Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2012. március


   

  Jógával enyhíthetőa fibromialgia

  A fájdalmas izomreumának is nevezett fibromialgia okozta panaszok jelentősen enyhíthetők jógával. Egy amerikai kísérletben a páciensek, akik egy erre a célra kifejlesztett, speciális, 8 hetes jógaprogramban vettek részt, a kísérlet után fájdalmaik jelentős enyhüléséről számoltak be. Állapotuk sokkal jobb volt, mint azoké, akik csak a standard orvosi kezelésben részesültek.

   

  Az olívaolaj az agyvérzéstől is megvéd

  Aki sok olívaolajat fogyaszt, nem csak a szívinfarktus, de az agyvérzés kockázatát is jelentősen csökkenti. Mindez egy francia klinikai teszt eredménye, amelyen 8870 kísérleti személy vett részt. A kevés olívaolajat fogyasztó személyekkel összehasonlítva 41 százalékkal alacsonyabb volt náluk az agyvérzés kockázata.

   

  Depresszió ellen: gyógyszerek helyett sport

  A sportolás a depresszió kezelésében legalább annyira hatásos lehet, mint ha két gyógyszerrel kezelnék, amennyiben egyetlen gyógyszer nem bizonyult kellően hatásosnak – állapították meg a Texasi Egyetem kutatói. A depressziós páciensekben, akiknek az állapotát nem sikerült a szerotoninszintre ható gyógyszerekkel normalizálni, egy 12 hetes sportprogram révén az érintettek felénél jelentősen enyhült, illetve teljesen megszűnt a depresszió. A sportolás azonban eltérő mértékben segített a betegeken. Azok a nők, akik felmenői közül nem volt egyetlen depressziós sem, valamint a férfi betegeknél a nagy terheléssel járó sportolással lehetett a legjobb eredményeket elérni. A családilag terhelt személyek ezzel szemben a csekélyebb terheléssel járó testmozgásból profitáltak leginkább.

   

  Tanorexia: új szenvedélybetegség

  Egy ideje megfigyelhető, hogy egyes emberek szinte betegesen vágynak a minél barnább bőrre. Sóvárgásuk olyan erős, hogy az már szenvedélybetegségnek minősül. A bőrgyógyászok tanorexiának nevezték el a jelenséget. Prof. Harth (Vivantes Klinikum Berlin-Spandau) szerint minden negyedik-ötödik szoláriumba járó személynél többé-kevésbé kifejezetten kialakult ez a pszichoszomatikus zavar. Noha nem mindegyiküknek van szüksége pszichoterápiás kezelésre, de szenvedélyük hosszú távú következményei, például a bőrrák kialakulásának fokozott kockázata valamennyiüket egyformán sújtja. Extrém esetben a tanorexiával párhuzamosan egyéb szenvedélybetegség is fennáll az egyéneknél, például alkoholbetegség, nikotinfüggőség. Ha a barnulás iránti vágyuknak nem tehetnek eleget, kifejezett megvonási tüneteket produkálnak, ami általában erőteljes hangulatingadozásban, ingerültségben nyilvánul meg.

     

  A jojóeffektus jobb, mint a kövérség

  A kutatók úgy vélik, hogy a jojódiéták negatív hatásait a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek eltúlozzák. A diétákon, fogyókúrákon elbukó és leadott kilóikat visszahízó emberek számára tehát van remény. Noha a kutatók véleményét egyelőre csak egérkísérletek támasztják alá, ennek ellenére a tudósok minden fogyni vágyót arra biztatnak, ne adják fel a reményt, inkább nyugodtan kezdjenek neki a következő fogyókúrának. 

  Azok a kísérleti állatok, amelyek egész életükben változó étrendet kaptak (hol zsírosat, hol zsírszegény ételeket), egészségesebbek voltak, mint a folyamatosan zsírban gazdag táplálékot fogyasztó fajtársaik. A jojódiéta alatt a kísérleti állatok várható élettartama sem csökkent. A zsírszegény étrend hatására az állatok lefogytak, laborértékeik, beleértve a gyulladásos paramétereket, normalizálódtak.

