Hírek a nagyvilágból

Sajtótájékoztatók - 2005. április


  Kooperációs kutatóközpont

  Az elmúlt évtizedek kitartó orvos-biológiai kutatásai egyre több betegség, így egyes daganatok esetében is eljutott a betegségek kialakulásáért felelős gének azonosításáig. Ez lehetővé teszi úgynevezett molekulárisan célzott gyógyszerek kifejlesztését. Ezek az újfajta gyógyszerek a hibás géneket vagy ezek termékeit közvetlenül befolyásolják, és az ezredforduló óta már egyre több daganatfajta kezelésében hoztak áttörést. A célzott terápiás szerek általában kevesebb mellékhatást okoznak, mint a hagyományos kemoterápiás szerek. Azonban éppen a speciálisan pontos hatásmechnizmusuk miatt csak akkor hatásosak, ha a célba vett kóros gén ténylegesen jelen van az adott beteg daganatában. Ezért ezeknek a szereknek az alkalmazását egyre inkább hozzákötik a kóros gén, illetve fehérje kimutatására alkalmas diagnosztikai eljáráshoz.

   

  A Semmelweis Egyetem Kooperációs Kutatóközpont három évvel ezelőtt jött létre, azzal a céllal, hogy a hazai biotechnológiai ipar részvételével alkalmazott gyógyszerkutatást végezzen és ilyen célzott terápiás szereket, valamint az ezekhez tartozó diagnosztikai eljárásokat fejlesszen. A kutatóközpont szakmai vezetője és elnöke prof. Kéri György. Kutatóik a három év alatt 43 tudományos publikációt jelentettek meg és 17 szabadalmi leírást nyújtottak be. Kémikusaik több ezer vegyületet szintetizáltak, melyeket biokémiai és biológiai rendszerekben teszteltek. Új, hatékony gátló vegyületeket fejlesztettek ki tíz új biológiai daganatcélpont ellen. Három új hatóanyagot fejlesztettek ki a neurogén gyulladások csökkentésére. Létrehoztak egy 15 000 biológiai eredményt tartalmazó integrált számítógépes adatbázist és egy hatás-szerkezettani vizsgálatokra alkalmazható programot. Két új tesztrendszert állítottak be gyógyszervegyületek és a kezelés sikertelenségét okozó, ún. gyógyszer-rezisztencia MDR fehérjék kölcsönhatásának vizsgálatára. Kifejlesztettek egy új diagnosztikai eljárást többszörös gyógyszer-rezisztenciamérésére daganatokban és gyulladásos bélbetegségekben. Ezenkívül két európai uniós kutatási projektben vesznek részt, az egyiket ők koordinálják.

   

  Gyógyító agytudomány

  Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet a Duna Televízió támogatásával egyedülálló kezdeményezésbe fogott: felismerve a téma aktualitását és mindmáig tabu jellegét, 2005 márciusától kizárólag pszichiátriai és neurológiai témákkal foglalkozó szabadegyetemi előadás- sorozatot indít útjára. A témák felölelik a klinikai idegtudományok legfontosabb területeit: az agyvérzésről, a szkizofréniáról, a depresszióról, a paranoiáról, az epilepsziáról, valamint az időskori szellemi hanyatlásról hallgathatna k meg ismeretterjesztő, közérthető előadásokat az érdeklődők. Az előadás -sorozat fővédnöki posztját dr. Rácz Jenő egészségügyi miniszter tölti be.

   

  A pszichiátriai és neurológiai betegségekkel küzdők talán egyik legnagyobb problémáját az előítéletek, a társadalmi számkivetettség jelentik. A "Lipót", a "Nagy Sárgaház" romantikus misztifikációja, az ideg- és elmebetegségekhez kapcsolódó tévhitek, naiv, vagy egyenesen stigmatizáló vélekedés megváltoztatása az intézet legfontosabb célkitűzése. A szakmának és a lakosságnak közösen kell ezen a területen előrelépnie. Az agy évtizede az agy működésének megismerésével és a betegségek megértésével kapcsolatban rengeteg új eredményt hozott, melyeknek a betegellátás területén is meg kell jelenniük. A háromheti rendszerességgel megrendezésre kerülő, a Duna Televízió műsorán is szereplő előadás-sorozat Magyarországon elsőként teremt lehetőséget arra, hogy a pszichiátriai és neurológiai megbetegedések kérdése közelebb kerülhessen a társadalomhoz, így nyújtva segítséget e betegségek megértésében, felismerésében és akár kezelésében is. 

