Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2012. október


   

   

  Parkinson-kór: a taj-csi javítja az egyensúlyt

  A taj-csi kiváló kiegészítő terápia a Parkinsonkórban szenvedőknek. A klinikai vizsgálatok szerint ez a távol-keleti mozgásforma hatásosabb, mint a szokványos gyógytorna. A taj-csi segítségével lelassítható a betegség romlása és a páciensek állapotának súlyosbodása. A 6 hónapos tesztben a taj-csi mind az általános mobilitás, mind az egyensúlyérzet terén jobb eredményeket produkált, mint a hagyományos gyógytorna.

   

  A vidámság forrása: a tánc

  Társasági táncok és táncóra – ezek a fogalmak sokáig hosszú időre feledésbe mentek. Ez a helyzet mostanában változik. A táncversenyek és gálaműsorok a legnézettebb műsorok a televízióban. A kutatások szerint a tánc nem csak a szórakozást és az erotikát köti össze, de pozitív hatással van a testre és a lélekre is. Erősíti a szív-érrendszert, a gerincet és az izmokat is, ugyanakkor edzi az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt is. Tánc közben csökken a stressz, a zene és a társaság elűzi a komor gondolatokat.

   

  A sport jót tesz a potenciának

  A mozgás jót tesz a férfierőnek! A tesztoszteron nevű férfi nemi hormon szintje szinte 300 százalékkal megemelkedik azokban a férfiakban, akik rendszeresen sportolnak. Különösen az állóképességet fejlesztő sportok, mint a futás és a gyaloglás alkalmasak e célra. A testmozgás további pozitívuma, hogy hatására csökken a stresszhormonok szintje, ami szintén kedvez az erekciós képességnek.

   

  Tömjénnel a hólyagrák és az ízületi gyulladás ellen

  Az Afrikában, Indiában és a Közel-Keleten elterjedt illatszer és orvosság,  a tömjénolaj valóban számos jótékony egészségügyi hatással rendelkezik. A szomáliai Boswellia  carteri nevű tömjénfa kivonatáról a kutatók kimutatták, hogy elpusztítja a húgyhólyag rákos sejtjeit. Az Oklahomai Egyetemen laboratóriumi sejttenyészeteken vizsgálták a tömjénolaj tumorgátló hatását. A kutatók hólyagrákos és egészséges emberi húgyhólyagsejteken is elvégezték a teszteket. A vizsgálatok kimutatták, hogy a tömjénolaj szelektív hatású, tehát az egészséges sejteket nem támadja meg, ugyanakkor elpusztítja a ráksejteket. A részletes genetikai és biokémiai vizsgálatok a tömjénolaj hatásmechanizmusára is fényt derítettek. A tömjénolaj hatóanyagai egyfelől gátolják a daganatsejtek osztódását, másfelől több biokémiai folyamat révén beindítják a sejtek apoptózisát (programozott sejthalál).

  A fájdalmas ízületi gyulladás kezelésében is megoldást jelenthet a tömjén, vélik a Cardiff Egyetem kutatói. Sikerült bizonyítaniuk, hogy a Boswellia frereana (egy ritka tömjénfafajta) gyantája gátolja azokat a molekulákat, amelyek kulcsszerepet játszanak a gyulladásos folyamatok kialakulásában és fenntartásában, meggátolván a porcszövet pusztulását.

   

  Egészség a gondolatok erejével

  Egy a közelmúltban felfedezett gén megvéd bennünket az agykárosodástól és fiatalon tartja idegsejtjeinket. Feltéve, ha rendszeresen használjuk, trenírozzuk agyunkat. A Heidelbergi Egyetem kutatói felfedeztek egy különleges gént. Ez a DNS-szakasz meggátolja a neuronok pusztulását. A kutatók feltételezik, hogy az említett gén megakadályozza az idegsejtek „öngyilkosságát”. Ennek köszönhetően idegileg stabilabbá válunk. Azt azonban egyelőre nem tudják a tudósok sem, hogy a nevezett gén pontosan hogyan működik. A dolog különlegessége, hogy viselkedésünkkel képesek vagyunk ezt a gént befolyásolni. Ugyanis mindig, amikor neuronjaink intenzíven működnek, például rejtvények megoldásakor, gondolkodáskor, tanulás közben, ez a gén aktiválódik. E gén működése tehát serkenthető, így Alzheimer-kór és agyvérzés után is kisegíthet bennünket. Ehhez azonban előfordulását és kifejeződését kell segíteni. A neurológusok ezt úgy érik el, hogy géntechnológiai módszerekkel beépítik az idegsejtekbe. Amikor gondolkozunk, a gén bekapcsol, és természetes védelemben részesíti agysejtjeinket.

   

  Egészséges kávézási szokások

  A kutatók górcső alá vették a kávészemek pörkölése közben keletkező színanyagokat (melanoidinek). A vizsgálatok kiderítették, hogy a melanoidinek antioxidáns tulajdonságú anyagok. Szerkezetüknek köszönhetően bizonyos fémeket, például cinket kötnek meg a bélcsatornában. Ezért a sötét pörkölésű kávé gátolja bizonyos daganatok kialakulását.