     

  A vastagbélrák jobban felismerhető tükrözéssel

  Dr. Dietrich Hüppe, a Német Gasztroenterológus Társaság elnöke szerint a vastagbél tükrözéses vizsgálata sokkal hatékonyabb, mint az újonnan megjelent CT- és MR-vastagbélvizsgálatok. 

  A vizsgálatot megelőző béltisztítás speciális mosófolyadékokkal minden eljárás előtt nélkülözhetetlen, ezt tehát nem könnyebbség. Az MR (mágnesrezonanciás tomográfia) a vastagbél vizsgálatában nem kellően érzékeny, ezért a daganatokat csak bizonyos méreten felül képes kimutatni. A CT bár ennél hatékonyabb, de jelentős sugárterhelést jelent a betegnek. Ráadásul a tükrözéses vizsgálatnál a gyanús képletekből azonnal szövetmintát is lehet venni, és a talált polipokat gyorsan és egyszerűen el lehet távolítani. Ugyanez a virtuális tükrözésekről nem mondható el. 

  A páciensnek manapság a fájdalmaktól sem kell tartania, mert a beavatkozást enyhe kábításban végzik.

     

  A kerti munka egészséges

  A szenvedélyes hobbikertészek már jó ideje tudják: fűnyírás, gereblyézés, ásás vagy ültetés közben alaposan ki lehet fáradni. Nem csoda: a kertészkedés különféle „gyakorlatokból” áll (pl. nyújtás, súlyemelés), és az ezek által keltett mérsékelt fizikai terhelés ideális kondicionáló edzés a szívnek és a keringésszervrendszernek.

  A kertészkedés egészségügyi előnyeit tudományos kutatások támasztják alá: Barbara Ainsworth (South Caroline University, Columbia) sportpszichológus több mint 500 különféle fizikai tevékenységet hasonlított össze. Mérései alapján megállapította, hogy a kertészkedés legalább annyira megerőltető tud lenni, mint az erősítő edzés vagy a kerékpározás.

  Fokozott kalóriaégetés: Kertészkedés közben óránként akár 400 kilokalóriát is elégetünk – ez jó hír mindenkinek, aki szeretne megszabadulni néhány felesleges kilótól. Fűnyírás közben (kézi fűnyíró) óránként 380, elektromos fűnyíróval 300, ásással 320, növényültetéssel 260, locsolással 100 kcal a szervezet energiafogyasztása.

  Jobb szívműködés: A kertészkedés ideális módon edzi a szív-érrendszert, mivel a terhelés egyénre szabott. A testmozgás hatására javul a szívműködés, ami hosszabb távon megvéd bennünket a szívinfarktustól és az agyvérzéstől. Fontos: kockázati tényezők (pl. magas vérnyomás) vagy fennálló szervi szívbetegség esetén nem szabad túlzásba vinni a fizikai terhelést, és a terhelhetőség mértékét előzetesen ajánlatos orvossal egyeztetni.

  Csonterősítő hatás: Az 50 feletti nőknek, akik hetente legalább egyszer kertészkednek, jobb a csontsűrűségük, mint azoké, akik más jellegű fizikai tevékenységet végeznek,   például kocognak, gyalogolnak vagy úsznak.

  Stresszcsökkentő hatás: Már 20 percnyi kerti munka is drasztikusan csökkenti a stresszhormonok szintjét a vérben. A kert puszta látványa néhány perc alatt képes csökkenteni a vérnyomást és javítani a hangulatot.

