Hírek a nagyvilágból

Lapszemle 2012. szeptember


   

  Milyen hátitáskát vegyünk a gyermeknek?

  A kisdiákoknál a hátitáska kiválasztásánál a divatos szín és fazon minden egyéb szempontot felülír. Az orvosnak azonban inkább a gerincoszlopra gyakorolt hatás és a cipelendő súly fontos. A hátitáska maximális súlya nem lehet a gyermek súlyának 12,5 százalékánál nagyobb. Az is fontos, hogy a hátizsák fényvisszaverő csíkokkal legyen felszerelve, ami a közlekedésben biztosítja a jobb láthatóságot. További fontos szempont, hogy a hátizsák legyen stabil, nem szabad ide-oda csúszkálnia, billegnie a gyerek hátán. A zsák nem lehet szélesebb a gyermek hátánál. Az ideális szíjak 4 cm szélesek.

   

  Elsősegély aranyér esetén

  Az aranyeret általában betegségnek tartják, pedig nem az, hiszen a végbelet lezáró érfonat mindenkinél jelen van és fontos feladatot lát el: ez a fonat biztosítja a végbél tökéletes záródását. Gondot akkor okoz, ha a fonat egyes részeiben túl sokáig pang a vér. Ekkor az érfonat érintett párnája megduzzad, és jellegzetes panaszokat okoz. Minden második ötvenévesnél idősebb ember érintett. De a fiatalabb korosztályt sem kerülik el ezek a panaszok. Megelőzésképp igyunk minél több folyadékot, ballasztanyagokban bővelkedő étrendet fogyasszunk és mozogjunk sokat. A legújabb kutatási eredmények szerint a csípős, erős fűszerek nem ártalmasak. A nedves WC-papír annál inkább, mivel olyan anyagokat tartalmaz, amelyek feleslegesen irritálják a végbélnyílást és környékét.

   

  Füldugulás: mi a teendő?

  Nyár, napfény, víz – és füldugulás. A füldugulás gyakran az önfeledt lubickolás és úszás után jelentkezik, amikor a hallójáratban felgyülemlett fülzsír a víz hatására bedagad és dugóként viselkedik. Ilyenkor semmi esetre se kezdjük el a fülünket vattás pálcikával vagy egyéb tárgyakkal piszkálni. Megsérthetjük a dobhártyát, aminek maradandó halláskárosodás lehet a következménye. Helyesebben járunk el, ha langyos vízzel megpróbáljuk kiöblíteni fülünket, vagy néhány csepp langyos olívaolajat cseppentünk be. Makacs esetekben az fül-orr-gégész langyos vízzel és egy nagy fecskendővel kimossa a bekeményedett zsírdugót.

   

  Szívbetegek: a szex nem lehet akadály

  Jó hír a szívinfarktuson és az agyvérzésen átesett betegeknek, hogy továbbra is nyugodtan élhetnek szexuális életet, sőt a kutatások szerint a szex pozitív hatással lehet egészségi állapotukra. Dr. Christian Leuner amerikai kardiológus (St. Lukes Medical Center, Idaho) nagy létszámon végzett felmérés alapján megállapította, hogy az a szívbeteg, aki segítség nélkül képes két emeletnyit lépcsőzni, az nyugodtan élhet nemi életet. Hasonló véleményen van az Amerikai Kardiológus Társaság. A társaság állásfoglalása szerint a jól karbantartott koszorúérbetegek, akiknek a hétköznapi tevékenységek nem okoznak panaszokat, nyugodtan megengedhetik maguknak a szerelmi életet is.

   

  A kemény sajt vérnyomáscsökkentő

  Aki naponta 30 g grana padano sajtot – olasz különlegesség – eszik, az eredményesen csökkentheti vérnyomását. A napi átlagérték pl. 135/86-ról 127/74 mmHg értékre csökkenthető ezzel a mennyiséggel. A testtömegindexet, a káros HDLkoleszterinértéket és vércukorszintet azonban nem volt képes befolyásolni a sajt. A vérnyomáscsökkentő hatóanyagok a fermentálódási folyamat során keletkeznek. A sajt azoknál nem fejti ki jótékony hatását, akik már szednek vérnyomáscsökkentő gyógyszert.

