Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2012. június


  D-vitamint minden idős embernek!

  A 65 évesnél idősebb embereknek kivétel nélkül szedniük kellene a D-vitamint – mondják az endokrinológusok. Ugyanis egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az európai ember szervezetében mind kevesebb napfényvitamin termelődik. Ennek súlyos következményei vannak, mivel a D-vitamin fontos a csontanyagcsere és a memória működése szempontjából. Ezen kívül a D-vitamin hiánya esetén nyilvánvalóan megnő a Parkinsonkór, illetve a depreszszió kialakulásának veszélye. A szakértők az idősödő korosztály tagjainak napi 800 NE D-vitamin szedését ajánlják.

   

  Az anyatej erősíti a gyermek tüdejét

  Az anyatejjel táplált csecsemők légutai  egészségesebbek, és ez a hatás későbbi korukban is megfigyelhető – állapították meg a Berni Egyetem kutatói. Összesen 1460, tizenkét éves gyermek adatait értékelték ki, és tüdőfunkciójukat is megmérték. A négy-hat hónapon át anyatejjel táplált gyermekek a többiekhez képest jobb tüdőkapacitással rendelkeztek. Az összefüggéseket egyelőre nem tudják mivel magyarázni, de a statisztikai adatok egyértelműek. A tudósok azt sem tartják kizártnak, hogy az anyatejnek közvetlen hatása van a tüdőszövetek növekedésére, érésére. Az anyatej fertőzésekkel szembeni védőhatása már régóta ismert tény.

   

  Ötzi artériái meszesek voltak

  A 21 éve az Ötztali Alpok jegében megtalált 5300 éves múmiáról, „Ötzi”-ről megállapították, hogy örökletes  hajlama volt a szív-érrendszeri megbetegedésekre. Ezt a kutatók a múmia genetikai állományának tanulmányozása után állapították meg. Az bolzanói EURAC Intézet tudósai meglepődve tapasztalták, hogy Ötzi artériáiban meszes lerakódások keletkeztek, amelyek jellemzőek az arterioszklerózisra. Pedig a vadászó, gyűjtögető életmódot folytató őskori ember se túlsúlyos nem volt, sem a mozgáshiányos életmód nem volt rá jellemző.

   

  A rendszeres lerészegedés elhülyít

  A rendszeresen nagy mennyiségben fogyasztott alkohol jelentősen rontja tanulási képességeinket. Spanyol kutatók bebizonyították, hogy a nagy ivászatokon való részvétel hatására csökken abbeli képességünk, hogy új szóbeli információkat tanuljunk meg. Az alkohol főképp az ún. deklaratív memóriát károsítja. Ez emlékezőképességünk ama része, amelyben a részletes tudás ugyanúgy elraktározódik, mint az eseményekhez kötődő tudatos emlékek és tények. A kutatók szerint a legtöbb egyetemi hallgató nincs tisztában azzal, hogy az alkohol főképp a fiatalok agyát képes súlyosan károsítani.

   

  Hatásos szívinfarktus ellen: laskagomba és böjtölés

  Aki szeretné magas koleszterinszintjét természetes módon csökkenteni, annak ajánlható a laskagomba fogyasztása. A Hannoveri Egyetem kutatói ezt a gombafajtát enyhén emelkedett koleszterinszintű egyetemi hallgatókon vizsgálták. A kísérlet résztvevői mindennap 6 dl, szárított laskagombából készült levest fogyasztottak el. A kontrollcsoport ugyanilyen mennyiségű paradicsomlevest evett. A gombaevő csoportban nem csak az oxidált LDL-koleszterin, hanem az összes koleszterin mennyisége és a trigliceridértékek is jelentősen csökkentek. E gombafajta rendszeres fogyasztásával tehát megelőzhető a szívinfarktus. Azonban böjtöléssel is ugyanilyen hatás érhető el. Az Intermountain Medical Center Heart Institute (Murray, Utah, USA) kutatói vizsgálódásaik alapján megállapították, hogy a böjtölés hatására csökken a szívbetegségek kockázata. Az átmeneti ételmegvonás hatására pozitív változás figyelhető meg a vérzsírok, a vércukor és a súlyfelesleg területén.