  Pszichés panaszok: Már Claude Monet is a kertjében keresett felüdülést és gyógyulást nyomasztó depressziójából. Dr. Jay Stone Rice kaliforniai pszichoterapeuta (San Francisco School of Psychology) is úgy véli, hogy a kertészkedés képes enyhíteni a depressziót, mert a kert hatására könnyebben megértjük az élet változásait. A növények összekötnek bennünket az élet körforgásával, és arra tanítanak, hogy mindig új ciklus kezdődik, mindig új élet születik

  Alzheimer-kór és demencia: A kertes házban élő alzheimeres betegeknél a betegségre jellemző dührohamok sokkal ritkábbak. Kert hiányában sokkal nagyobb mértékben, akár hétszeresen is megnő bennük az agresszió szintje.

     

  Jó az allergiásoknak: fagylalt csillagfürtből

  A magas növésű, kék színű csillagfürt értékes fehérjéket, ásványi anyagokat és ballasztanyagokat tartalmaz. A Fraunhofer Institut kutatóinak sikerült a kék édes csillagfürt magjaiból fagylaltot előállítaniuk, amelyet az allergiások is nyugodtan elfogyaszthatnak, és ráadásul jó ízű is.

  Az újfajta fagylaltban nincs laktóz, koleszterin és egyéb zsírok, ugyanakkor értékes fehérjékben gazdag, ráadásul jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a szokványos fagylaltok.

     

  A mesterséges fény a madarakat is manipulálja

  Az emberek éjszaka is világítanak, ezzel felborítják testük természetes bioritmusát. A madarak ilyet soha nem tennének, de sajnos sok helyütt ki vannak téve az emberek által keltett mesterséges fénynek. A kutatók megfigyelték, hogy ennek hatására a madarak viselkedése is megváltozik. Egy felső-bajorországi erdő szélén élő madarak a közelben lévő autóút állandó éjjeli kivilágításának voltak kitéve. A kutatók meglepő változásokat figyeltek meg az állatoknál.

  A vörösbegyek 80 perccel korábban, tehát jóval a hajnali derengés előtt kezdenek el énekelni. A kék cinege hím egyedei ezzel szemben az éjszakai fény hatására fajuktól idegen módon hűtlenkedni kezdtek párjukkal szemben. Kétszer annyi fiókát nemzettek idegen tojókkal, mint azok a hím egyedek, akik az éjszakát teljes sötétségben töltik.

     

  Jó hatású az apás szülés

  Korábban elképzelhetetlen volt, ma már szinte természetes, hogy a férjek jelen vannak és segítenek párjuknak szülés közben. Az orvosok arra voltak kíváncsiak, hogyan érzik magukat a férfiak a szülőszobán, ezért a berlini Charité kórházban 90 fiatal apát kérdeztek ki szülés előtt és után. A kérdőívek értékelése alapján a megkérdezettek 29 százaléka a szülés előtt attól tartott, hogy kudarcot vall, 10 százalékuk attól félt, hogy el fog ájulni. Ezzel szemben a szülés után a férfiak 94 százaléka úgy érezte, hogy jól tette, hogy bent volt szülés közben, gazdagabb lett az élménytől, ami erősíti az anyához és a gyermekhez fűződő kötődésüket.

     

  Megfelelő tejet a csecsemőknek

  Természetes, hogy minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Továbbá az is, hogy ezt kihasználják a reklámok. Speciális, tejtartalmú gyermektápszerekkel csökkenthető a gyermek későbbi életében az elhízás kockázata – állítják egyes termékek gyártói. Nos, ezt egyelőre semmilyen bizonyíték sem támasztja alá! Ellenkezőleg. A tehéntejben sokkal több vas és cink van, mint amennyit a csecsemő szervezete igényel, ezért ezeket a mikrotápanyagokat könnyen túladagolhatjuk. Ezen kívül az említett termékek jóval több zsírt tartalmaznak, mint a zsírszegény tej, amelyet az orvosok a kisgyermekek táplálására ajánlanak.


  XVIII. évfolyam 3. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. február

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.