Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2012. május


   

  Vak borjúk születtek a mobilátjátszó antennák miatt?

  A Zürichi Egyetem állatorvosai  megfigyelték, hogy egy reutlingeni (Svájc) gazdaságban évek óta halmozódott a vakon született borjak száma. Amikor 1999-ben a gazdaság tőszomszédságában mobiltelefon-antennát telepítettek, a következő években összesen ötven borjú született szürke hályoggal – ez jelentősen meghaladja az országos átlagot. Miután 2006-ban az antennát eltávolították, nem született több beteg borjú. A kutatók alaposan utánajártak a dolognak, és kizártak minden egyéb lehetséges okot. Noha nem tudták egyértelműen bizonyítani, hogy az antenna okozta az elváltozásokat a borjakban, mégis valószínűtlennek tűnik, hogy más kóroki tényező játszott volna szerepet, ugyanis egyértelmű időbeli egybeesés megfigyelhető az antenna felállítása és az esetek megjelenése között. Elgondolkodtató, hogy a magzati károsodást a hivatalos határértékek alatti sugárzás idézte elő. A svájci és liechtensteini elektroszmog-ellenes társaság honlapja bővebb tájékoztatással szolgál.

   

  A köhögés gyengíti a medencét

  A gyakori, például krónikus bronchitis miatti köhögés a nők gáttáji izmait gyengítheti, aminek idősebb korban inkontinencia lehet a következménye. A gyakori köhögéssel járó betegségben szenvedő nőknek ezért azt ajánlják, hogy köhögéskor mindig feszítsék meg a gátjukat, ezáltal csökkentve a medencére nehezedő nyomást. Ezen kívül erősen ajánlott nekik a rendszeres medence- és gáttorna. Természetesen a köhögés hátterében álló tüdőbetegséget is kezelni kell, ezért feltétlenül forduljanak tüdőgyógyász szakorvoshoz.

   

  Az idősebbek elégedettebbek, mint a fiatalok

  A Luxemburgi és a Würzburgi Egyetem kutatói egy közös, az öregedés és a depresszióhoz vezető tényezők kapcsolatáról végzett kutatás kapcsán megállapították, hogy az egészséges idősek kevésbé hajlamosak a morfondírozásra, a komor gondolatokra, és összességében elégedettebbek az életükkel, mint a fiatalabb generációk. A kutatók feltételezik, hogy a különböző generációk gondolkodásmódja befolyással van a depressziós hangulati betegségek kialakulására. Akinek gyakran vannak negatív gondolatai, sokat morfondírozik, hajlamosabb rá, hogy figyelme egyre inkább a problémáira és negatív érzéseire fixálódjon. Ez felerősíti a depresszív hangulatot, és egy idő után valódi klinikai depresszióhoz vezethet. A kutatásban részt vevő önkéntesek közül a 63évesnél idősebb személyekre jóval kevésbé voltak jellemzők a negatív gondolatok, mint a fiatal felnőttekre.

   

  Melléküreg-gyulladás esetén hatástalanok az antibiotikumok

  Az akut melléküreg-gyulladás antibiotikumok nélkül ugyanannyi idő alatt gyógyul, mint antibiotikumok szedése esetén. A baktériumellenes gyógyszerek a betegség tüneteit sem képesek enyhíteni. Ezt állapították meg amerikai kutatók egy összehasonlító megfigyelés eredményeként. A kutatási eredmények alapján az orvosok a sinusitis szokványos lezajlása esetén azt ajánlják a betegeknek, hagyatkozzanak szervezetük öngyógyító erőire, és kezelőorvosukkal együtt figyeljék betegségük alakulását. Csak akkor folyamodjanak gyógyszerhez, ha tüneteik alapján a betegség súlyosbodására gyanakodnak.

   

  A gyerekek a dohányzást a szüleiktől tanulják el

  Ami a dohányzást illeti, a szülői minta szerepe sokkal jelentősebb, mint eddig feltételezték. Európai és észak-amerikai vizsgálatok eredménye szerint a dohányzó szülők gyerekei gyakrabban lesznek dohányosok. A dohányzó testvérek szerepe sem elhanyagolható. Ezen kívül a fiatalokra a dohányzó filmhősök is vonzó hatást gyakorolnak. Aki azt hiszi, a mai filmekben már nem dohányoznak a szereplők, téved. Hat európai országban tett megfigyelések szerint a 2004 és 2009 között vetített 250 legkedveltebb film 71 százalékában láthatók dohányos jelenetek.

   

  Az örökbefogadott gyerekek boldogságot hoznak

  Egy andalúziai örökbefogadó szülők körében végzett kutatás szerint a megkérdezettek több mint 77,7 százaléka nagyon boldog, amióta gyermeket adoptált. Sokkal kevesebb azoknak a száma, akik úgy érzik, életük bonyolultabbá, nehezebbé vált az örökbefogadás óta. Utóbbi esetekben a kutatók jelentős tényezőként megállapították, hogy az érintett gyermekeket korábbi életszakaszukban valamilyen bántalmazás érte. Az is jellemző, hogy az elégedetlenebb szülők magasabb iskolai végzettségűek voltak. Ez azzal magyarázható, hogy ezek az emberek nagyobb igényeket támasztanak gyermekeikkel szemben. 

