Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2012. november


   

  Egyre többen tartanak veganapot

  A belga Gent városa példát mutatott 2009-ben, Sao Paolo, Fokváros, Washington és San Francisco pedig követték a példát. Németországban Bréma városa csatlakozott a mozgalomhoz. Ma már 21 német város vezette be a veganapot. Az országban egyre több oktatási intézmény és munkahely is propagálja a húsmentes csütörtök intézményét. Ha minden német állampolgár hetente egyszer lemondana a húsevésről, évente 140 millió állattal kevesebb fogyna a világban, ami által hatmillió autónak megfelelő üvegházhatású gáz kibocsátásától mentesülne a Föld – jelentette ki a Német Vegetáriánusok Szövetségének elnöke, Sebastian Zösch.

   

  A kék fény javítja a pikkelysömört

  A pikkelysömör és az azzal járó kínzó viszketés ellen eddig nem volt igazán hatásos gyógymód. Némi reménysugárt jelent az utóbbi időben klinikailag tesztelt pulzáló kékfény- terápia. Dr. Marcella Kollmann- Hemmerich müncheni bőrgyógyász szerint a lézerfényhez hasonlító fény a bőrben fotokémiai folyamatokat indít be, amelyek a kórosan felgyorsult sejtszaporodást (pikkelyes hámlás) és a gyulladást fékezi. Az eddigi terápiás próbálkozásokkal szemben a kékfény-terápia csak a kóros sejtekre hat, közben kíméli az egészségeseket.

   

  A mandula gyógyír testnek és léleknek

  Bizonyos csemegék nem csak édesek, hanem egészségesek is. A mandulában sok az értékes vitamin, a ballasztanyag, a fehérje és a kalcium. A hízástól sem kell tartani, mert napi néhány szem mandula elrágcsálása teljes értékű étrendi kiegészítést jelent. További pozitív hatás: a mandula savtartalma étvágycsökkentő hatású, illóolajainak köszönhetően pedig hangulatunkat is javítja.

   

  A baba megszelídíti a papát?

  Ha a baba a szülőkkel egy ágyban alszik, csökken az apai szervezetben a tesztoszteron nevű férfi nemi hormon szintje. Antropológusok éveken át 362 fiatal apán végeztek vizsgálatokat a Fülöp-szigeteken. A vizsgált alanyok 92%-a egy ágyban aludt családjával, a többiek külön helyiségben aludtak. A kutatók naponta többször megmérték az alanyok vérének tesztoszteronszintjét. A külön hálószobában alvó apák hormonszintje magasabb volt. A hormonszint csökkenésének biológiai funkciója egyelőre nem tisztázott, de tény, hogy az alacsonyabb tesztoszteronszintű apák intenzívebben és készségesebben foglalkoznak gyermekeikkel

   

  Valóban ki kell húzni a bölcsességfogakat?

  Általánosan elterjedt vélemény, miszerint a bölcsességfogakat megelőzés céljából érdemes eltávolítani, ugyanis a többi fog elől elveszik a helyet. Ez azonban nem minden esetben szükséges, ugyanis a bölcsességfogak is képesek betagozódni a fogsorba. Ilyenkor kifejezetten hasznosak, ugyanis más őrlőfogak károsodása vagy elvesztése esetén képesek pótolni azok hiányát. Azzal tisztában kell lennünk, hogy a bölcsességfog kihúzása sebészeti beavatkozás, amely – mint minden műtét – egészségügyi kockázattal jár (sebgyógyulási zavarok, bevérzések stb.).

   

  Sarkantyú esetén fontos a tehermentesítés

  A sarkantyúnak nevezett csontkinövés fájdalmas dolog. A sarokcsont talpi részén megjelenő sarkantyú a röntgenképen hegyes szemfogra emlékeztet, és a csont, valamint a csont alatt húzódó ínköteg között helyezkedik el. Szúró, nyilalló, éles fájdalmakat okoz. Kezelésében elterjedt módszer az ultrahangos, illetve a lökéshullám- terápia, de jó hatású a speciális sarkantyúkötés is. Egy klinikai teszt keretében a speciális kötést 4-6 hétig viselő résztvevők 90%-a jelentős javulásról, illetve teljes fájdalommentességről számolt be. A kötés sarkat körülölelő része folyamatos nyomást gyakorol a sarkantyúra. A kötés belső oldalán elhelyezett szilikonpárnák felerősítik a masszírozó hatást, ami javítja az érintett szövetek vérkeringését és anyagcseréjét. Ez megkönnyíti a gyulladáscsökkentő anyagok beáramlását, ami csökkenti a gyulladt, irritált szövetek gyógyulását.