   

  Egészség és szépség napja

  Az idei tavasz kiemelkedő eseménye lesz az egészséges életmódra neveléssel, a betegségek megelőzésével, az alternatív gyógyászattal, valamint a belső és külső harmónia megteremtésének elveivel foglalkozó "Tavaszi Egészség és Szépség napja" c. rendezvény a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban (Bp. XI., Villányi út 27.).

   

  A konferencia, bemutató és vásár nem először várja április 10-én (nyitva tartás 10-től 18 óráig) a gyógyulni, felfrissülni, tájékozódni és nem utolsósorban szórakozni vágyókat. Az előző két alkalom tapasztalataiból kiindulva újra jelen lesz a biopiac. A gazdálkodók és termelők a többek között kemikáliáktól mentes zöldségekkel, gyümölcsökkel, valamint saját készítésű tejtermékekkel várják a kóstolni vágyókat. Az épület dísztermében olyan kiállítók termékeit ismerhetik meg, próbálhatják ki és vásárolhatják meg a vendégek, akik valamilyen módon segítséget nyújtanak a szépülni és gyógyulni vágyóknak. Egészségmegőrzési, szépségápolási és a helyes táplálkozási szokások kialakítására vonatkozó tanácsokat kapnak az érdeklődők elismert szakemberektől. Ízelítőül: lesz íriszdiagnosztika, toxinteszt, hajgyógyászat, masszázs, aurafotózás, hennafestés, komputeres talpvizsgálat, Vega-teszt, mágnesterápia, vitamin-tanácsadás, stresszmérés, testzsírmérés.

   

  Pályázat

  A változókor eljövetele a női életút elkerülhetetlen mérföldköve. Sajátossága, hogy bár „természetes” folyamat, ennek ellenére kóros következményeket indukálhat. E kettősség megértése szükséges ahhoz, hogy a menopausa terápiájában alkalmazott hatóanyagok, eljárások sokszínűségét értelmezhessük. Hisszük, hogy mindegyiknek helye lehet a képzett gyógyítók fegyvertárában, hogy segítsék a nőket, és ne elrettentsék ezen életszakasz során. A menopausa medikalizációja az elmúlt másfél évtizedben elért jelentős eredményeket és elszenvedett súlyos fiaskókat. Az ún. szelíd gyógymódok; gyógynövény-terápia, mozgásterápia, gyógytorna, diéta, akupunktúra és más komplementer/kiegészítő módszerek talán eközben a kelleténél jobban háttérbe szorultak. Ezek megismertetésére a szakmai közvéleménnyel, a páciensekkel és a laikus közönséggel az értő és szakképzett gyógyító személyzet hivatott, amely a Magyar Menopausa Társaság (MMT) tagságába tömörülve tevékenykedik.

   

  A MMT keretében 2003-ban megalakult Komplementer Medicina Fórum pályázatot ír ki az MMT tagjai számára a menopausa terápiájában alkalmazható komplementer/alternatív nem-hormonális gyógymódok megismertetésével, továbbfejlesztésével, elterjesztésével, tudományos, szakmai, eü. ellátórendszerbeli, pszichoszociális, finanszírozási háttérkereteinek megértésével/megteremtésével, a menopausalis hormonterápiával történő harmonizálással foglalkozó pályamunkák részére. Feltétel, hogy ezek a hazai és nemzetközi szakirodalomra alapozott elméleti megfontolások mellett jelentős számú pácienst érintő gyakorlati eredmények esélyét is képesek legyenek felmutatni.

   

  A többszerzős pályamunkák esetén elégséges, ha az egyik szerző a társaság tagja. A nyertes pályázatok szerzői vállalják, hogy az érdeklődő tagság részére a pályázatukban taglalt módszerekre vonatkozó információkat adaptáció céljára rendelkezésre bocsátják. A pályázatokat az MMT VI. Kongresszusának Tudományos Bizottsága bírálja el. A pályázatokban a bírálóbizottság tagjai nem lehetnek érintettek, sem közvetlen, sem közvetett értelemben. A pályázat 1. díja 100 000 Ft kongresszusi részvételi vagy publikációs támogatás. A pályázat 2. díja 50 000 Ft kongresszusi részvételi vagy publikációs támogatás. A díjazottak a MMT VI. kongresszusán előadás formájában ismertetik anyagukat.

  Benyújtandó: 2005. május 1-jéig a MMT címére: Szent Margit Kórház 1032 Bp., Bécsi út 132.

