Hírek a nagyvilágból

Sajtótájékoztatók - 2009. január


  A felelősség recesszió idején is kötelez

  Id. Dr. Béres József, a Béres Csepp feltalálójának példáját követve a Béres Alapítvány is igyekszik immár 15 éve a lehető legtöbbet tenni az emberek megsegítéséért. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően most is a rászorulókat közvetlenül segítő szervezetekkel összefogva juttatják el adományukat - több mint 62 ezer üveg Béres Cseppet - a leginkább segítségre szorulóknak.

   

  A december elejei ünnepélyes adományátadáson Béres Klára kiemelte, hogy a világban, az országban jelentkező gazdasági nehézségek nemcsak arra figyelmeztetnek mindannyiunkat, hogy értékeinkkel odafigyelőn, átgondoltan, tisztelettel kell bánnunk, hanem arra is, hogy ilyenkor még fontosabb odafigyelnünk a legsérülékenyebbekre, azokra, akiknek nincsenek tartalékaik. A társadalmi felelősség recesszió idején is kötelező!

   

  Ismét Magyarországra látogatott láma Ole Nydahl

  A buddhista tanító 20 éve járt első alkalommal Magyarországon, azóta a Gyémánt Út Buddhista Közösség Magyarország legnagyobb buddhista egyházává nőtte ki magát, országszerte összesen 27 városban, településen található világi buddhista központ. A dán származású Ole Nydahl és tavaly elhunyt felesége, Hannah Nydahl a hatvanas években ismerkedtek meg a buddhizmussal nepáli utazásaik során. Miután a tibeti buddhizmus karma kagyü iskolájának feje, a 16. Gyalva Karmapa első személyes nyugati tanítványaivá fogadta őket, intenzív tanulóévek következtek a Himalájában. A hetvenes évek közepétől Karmapa kérésére Ole és Hannah meditációs központokat kezdtek létrehozni a nyugati országokban, hogy a buddhizmus értékei minél több ember számára elérhetővé váljanak. Ma már több mint 550 ilyen centrum létezik szerte a világban Oroszországtól Brazíliáig, Kanadától Ausztráliáig, így Pécsen és Szegeden is. Ezekben a centrumokban az érdeklődők találkozhatnak a buddhizmus hiteles, tiszta tanításaival, megismerkedhetnek különféle meditációs gyakorlatokkal, és amennyiben felkeltette érdeklődésüket e látásmód, a centrumokban létrehozott könyvtárak, illetve a rendszeresen meghívott utazótanítók által közvetített információk révén mélyebb ismeretekre is szert tehetnek.

   

  A láma egy év alatt kétszer utazza körbe a földet, szinte mindennap más városban ad 5-6 órás, sőt sok esetben egész napos tanításokat, megosztva tapasztalatait minden nyitott emberrel. Az általa több mint harminc éve fáradhatatlan munkával közvetített szemlélet már eddig is rengeteg ember hasznára vált, amit bizonyít a minden alkalommal megjelenő ezer-ezerötszáz fős hallgatóság is. December elején a láma Pécsett és Szegeden tartott nagy sikerű előadásokat. 

   

  Szülőképzés

  Egyedülálló és hiánypótló magyar gyártású filmsorozatot indított útjára a Waller Stúdió. Megjelent a Parentis szülőképző program első három filmje. A Parentis szülőképző program felkért elismert, jól képzett, nagy rutinnal rendelkező szakembereket, hogy mondják el véleményüket, ismereteiket és adjanak tanácsokat, ötleteket a családtervezéssel, a gyermekvállalással, várandóssággal, a szüléssel, a gyermekek fejlődésével, ápolásával, gondozásával és nevelésével kapcsolatban. A "Szülés", az "Újszülöttkor 1." és a "Szoptatás" című filmek külön-külön kb. 90 perc hosszúságúak, és filmenként kb. 20 fejezetből állnak. A sorozat 4 perces bemutatófilmje megtekinthető a www.szulokepzo.hu weboldalon. 