   

  Öngyilkosság – a férfiak veszélyeztetettebbek  

  Sajnos tény, hogy a férfiak 3-8-szor gyakrabban követnek el öngyilkosságot, mint a nők! Ugyanis a férfiaknál a pszichés betegségeket, mint például a depressziót, ritkábban ismerik fel. Egy férfinak mindig erősnek és egészségesnek kell lennie. Ezt gondolja róluk a külvilág, és ezt hitetik el saját magukkal is. A következmény: ritkábban fordulnak orvoshoz, és pszichés gondok miatt pedig egyáltalán nem kérnek segítséget senkitől. A szakemberek ezért fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy a gyengeség és a férfiasság nem zárja ki egymást. Főként a férfiakra nehezedő teljesítménykényszeren kellene változtatni. A pszichológusok több, férfiaknak szánt pszichoterápiás ellátóintézmény létesítését sürgetik.

   

  Tüdőrák: a korai röntgenvizsgálat felesleges  

  Azoknak a pácienseknek, akiknek tüdőrákját korai stádiumban röntgenfelvételen felfedezik, nincsenek jobb életkilátásaik, mint azoknak a sorstársaiknak, akik csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a betegség már akut panaszokat okoz náluk! Ezt a kiábrándító megállapítást egy kanadai-amerikai orvoscsoport tette. A kutatók 155 000 önkéntest (életkor: 55–74 év) vizsgáltak meg. A kísérleti személyek egyik felénél négy éven át évente egy röntgenfelvételt készítettek a tüdejükről, a csoport másik felét nem vizsgálták. Az utánkövetési időszakban mindkét csoportnál hasonlóan alakult a daganatos betegségek száma, és a röntgenezett csoportnál ugyanúgy alakult a betegség lefolyása, mint a nem röntgenezett betegeknél. Dr. Harold Sox (Dartmouth Medical Scool, New Hampshire) szerint a kísérlet bebizonyította, hogy a röntgennel végzett tüdőrákszűrés teljesen értelmetlen.

   

  Elhamarkodott mandulaműtétek   

  A gyerekek garatmanduláját gyakran elhamarkodottan eltávolítják, ha azok többször egymás után begyulladnak. A holland Utrechti Egyetem orrfül-gégészei szerint a műtétet nem szabad elkapkodni. A kutatók 1–6 éves gyermekeket vizsgáltak meg, akiknek nem távolították el a manduláit, valamint olyan gyermekeket is, akik már átestek a műtéten. A kutatás eredménye szerint az operált gyerekek a műtétet követő években ugyanolyan gyakran kaptak felső légúti fertőzést, mint nem műtött kortársaik. A két csoport életminőségében és betegség miatti iskolai távolmaradásaiban sem mutatkozott különbség. Egy kivétel azonban van, azok a gyerekek, akiknél a mandulák annyira megnagyobbodnak, hogy akadályozzák az orrlégzést és a nyugodt alvást.

   

  A fekete ribizli jót tesz az agyunknak   

  A táplálkozástudomány már régen felfedezte, hogy a fekete ribizli valóságos „brain food”, azaz kiválóan táplálja agyunkat, segít a demencia megelőzésében. A hatás a polifenoloknak nevezett növényi festékanyagoknak köszönhető, amelyek megvédik idegsejtjeinket az oxidatív stressztől.

   

  A hintázó mozgás altató hatású   

  A lágy ringatózás – pl. egy függőágyban vagy a vonaton – segíti az átmenetet az ébrenlétből az alvásba. A ringatózás hatására nem csak gyorsabban tudunk elaludni, de egyúttal mélyebben is alszunk. Ezt a közelmúltban egy francia– svájci kutatócsoport igazolta férfi kísérleti alanyokon végezett vizsgálatokkal. A monoton mozgás a felnőttek szervezetét lelassítja, megnyugtatja, míg a ringatózás a gyermekekben felébreszti a magzati élet emlékét.

   

  Fájdalomcsillapítók helyett zenehallgatás  

  A bajor Bad Füssig ortopédiai központjában jelenleg azt kutatják, hogy bizonyos zenék miként képesek enyhíteni a krónikus fájdalmakat és a depressziót, illetve hogy  zenével milyen mértékben lehet csökkenteni e krónikus állapotokban a páciensek gyógyszerfogyasztását. A kísérletben részt vevő személyek a klasszikus fizikoterápiás és rehabilitációs kezelések mellett „zenei orvosságot” is kapnak. Fejhallgatón keresztül naponta kétszer fél órán át zenét hallgatnak. A zene stimulálja az agyat, és fokozza a fájdalomcsillapító hatású hormonok termelődését. Egyelőre úgy tűnik, hogy zenével jelentősen csökkenthető a fájdalomcsillapítók dózisa.


  XVIII. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.