált nőknél gyakori a karok ödémás duzzanata, ami hátrányosan befolyásolja a vállízület mozgását. A korábbi véleménnyel ellentétben, miszerint az izomerősítő edzések csak rontanak a helyzeten, a kutatók a sport jótékony hatását igazolták. Az edzéseknek köszönhetően a nők nem csak erősödtek, hanem az ödémák csökkenését is tapasztalták. Hasonlóan pozitív tapasztalatokkal zárult egy másik felmérés is. A nordic walking hatására a műtét utáni rehabilitációban részt vevő nőknél négy hét után izomerejük és vállízületük mozgathatósága 70 százalékkal javult, s ehhez heti háromszor 60 perces edzés volt szükséges. Ezen kívül jelentősen javult általános közérzetük, fokozódott az életörömük.

   

  D-vitamin reuma ellen

  Az utóbbi időben egyre több kutatás bizonyítja a D-vitamin rendkívüli jótékony hatását. Az ún. napfényvitamin nem csak immunrendszerünket és csontjainkat erősíti, de a depressziós hangulatzavarok ellen is hatásos. Egy klinikai vizsgálat szerint azonban a D-vitamin ennél is többet tud: a gyulladásos, reumás megbetegedések ellen is hasznosnak bizonyult. Dr Hans-Eckhard Langer, a Düsseldorfi Evangélikus Kórház reumatológiai részlegének vezetője 641 reumás beteg vérét vizsgálta meg. Megállapította, hogy a betegek kétharmada jelentős D-vitamin-hiányban szenved. „A reumatoid ízületi gyulladások megelőzésében és kezelésében nagyobb figyelmet kell szentelnünk a D-vitaminnak – jelentette ki prof. dr. Jürgen Braun, a Német Ortopédiai és Reumatológiai Társaság Bochum városában megtartott 26. kongresszusán.

   

  Böjtöléssel és sporttal megelőzhető az időskori demencia

  Az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór elleni gyógyszert még nem találták fel. Ennek ellenére mindenki sokat tehet azért, hogy megelőzze ezeket a rettegett betegségeket – magyarázza prof. Flöel (Charité Berlin, Neurológiai Klinika). Állítását a közelmúltban elvégzett klinikai tesztek eredményi is alátámasztják. Kevesebb kalória és több testmozgás – ezzel karbantarthatjuk agyunk szürkeállományát! Egészséges személyeken végzett féléves teszt során beigazolódott, hogy a fizikai aktivitás hatására több dopamin termelődik. Ez az ingerületvivő anyag az agyunkban termelődő boldogsághormonok egyike. A mozgás ezen kívül aktiválja agyunk őssejtjeit, aminek következtében jobban, könnyebben tanulunk. Nem a mozgás intenzitása, inkább az időtartama a lényeges. A vizsgálatok szerint 30 százalékkal csökkentett kalóriabevitel is jelentősen javítja az agy teljesítményét.

   

  Köszvény: cseresznyével enyhíthetők a rohamok

  Egy a Bostoni Egyetemen végzett kutatás szerint azoknál a köszvényes betegeknél, akik rendszeresen cseresznyét vagy cseresznyelevet fogyasztanak, jelentősen csökkennek a köszvényes rohamok és esetükben mérséklődik a húgysavak felhalmozódása a szervezetben. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a cseresznye fogyasztása nem helyettesíti a köszvényesekre vonatkozó helyes étrendet.

   

  Az Európai Unió megnyirbálja a páciensek jogait

  Az unió a klinikai gyógyszerkutatások szabályait enyhíteni szeretné. Az Európai Bizottság egészségügyekért felelős biztosa, John Dalli elmondása szerint az lenne a kívánatos, ha a jövőben a gyógyszerek klinikai vizsgálatait nem kellene etikai bizottságoknál engedélyeztetni.
  A különleges védelemben részesülő páciensek (pl. kiskorúak vagy kómás betegek) jogait is meg akarják nyirbálni, miszerint ezentúl nem kellene kikérni az érintettek vagy a hozzátartozók beleegyezését a kezelésekhez. Szándékaik szerint az a feltétel is megszűnne, hogy a klinikai vizsgálatokban részt vevő kísérleti személynek előnye kell, hogy származzon a rajta végzett kísérletekből. Az uniós biztos gazdasági érvekkel próbálja alátámasztani álláspontját, miközben több szervezet élesen kritizálja az etikai követelmények fellazításának a szándékát.

   

  Egy rövid szünet erősíti a memóriát

  Aki valami új információt vagy egy előadás anyagát jobban szeretné megjegyezni, annak skót kutatók azt ajánlják, hogy tanulás közben iktasson be kb. 10 perces szünetet. Egyszerűen csak üldögéljen, ne csináljon semmit, de ne aludjon el. Így az agynak több ideje van az információk feldolgozására. A memorizáláshoz ugyanis nem elegendő néhány másodperc.

   

  A taj-csi jótékony Parkinson-kór esetén

  A kínai árnyékboksznak is nevezett tajcsi segítségével kiválóan fejleszthető az egyensúlyérzet, ezáltal elkerülhetők a gyakori esések, amelyek a Parkinson- kór esetén komoly veszélyt jelentenek. A vizsgálatok szerint – más gyakorlatokkal összehasonlítva – a taj-csi javította legjobban a betegek állapotát.

   

  Mustárolaj az influenzavírus ellen

  Mivel az influenzát vírusok okozzák, a baktériumok ellen kifejlesztett antibiotikumokkal nem lehet küzdeni ellene. Az eddig ismert vírusellenes gyógyszerek hatása pedig meglehetősen csekély. A növényi antibiotikumok e téren is lehetséges alternatívát nyújthatnak: a Giesseni Egyetem Orvosi Virológiai Kutatóintézetében végzett kutatások szerint a torma és a sarkantyúka mustárolajai az influenzavírusokkal szemben is hatékonyak. A vírusokkal fertőzött tüdősejttenyészetekben ezek az olajok majd 100 százalékban képesek voltak megakadályozni a vírusok szaporodását.


  XVIII. évfolyam 12. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.