   

  Az időseknek kell a fehérje

  Az idősebb embereknél gyakori probléma az izomsorvadás. A Nürnberg-Elrangeni Egyetem kutatói felhívták a figyelmet, hogy az idősödő emberek általában túl kevés fehérjét fogyasztanak. Prof. dr. Dorothee Volkert szerint az időseknek minden főétkezés alkalmával, tehát naponta háromszor 20 gramm proteint kellene elfogyasztaniuk. Beteg személyeknél szükség esetén étrendi kiegészítőkre is szükség lehet e mennyiség biztosítása érdekében. Egy metaanalízis szerint a fehérjeitalokkal e korosztályban egyaránt javítható az általános tápláltsági szint, valamint az izomerő, illetve ritkábban van szükség kórházi kezelésre.

   

  Cukorbetegség ellen édesgyökér

  Az édesgyökér – a medvecukor alapanyaga – a 2012. év gyógynövénye. Joggal, ugyanis a berlini székhelyű Max Planck Intézet Molekuláris Genetikai Kutatóintézetének tudósai a közelmúltban olyan hatóanyagokat fedeztek fel az édesgyökérben, amelyek pozitív hatással lehetnek a II. típusú cukorbetegségre. Nem csak a vércukorszintet képesek csökkenteni, de gyulladásgátló hatásúak is. A hatóanyagokat most klinikai teszteknek vetik alá. De aki cukorbeteg, hiába iszik édesgyökérteát vagy eszik medvecukrot, ugyanis ezekben az említett hatóanyag koncentrációja túlságosan alacsony.

   

  A dohányzási tilalom

  már érezteti hatását A németországi dohányzást tiltó törvények hatására kimutathatóan csökkent a szívinfarktusok és a koszorúérbetegek kórházban töltött napjainak száma – jelentette az egyik legnagyobb német betegbiztosító, a DAK. Az utóbbi öt év adatainak értékelése szerint az infarktusok esetszáma 8, az angina pectoris miatti kórházi kezelések száma 13 százalékkal csökkent.

   

  B-vitaminnal a bélrák ellen

  Az utóbbi években végzett több klinikai teszt eredménye szerint a B6-vitaminnal csökkenthető a vastagbélrák kialakulásának rizikója. Ez valószínűleg a vitaminban található pyridoxál-foszfát nevű koenzimnek köszönhető. Minél magasabb a vérben a pyridoxál-foszfát koncentrációja, annál alacsonyabb a vastagbélrák kialakulásának kockázata. A B6-vitamin fő forrásai a zöldségek, a szárnyasok, a gabona, a hal és néhány gyümölcsféle (banán és avokádó). Az 50 évesnél idősebb férfiak kb. 20 és a nők kb. 40 százaléka a felmérések szerint túl kevés B6-vitamint fogyaszt.

   

  A kutyák segíthetnek a tanulásban

  A kutyák hatékony segítséget nyújthatnak az olvasási és írási nehézségekkel küzdő alsó tagozatos gyerekeknek a tanulásban. A kutya jelenlétében feloldódnak a gyerekek szorongásai, magabiztosabbak és bátrabbak lesznek a feladatok megoldása közben. A pozitív hatás oka, hogy a kutya képes bizalmat kelteni az emberben, figyel ránk, és nem szól közbe.

   

  Lássunk jobban multifokális szemüveggel!

  A multifokális lencsék lehetővé teszik, hogy ne kelljen állandóan szemüveget cserélni. A dolog egyetlen bökkenője, hogy nem képes figyelembe venni az egyéni igényeket. Egy új, EyeLT névre keresztelt technológia a multifokális szemüvegeket tökéletesíti, így azok segítségével a szemüveg viselőjének látása az eddigiekhez képest 40 százalékkal javulhat. Ehhez az optikus a szemüveg elkészítése előtt elvégez még egy plusztesztet, amelynek értékeit figyelembe veszik a lencse elkészítésénél. Többek között megmérik a pupillák távolságát, valamint a szem és a szemüveg közötti távolságot és a kiválasztott keret sajátosságait is.

   

  IBS: óvatosan az alkohollal

  Az IBS-re jellemző panaszok (székrekedés, hasmenés, gázosodás és hasfájás) hátterében a vékonybél baktériumflórájának zavara állhat. Normális esetben a bélflórát alkotó baktériumok csak a vastagbélben fordulnak elő. Egyéb kórokok mellett a mértékletes alkoholfogyasztás, például egy ital nők, illetve két ital férfiak esetében fokozhatja a vékonybelekben a baktériumok megtelepedését és szaporodását. Minél nagyobb az alkoholmenynyiség, annál inkább nő a kockázat.


  XVIII. évfolyam 9. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. december

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.