   

  Megalakult az Aktív Időskor Szövetség

  Az idősek feladatokkal való ellátása, fontossá tételük a társadalom részéről adható legnagyobb lélektani segítség e korosztály részére. Ha ez a támogatás párosul az egészség minél hosszabb távú megőrzésével és a tudás naprakész szinten tartásának lehetőségével, idősek tízezrei élhetnek tovább és jobb életérzéssel. A február 18- án Nagyatádon rendezett idősügyi konferenciának az aktív időskor kérdéseit elemző előadásait övező váratlan érdeklődés további tevékenységre ösztönözte a szervezőket. A konferencia után sokan már azonnal úgy vélekedtek, hogy a kérdés soha nem volt még ennyire aktuális Magyarországon. Ennek felismerése nyomán alakult meg az Aktív Időskor Szövetség, mely azt tűzte zászlajára, hogy hidat képez minden olyan szervezet, intézmény, vállalkozás vagy természetes személy között, akik szívükön viselik az idősek életminőségének javítását.

   

  - Az egészséges idős ember tenni kíván, hasznára akar válni családjának, szűkebb környezetének, de akár az országnak is. Az Aktív Időskor Szövetség őket karolja fel e céljaik megvalósításában - mondta Koblov István, az újonnan alakult szervezet elnöke. A szövetség nem az idős emberek "panaszfórumaként" kíván nevet szerezni magának, nem is az érdekvédelem a fő feladata - ezt sokan és jól csinálják már az országban -, hanem sokkal inkább olyan együttműködés, amely azért alakult, hogy különböző idősbarát szolgáltatásokat kutasson fel. Szervezze az idősek és a fiatalabbak együttműködését állami és civil feladatok végrehajtásában, anyagi és erkölcsi elismerés reményében egyaránt.

   

  A szervezet már a megalakulásakor - mások mellett - kapcsolatot keresett a Tájak Korok Múzeumok egyesülettel is. Az Utazás 2005. Kiállításon a B pavilon 14G standján az érdeklődő időseket és az őket szolgálókat egyaránt közösen fogadja a két szervezet. Soha nem volt korábban még ilyen koncentrált idősbarát megjelenés e kiállításon.

   

  A szövetség támogatja az idősek gyógyüdülését is. Iránymutatásai alapján üzleti alapon internetes portál mutatja be a nyugdíjasbarát fürdőket, szállodákat, önkormányzatokat és szolgáltatókat.

   

  Az alapítók remélik, hogy szervezetük olyan mozgalommá szélesedhet, amely hatékonyan együttműködhet az idősek világának minden szereplőjével és új színt is hozhat abba - hangsúlyozta Koblov István.

   

  Génháború

  A genetikai módosítással kapcsolatban egyre több kétely merül fel orvosban, közgazdászban, természetvédőben, gazdálkodóban és fogyasztóban egyaránt. Nem is alaptalanul, mivel a korábban riogatásnak tartott borúlátó vélekedések igazolódni látszódnak a jelenben és árnyékot vetnek a jövőre. A legkritikusabb területet a genetikailag módosított élelmiszerek jelentik a géntechnológia területén belül. Egyes orvosok és biológusok humán-egészségügyi és ökológiai katasztrófától tartanak, míg a politikusok és közgazdászok egy része a társadalmi egyenlőtlenségek fokozódását, a hatalom és tőke még teljesebb koncentrálódását jósolják a "GM" élelmiszerek elterjedésével párhuzamosan.

   

  De óvatosságra intik-e az Európai Unió szakembereit a vészjósló híradások, vagy az öreg kontinens követi az Újvilág módszereit? Miért szükséges kiemelten foglalkozni a génmódosítás témakörével Magyarországon és a pannon régióban? Jelen vannak- e hazánkban a génmódosított élelmiszerek és mi várható a jövőben? A „génháború” kimenetelét nem a hatalom vagy a pénz, hanem a fogyasztó döntheti el. De érdekli-e egyáltalán a hétköznapi embert a génmódosítás? Él-e a szabad termékválasztás lehetőségével a vásárló, vagy továbbra is szokásszerűen teszi kosarába az élelmiszereket? Egészségünket és környezetünket meghatározó kérdések lehetnek ezek a közeljövőben. Valójában ez magyarázza, miért is vállalkozott Tóth Gábor a nemrég megjelent Génháború című kötet megírására. 

  Levente
  XI. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.