Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2012. február


   

  Krókusszal a rák ellen?

  Lehetséges, hogy a rák elleni küzdelemben a krókusz, más néven őszi kikerics fontos szerepet fog játszani. A Bradfordi Egyetem Rákkutató Intézetének kutatói olyan hatóanyagokkal kísérleteznek, amelyeket ebből a kedves kis kerti virágból vontak ki. A hatóanyag a kolchicin nevű alkaloida, és állatkísérletekben gátolta a rákos áttétek képződését. Egerekben ennél többre is képes volt: bizonyos daganatokat teljesen elpusztított.

  Az őszi kikerics Nagy-Britanniában, Írországban, valamint Közép-Európa déli területein honos, és korábban gyulladásgátló gyógynövényként ismerték, bár igen veszélyes, mérgező növényről van szó.

  Mivel a kolchicin erős méreg, eddig nem alkalmazták a gyógyászatban. A brit kutatóknak azonban sikerült módosítani a kolchicin molekuláját, így az inaktív és pusztító hatását csak akkor kezdi el kifejteni, amikor a daganatsejtekhez jut. Ezzel az egészséges sejtek megóvhatók a mérgezéstől. Amikor a hatóanyag eljut a tumorba, gátolja a véredények vérellátását, így a daganat szó szerint éhen pusztul, elhal. Az eljárás különlegessége, hogy az inaktív molekulát egy a daganatsejtek által termelt enzim aktiválja, amely egyúttal a daganatsejtek szóródásában is szerepet játszik.

  A kutatók azt remélik, hogy 18 hónapon belül megkezdődhetnek az embereken végzett klinikai tesztek is a Leeds városában működő St. James Kórházban. A kutatásvezető Patterson professzor nagyon optimista, ugyanakkor óvatos is, hiszen a kolchicin eddig csupán laboratóriumi állatkísérletekben bizonyított.

   

  A ballasztanyagok segítenek beleinknek

  Egy 47 000 személyre kiterjedő, több évig tartó oxfordi kutatás eredményeként a zöldségek és gyümölcsök újabb pluszpontot könyvelhetnek el. Aki vegetáriánus módon táplálkozik, annál kisebb az esélye a béldivertikulumok (a bélfal apró kitüremkedései, „sérvei”) kialakulásának. A kutatók mindezt a rostokban gazdag táplálékok gyorsabb áthaladásának tulajdonítják. A gyorsabb bélpasszázs hatására kevesebb víz szívódik fel a táplálékokból, csökken a bélfalakra gyakorolt nyomás, így a bélfalak nem gyengülnek meg.

   

   

  Lógjunk egy kicsit

  AntiGravity Aerial Yoga – ez a legújabb amerikai wellnesstrend neve. Akinek sikerül a színes, trapéz alakú textíliákba feküdni, a hagyományos jógagyakorlatokat, ászanákat a levegőben lebegve végezheti. A kendők lehetővé teszik, hogy a gyakorló kizárólag a gyakorlatokra koncentráljon anélkül, hogy érezné saját testsúlyát. Könnyűnek tűnik, de meg lehet benne izzadni – mondják azok, akik kipróbálták. Kiválóan alkalmas a módszer a kezdő jógázóknak, ugyanis a lebegést biztosító kendőkkel könnyebb kipróbálni a szokatlan ászanákat is. A tapasztaltabbak számára a kendők új távlatokat nyitnak, minden ászanát másképp lehet átélni, érezni.

   

   

  A tarkótáji teszt elárulja a csecsemők hőmérsékletét

  Fázik a kicsi, vagy melege van? Ezt a kérdést nem mindig könnyű megválaszolniuk a szülőknek. A gyermek hőmérséklete könnyen megállapítható, ha kezünkkel megfogjuk a tarkóját. Ha a bőr meleg és izzadt, a gyermeknek valószínűleg melege van. Ha azonban érezhetően hideg a csecsemő tarkója, fázik a kicsi. Mivel a csecsemők keze és lába általában hideg, ezek nem nyújtanak kellő támpontot a gyermek hőmérsékletének megítélésében.

   

  Papajaenzimek segítenek a gyomornak

  Az ünnepi étkezések idején különösen fontos, hogy természetes hatóanyagokkal segítsük emésztésünket. E célra kiválóan alkalmas a papaja gyümölcs kivonata. A papaja enzimekben gazdag, segíti a bélműködést, valamint a tápanyagok felszívódását, enyhíti a felfúvódást, puffadást. Erősen bázikus kémhatása okán gyomorégés kezelésére is alkalmas.

   

  SMS-írás, míg az ujjunk megfájdul

  A modern kommunikációs eszközök sok új kutatási területet is megnyitottak. Amerikai orvosok például 9–15 éves diákokat vizsgáltak meg, milyen hatással lehet rájuk a sok SMS-írás. A vizsgálatból kiderült, hogy főképp a sok SMS-t író lányoknál gyakori az ujjak fájdalma. A mobiltelefonoknál is erősebb kézpanaszokat okoznak a játékkonzolok, például az Xbox vagy a Gameboy. A használat minden órájával nő a kézízületek károsodásának veszélye.