   

  Iható kollagén

  Ahhoz, hogy ízületeink minél tovább mozgékonyak maradjanak, nélkülözhetetlen a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás. Az ízületi kopás ellen fontos eszközök az antioxidáns és gyulladásgátló, valamint a porcépítő anyagok. A csipkebogyópor igen erős antioxidáns hatású. Azonban az emberihez nagyon hasonlító kollagén anyagok is jelentősen javíthatják a porc állományát, mindössze 24 heti rendszeres fogyasztás esetén. Ezt a Harvard Egyetem kutatói állapították meg. Egy jelenleg Németországban folytatott klinikai kísérletben részt vevő páciensek már a kollagén szedésének hatodik hetében fájdalmaik jelentős enyhüléséről számoltak be.

   

  A zöldség és a gyümölcs gyakran mérgezett

  A Greenpeace nevű környezetvédő szervezet nyilatkozata szerint a zöldség és a gyümölcs gyakran tartalmaz gyomirtó és egyéb növényvédő vegyszermaradványokat. A 2009-es és 2010-es adatok szerint a konvencionális termesztésű gyümölcsök 80%-ában és a zöldségekből vett minták 55%-ában kimutathatók vegyszerek. Az EU-ban termelt élelmiszerek a tesztekben jobb eredményeket mutattak, mint a Törökországból és a tengerentúlról származó áruban. Különösen rossz eredményekkel záródott a vizsgálat a török csemegeszőlőknél, körtéknél, cukkininél és grépfrútnál – ezekben a terményekben a mért érték gyakran meghaladta a hivatalosan megengedett határértékeket. Sajnos problémásnak bizonyult az olasz, holland és belga fejes saláta is. A növényvédő szerek károsíthatják a hormonháztartást, az immunrendszert és az idegrendszert, sőt rákot is okozhatnak.

   

  A szépségoperációk nem veszélytelenek

  A szépséggel folytatott üzlet igen kifizetődő. Figyelemre méltó fejlemény, hogy a szépségőrület egyre fiatalabb korosztályokra is átterjed. A fiatalabb korosztály főképp az orrplasztikát és a zsírleszívást veszi igénybe. Minden 30 évesnél fiatalabb úgy nyilatkozott, nem tartja kizártnak, hogy valaha életében aláveti magát szépségműtétnek. Az emberek azonban jelentősen alábecsülik e beavatkozások kockázatait – figyelmeztet dr. Claudia Küver orvosnő. Minden ötödik beavatkozás valamilyen szövődménnyel, pl. fertőzéssel, érrendszeri megbetegedéssel vagy a keringés összeomlásával jár. Bizonyos beavatkozásokról, pl. a mély ráncok hialuronsavval történő feltöltéséről egyelőre semmilyen hosszú távú megfigyelést nem folytattak. Ráadásul a feltöltést a várt esztétikai hatás érdekében rendszeresen meg kell ismételni, mivel a szervezet idővel lebontja a befecskendezett hialuronsavat.

   

  A golgotavirág feloldja a félelmeket

  Amerikai kutatók a közelmúltban módszeresen összegyűjtötték, milyen növényi kivonatokkal enyhíthető hatásosan a szorongás, a félelemérzet. Az egyik leghatásosabbnak a golgotavirág kivonatai bizonyultak. A golgotavirág kivonatai ezen túlmenően enyhén görcsoldó hatásúnak is bizonyultak, továbbá csökkentették a pulzusszámot és a vérnyomást. Több klinikai teszt ugyanakkor arra enged következtetni, hogy a golgotavirág kivonatai pozitív hatásúak a figyelemhiányos hiperaktív tünetegyüttes kezelésében is. A golgotavirág-készítmények jól tolerálhatók, és nem fenyegetnek a hozzászokás, ill. a függőség veszélyével. Mivel – sok pszichiátriai gyógyszerrel ellentétben – elmarad a jelentős izomtónus-csökkentő hatás, ez a növényi hatóanyag kiválóan alkalmazható napközben is, mert nem álmosít, nem tompítja a figyelmet. A Passiflora incarnata (ez a golgotavirág botanikai neve) hatása néhány órán, legkésőbb néhány napon belül jelentkezik. A golgotavirág 2011-ben az év gyógynövénye volt.