   

  Szemszárazság ellen pislogjunk gyakrabban és kacsintgassunk

  A siccaszindrómának nevezett szemszárazság lényege, hogy a kötőszövet és a szaruhártya kiszárad, mert nem termelődik elegendő könny. A betegség fő okai a fűtött helyiségek száraz levegője, a számítógép monitorja, a dohányzás, a huzat, a személygépkocsik szellőztetőrendszere. A gyógyszertárakban kapható műkönny mellett létezik néhány praktika, amivel enyhíthető a szemszárazság. Ha monitor előtt dolgozunk, rendszeresen iktassunk be szüneteket és ekkor sokat pislogjunk vagy kacsintsunk. Ez fokozza a könnytermelődést. Az is segít, ha homorított tenyerünkkel néhány percre letakarjuk behunyt szemünket. Igyunk kellő mennyiségű vizet, amivel nem csak veséinket, de szemünket is átöblítjük. Naponta legalább másfél liter az ajánlott mennyiség.

   

  Szívbetegek is ehetnek steaket

  A szívbetegséggel küzdők tudják, helyesen teszik, ha tartózkodnak a hasábburgonyától és a steaktől. Ez az ajánlás azonban nem jelent abszolút tilalmat. Ma már ugyanis tisztában vagyunk vele, hogy önmagában nem a sütés jelenti a veszélyt, hanem a sütéshez alkalmazott zsiradék. Spanyol kutatók 40 000 résztvevő bevonásával végeztek kutatást, és megállapították, hogy a jó minőségű olívaolajban vagy napraforgóolajban sütött ételek nem jelentenek veszélyt szívünknek. Az egészségtelen zsiradékok közül ki kell emelni az ún. transzzsírsavakat, amelyeket az ipar a növényi zsiradékok hidrogénezése során hoz létre. Ez tehát a természetes zsírsavak kémiai módosítása, aminek célja, hogy a folyékony olaj kenhető margarinná alakuljon és tartósabb legyen. Az extra szűz olívaolajnál azonban ez a veszély nem áll fenn.

   

  Implantátumok: nem mindig a legjobb megoldás

  A fogászati implantátumok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ez szép és jó, de azért van kockázata is. Senki sem tudja, mennyire tartós ez a fogpótlási módszer, és milyen szövődmények léphetnek fel. Mindezekről ez idáig nem végeztek kutatást. Feltételezhetően a jövőben sem hoznak létre az összes beültetett implantátumról külön regisztert. Ez óriási adminisztrációt jelentene – ugyanakkor az allergiás reakcióval járó esetek megfelelő adatbankban történő regisztrálása hasznos lenne. További probléma az implantátumokkal, hogy olyan fogorvos is beültetheti őket, akinek nincs ez irányú tapasztalata

   

  Ecettel a veszélyes baktériumok ellen

  A hűtőszekrényben valósággal hemzsegnek a baktériumok és a gombák. Egy négyzetcentiméteren akár 11,4 millió kórokozó csíra lehet. A hűtőszekrény rendszeres tisztítása éppen ezért rendkívül fontos. Erre ideális az ecetes víz. Ezen kívül a felbontott élelmiszereket a felnyitástól számított egy héten belül el kell fogyasztani vagy ki kell dobni. A dobozokat, poharakat stb. lezárva kell a hűtőben tárolni.

   

  Szelén: gyógyír a pajzsmirigyre

  A pajzsmirigy fontos szerepet játszik az egész test anyagcseréjében. Ha ez a mirigy nem termel több hormont, annak komoly következményei vannak pszichés és testi tünetek formájában. Gyakori pajzsmirigybetegség az ún. Hashimoto-kór, a pajzsmirigy krónikus gyulladása, ami idővel a teljes mirigyállomány pusztulását okozza. Ekkor nem termelődik több pajzsmirigyhormon, ezért a betegnek egész további élete során hormontablettát kell szednie. A Müncheni Egyetem kutatói szerint azonban a szelén rendszeres szedésével jelentősen csökkenteni lehet a gyulladás aktivitását.

   

  Csókos száj

  A jellegzetesen „csókos” szájú nőknek 12- szer nagyobb az esélye arra, hogy szex közben átélik az orgazmust, mint az egyenes ajkú nők. A Daily Mail c. brit napilap szerint ezt a University of West Scotland kutatói állapították meg. Az említett kísérletben 258 nőt (18 és 35 év között) arra kértek, írják le ajkaik formáját, valamint szexuális szokásaikat. A felmérésben részt vevő nők 95%-a, akinek kifejezetten ívelt volt az ajka, azt válaszolta, hogy van orgazmusa. Azonban az egyenes ajkú nőknél ez az arány mindössze 60% volt.


  XVIII. évfolyam 5. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.