   

  A melegítő kenőcsök csillapítják a fájdalmat

  A hátfájás és a fájdalmas izomfeszülés enyhítésére köztudottan jó módszer a melegítés. Ennek okát prof. Bloch (Universität Warnecke) vette górcső alá. Kiderült, hogy a melegítő hatású krémek képesek a bőr vérkeringését és anyagcseréjét javítani. Mindössze 18 perc alatt az izmok vérkeringése 175 százalékkal javul, ha például a háton vagy lábikrán alkalmazzák a melegítő hatású krémet. Ennek előfeltétele, hogy a termék a megfelelő anyagokat tartalmazza, például nonivamidot – ez a paprika csípős ízéért felelős kapszaicin nevű anyag származéka. Fontos továbbá a nicoboxil nevű hatóanyag is, amely a niacin nevű B-vitamin származéka.

   

  A bokasérülést azonnal kezelni kell

  Tenisz, foci, kocogás, tánc – aki sokat mozog, sportol, olykor kificamítja a bokáját. Ez az egyik leggyakoribb sérülés. De nem szabad félvállról venni, sőt, mielőbb hozzá kell látni a kezeléshez, ha el akarjuk kerülni a késői szövődményt, a kopásos ízületi megbetegedést. A sportorvosok ezért a következőt ajánlják: pihentetés, jegelés vagy borogatás, szorító kötés (rögzítés), amellyel megakadályozható a vérömleny keletkezése, végül a felpolcolás, ami megkönnyíti a vénás keringést. Ezek kiegészítésére alkalmazhatunk hűtő hatású géleket, homeopátiás krémeket a szövetek regenerálódásának meggyorsítására.

   

  A sportolók jobban tűrik a fájdalmat

  Aki sportol, jobban bírja a fájdalmakat. Erre a megállapításra jutottak a Heidelbergi Egyetem kutatói. Az orvosok több mint 568 sportoló és 331 nem sportoló személy adatait értékelték. Minden atléta hetente legalább hat órát edzett. A fájdalomérzékenységet a kéz jeges vízbe mártásával, illetve az ujjak műszerrel történő megszorításával tesztelték. A fájdalmakat a legjobban a labdajátékosok tűrték, utánuk következtek a hosszú távú sportokat űzők és az erősportot űzők. A sportolók ugyanúgy érezték a fájdalmakat, mint bárki más, de más a hozzáállásuk, mint az átlagemberé. Ez a tény a terápiában is hasznosítható lehetne. Az orvosok ez alapján a fibromialgiában szenvedőknek azt ajánlják, rendszeresen sportoljanak, pl. hetente háromszor 30 percet gyalogoljanak, sétáljanak vagy kerékpározzanak.

   

  Állatkísérletek helyett mesterséges máj

  A gyógyszerek hatásait és mellékhatásait  a gyógyszerfejlesztés korai stádiumában állatokon tesztelik. A Fraunhofer Intézet Biotechnológiai Részlege (Stuttgart) kutatóinak sikerült egy háromdimenziós, működő vérkeringéssel ellátott májmodellt létrehozniuk. A mesterséges máj lehetővé teszi, hogy megbízható eredményeket nyerjenek a vizsgált hatóanyagoknak az emberi májra gyakorolt hatásairól.

   

  Alvászavarban szenved? Keljen fel az ágyból!

  Akinek gondja van az elalvással, jól teszi, ha kb. 15 perces sikertelen „próbálkozás” után ismét felkel az ágyból. Ezen kívül segíthet a zenehallgatás, az olvasás az elalvásban. Az alváskutatók azonban kifejezetten károsnak tartják az ágyban tévézést vagy az ágyban tanulást. Az érintetteknek arra is érdemes ügyelniük, hogy lefekvés előtt ne fogyasszanak nehezen emészthető ételeket és ne lakjanak nagyon jól, továbbá lehetőleg kerüljék az izgalmakat. Ha az alvászavarok továbbra sem javulnak, érdemes orvoshoz fordulni.

   

  Depresszió diagnosztizálása vérből

  A közelmúltban kutatóknak sikerült egy újszerű tesztet kifejleszteniük, amelynek segítségével vérből felismerhetők a pszichés megbetegedések. Az új módszer segítségével olyan markereket határoznak meg, amelyek mániás depresszió esetén jelennek meg a vérben. A kutatók azt remélik, így könnyebbé válik a pszichiáterek diagnosztikai tevékenysége a jövőben.


  XVIII. évfolyam 11. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.