   

  A zsírleszívás eredménye átmeneti

  Fontos tudni mindazoknak, akik zsírleszívásra szánják magukat, ha nem változtatnak életvitelükön, a műtét után a leszívott zsír újra visszanő. Persze nem pont azon a helyen, ahonnan leszívták, hanem más testtájakon. Coloradói sebészek olyan túlsúlyos pácienseket vizsgáltak, akiknek csípőjén vagy combján leszívták a zsírt. Egy évvel később az operált betegek testzsírszázaléka változatlan volt, de a zsír az alsó testfélről a felsőtestre „vándorolt”, főképp a hasra, a vállakra és a felkarra. A kutatók magyarázata: a zsírleszívás (liposzukció) ugyan elpusztítja és eltávolítja a zsírszöveteket a beavatkozás helyén, de testünk igyekszik a veszteséget kompenzálni, így más testrészeken növeszt új zsírsejteket.

   

   

  A szolárium függőséget okozhat

  Aki túl gyakran látogatja a szoláriumokat, károsíthatja egészségét, sőt bőrrákot kaphat! Ennek ellenére a szoláriumok továbbra is töretlen népszerűségnek örvendenek. Hogy mindez mivel magyarázható, annak járt utána néhány amerikai tudós (Southwestern University, Dallas). Megállapították, hogy a rendszeresen szoláriumba járók agyának a jutalmazásért felelős központjában hasonló elváltozás jött létre, mint a kábítószerfüggőknél. A kísérleti alanyokat kétféle sugárzásnak tették ki: normális UV-sugaraknak és egy másiknak, amelyből filterekkel kiszűrték az UV-sugarakat. A kísérleti személyek nem tudták, mikor melyik sugárból kaptak. Mégis, az agy jutalmazási központja csak akkor volt aktív, amikor az illető bőrét valódi UV-sugarak érték. A kutatók szerint ez a függőség a magyarázata, miért nem tudnak leállni a szoláriumfüggők.

   

   

  Egyre több a rövidlátó

  Világunk internet nélkül elképzelhetetlen. A világháló szobánkba hozza a nagyvilágot. Persze ennek ára is van – méghozzá egészségügyi természetű is. A sok internetezés hatására egyre több ember válik rövidlátóvá. Szingapúri adatok szerint 30 éve a besorozott 18 éves katonáknak mindössze 25 százaléka volt rövidlátó, ma azonban 80 százalékuk az! A hongkongi diákok 90 százaléka szemüveges. A számítógép mellett a kutatók a táplálkozási szokások, a lakáskörülmények és az életkörülmények változását is felelőssé teszik a fejleményekért. A hajlamosító tényezők nem játszanak fontos szerepet ebben. A szakértők szerint a rövidlátást mielőbb szemüveggel kell korrigálni. Segíthet a speciális szemtréning is.

   

   

  Dolo-taping: fogcsikorgatás ellen is hatásos

  Aki éjszakai fogcsikorgató és szelíd gyógymódot keres, tegyen egy próbát a dolo-taping módszerével. A színes ragasztószalagok tehermentesítik, harmonizálják a vázizomzatot. Ezzel a módszerrel a relaxációs gyakorlatok és a fogorvos által adott, éjszakára a fogakra helyezhető műanyag védősín is kiegészíthető. Fontos, hogy olyan terapeutához forduljunk, aki precízen fel tudja helyezni a szalagokat.

   

   

  Tipp vegetáriánusoknak: hal helyett lenmag

  Aki nem szereti a halat vagy vegán, rendszeres omega-6 és omega-3 zsírsavadagját lenmagolajból is fedezheti. E két zsírsav aránya ideális esetben 2:1, esetleg 1:1, a modern élelmiszerek azonban 5:1 arányban tartalmazzák őket. Minden egyéb olajban az omega-6 zsírsav van túlsúlyban, eltérő mértékben. Míg a repce- és szójaolajban az arány viszonylag elfogadható, a napraforgóolajban 50-szer több az omega-6 zsírsav, mint az omega-3.

   

  Gyógyít a hangos nevetés

  A nevetés a legjobb orvosság, ez régi bölcsesség. Hogy nem csupán üres szófordulatról van szó, azt a University of Maryland (Baltimore) kutatói a közelmúltban igazolták. Kísérleti személyeknek felváltva vidám és drámai filmeket játszottak le. A vidám hangulat és a nevetés 22 százalékkal fokozta a vérkeringést. A stresszt, feszültséget vagy bánatot okozó jelenetek ellenben 35 százalékkal csökkentették azt. A szakértők szerint azonban igazi  egészségmegőrző hatása csak a hangos nevetésnek van, amikor a könnyünk is kicsordul a kacajtól. Az ilyen nevetésnek legalább 15 másodpercig kell tartania, és boldogságérzettel kell eltöltenie az alanyt. Aki úgy gondolja, hogy élete nélkülözi a vidámságot, rendszeresen nézzen vidám filmeket.


  XVIII. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. december

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.