   

  Boldogságot teremtő csodadalok

  Karácsony előtt jelent meg az a CD, amelyen mindegyik dal valamilyen pozitív magatartásmintát erősíthet meg a hallgatóban. Bár a rajta lévő dalok energiával is feltöltik hallgatóját, a korong mégsem hagyományos értelemben vett meditációs vagy relaxációs lemez. Még arra sincs szükség, hogy elcsendesedjünk, koncentráljunk. Akár háttérzeneként más tevékenység mellett, a nap bármely szakában elérhető ugyanez a hatás. Az egyes részek műfajukat, zenei stílusukat tekintve is széles skálán mozognak – a tangótól a szvingen át egészen a tradicionális keleti muzsikáig. A dalokat "Az út a csodához" című kötet inspirálta.

   

  A korongot Bagdi Bella készségfejlesztő tréner és életvezetési tanácsadó jegyzi. Az Áldás című dalban Balogh Béla, Domján László, Laár András, Kövi Szabolcs, Vörös Ákos-Prakash, Parádi József és Paulinyi Tamás közös áldása is hallható. 

   

  Új, egészséges termékcsalád

  Az egészséges táplálkozás hazánkban is egyre inkább kezd a közbeszéd részévé válni. A Spar, mint Magyarország vezető élelmiszer-kereskedelmi vállalata időben felismerte ennek jelentőségét, így az egészségtudatosság témakörének képviseletében is élenjár. Fogyasztóbarát szolgáltatásai részeként, kiemelt kérdésként kezeli az egészséges táplálkozás népszerűsítését, a vásárlók tájékoztatását. Ennek érdekében a Spar dietetikus szakértőt foglalkoztat, akinek termékválasztást és egészségesebb étkezést segítő praktikus tanácsaival rendszeresen találkozhatnak a vásárlók a szórólapokban. Ezzel a különleges szolgáltatással a Spar a vásárlás megkönnyítéséhez, az étkezés élvezetesebbé tételéhez és mindezek által vásárlói jobb közérzetéhez szeretne hozzájárulni.

   

  Első körben 27 egyedi Spar Vital termék kerül bevezetésre kizárólag a Spar, Interspar és Kaiser's üzletekben - a termékpaletta a teljes kiőrlésű kenyértől a hüvelyeseken át a szójaitalokig terjed. A Spar Vital szortiment az elkövetkező hónapokban várhatóan tovább bővül. A Spar Vital termékek hagyományos módon előállított élelmiszerek, melyek az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz nyújtanak fontos segítséget, miközben megfelelnek a modern életstílus által támasztott követelményeknek is.

   

   

  Biobor Tokajból

  Családi vállalkozásként 1991-ben alakult a Pendits borászat Tokaj-Hegyalján, amikor a háború előtti lengyel likőrgyárosként ismert Bilicki Flórián híres abaújszántói pincéje a Wille-Baumkauff család birtokába került. Wille-Baumkauff Márta Budapesten nőtt fel, időközben elhunyt német férjét is vonzotta a varázslatos tokaji vidék, így lett tokaji birtokuk. Már akkor elhatározták, hogy a háború után elpusztult egyedülálló mikroteraszos szőlőterületeket folyamatosan rekonstruálják és újratelepítik. 2005 óta biogazdálkodást folytatnak, tavaly az átállás befejeződött.

   

  Boraik egyéniségét különleges adottságokkal rendelkező termőterületeik határozzák meg. Nagy súlyt fektetnek a szőlőművelésre, lóval szántanak, biodinamikus preparátumokat használnak. A szőlő, a talaj és a mikroklíma összhangja következtében minden évben változó, sokrétű ízvilágot kóstolhat a borkedvelő. Hosszú fahordós érleléssel stabilizálják a borokat. 

  Levente
  XV. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.