   

  A mozgás megvéd a cukorbetegség szövődményeitől 

  A cukorbetegek 20%-a szenved ún. diabéteszes neuropátiában, ami a cukorbajnak a perifériás idegeket érintő szövődménye. Minél intenzívebbek az idegrendszeri tünetek, annál kevesebbet mozognak a betegek, pedig pont ennek az ellenkezője volna kívánatos. Egyfelől a mozgás csökkenti a neuropátia kialakulásának esélyeit, ill. lassítja a folyamatot, másfelől mozgás hatására javul az egyensúlyérzet és csökken az elesés veszélye. Prof. Völker, a Münsteri Egyetem Sportorvosi Intézetének vezetője szerint az érintettek a hétköznapi mozgásformákat is eredményesen végezhetik. Lift helyett használják a lépcsőt, és ne szálljanak fel mindig valamilyen járműre, inkább gyalogoljanak. Prof. Völker ajánlja továbbá a gyaloglást (nordic walking), az úszást, illetve a kis súlyokkal végzett erősítő edzéseket. Sok mozgásstúdióban kínálnak olyan csoportos edzést cukorbetegeknek, amelynek keretében javítják a betegek egyensúlyérzékét is.

   

  A műanyaglágyítók hízásra hajlamosítanak

  A szintetikus vegyületek, pl. a bisphenol A, a műanyaglágyítók vagy a tűzvédelemben használt anyagok komoly terhelést rónak az emberi szervezetre. Többek között elhízásra és cukorbetegségre hajlamosítanak – állapították meg az angol ChemTrust környezetvédő szervezet munkatársai, akik a szakirodalmat tanulmányozták. Publikációjukban közel 240 vizsgálat eredményét összegezték. A nevezett kemikáliák előfordulnak műanyag játékokban, elektromos készülékekben, PVC-padlókban és konzervdobozokban. A belélegzett levegőn, a bőrön vagy a tápcsatornán keresztül jutnak a szervezetbe. Prof. Gilbert Schönfelder, a Charité (Berlin) toxikológusa szerint az elhízás és a cukorbetegség világjárványméreteket ölt: „Ennek hátterében eddig elsősorban nyilvánvalóan a helytelen táplálkozási szokásokat feltételeztük. Ma azonban úgy véljük, hogy a jelenség kialakulásában jelentős szerepet játszanak a hormonrendszerre ható környezeti mérgek is.”

   

  A stressztől megőszülünk?

  Amerikai kutatók megtalálták a magyarázatot arra, hogy az adrenalin miként okoz zűrzavart szervezetünkben – jelenti a Dailymail című brit napilap. Az említett hormon befolyásolja a fejbőr működését, aminek következménye, hogy a hajunk idő előtt elkezd őszülni. Megjegyzendő, hogy a stressz ennél rosszabbra is képes, bizonyos súlyos betegségeket, pl. rákot okozva. A kutatások egyelőre gyerekcipőben járnak, ennek ellenére a kutatók úgy vélik, hamarosan képesek lesznek kifejleszteni olyan gyógyszert, amely megakadályozza a korai őszülést. Az adrenalin rövid ideig kifejezetten hasznos, mert kritikus helyzetekben alkalmassá teszi a szervezetet a harcra vagy a menekülésre. De hosszú távon ez a hormon több kárt okoz, mint amennyi haszna van.


  XVIII. évfolyam 6. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.