Hírek a nagyvilágból

Természetgyógyászat: Jogos és jogtalan elvárások

A legjobb orvoslás az integratív medicina

Vajon lehetséges-e a természetgyógyászati eljárásokat probléma nélkül tudományosan kutatni? Milyen betegségeknél és bántalmaknál különösen hatékonyak a gyógynövények? Milyen esélye van az alternatív medicinának egy erősen pénzközpontú egészségügyben? Ezekről a témákról beszél a német professzor asszony, dr. Karin Kraft.


A modern természetgyógyászat nem csupán tapasztalati gyógymód, hanem egyúttal tudományos kutatásokon alapul

 

Dr. Karin Kraft professzor asszony meglátása szerint Németországban a komplementer medicina sokkal jobb helyzetben van, mint néhány évvel ezelőtt: jelen van az  egyetemeken, képviselői számos helyen oktatnak. A német egyetemeken kilenc olyan professzor dolgozik, aki természetgyógyászattal (is) foglalkozik, és a kutatómunka területén is jó az együttműködés a különféle szakágak között. Véleménye szerint a haladással csak a politika nem tart lépést, mivel mind a kilenc professzori állást alapítványok finanszírozzák.

 

Mára bebizonyosodott, hogy a randomizált, kontrollált, kettős vak klinikai vizsgálatok nem minden kérdés kutatásában alkalmazhatók. A professzornő szerint egyre fontosabb az ellátáskutatás, mert ha például bebizonyosodna, hogy a komplementer medicina által ellátott betegeknek jobbak a prognózisaik, és ezért kevesebb pénzbe kerülnek, akkor a biztosítók és a politika is jobban érdeklődne az ilyen kutatások iránt. Meglátása szerint a metaanalízist – amikor az ugyanazzal a témával foglalkozó kutatásokat gyűjtik össze és értékelik – módszertanilag nem mindig végzik korrektül. Így fordulhat elő, hogy a  komplementer medicináról is tévesen értelmezett következtetések jutnak az orvosok és a nagyközönség elé.

 

A gyógynövényekkel például az a probléma, hogy nem lehet őket  levédetni, ezért egy gyártónak sem érdeke, hogy hatékonyságuk bebizonyítására olyan drága kutatásokat finanszírozzon, amelyből a konkurencia is hasznot húz. A negatív kutatási eredmények általában akkor keletkeznek, ha súlyos betegségeknél akarják  bebizonyítani hatékonyságukat, miközben a gyógynövények sok enyhébb betegség vagy tünet esetén nagyon hasznosak. Fontos arról tájékozódni, egy gyógynövény mire képes, és nem  csodákra várni. Az utóbbi időben EU-s előírások alapján betiltották olyan gyógynövények gyerekeken való alkalmazását, amelyekről nem állnak rendelkezésre kiterjedt kutatások. A professzor asszony szerint ez azzal a veszéllyel fenyeget, hogy olyan gyógynövényes készítmények sem lesznek elérhetők gyerekek számára, amelyeknek a hatékonyságát az ő esetükben is igazolták már. Az utóbbi években elkészült vizsgálatok szerint a  fitoterápia különösen hatékony megfázás, funkcionális hasi panaszok,  prosztatabántalmak, szorongás, enyhe fájdalom, depresszió és demencia esetén. Ezenkívül lényegesen jobban tűri a szervezet, és gyakran olcsóbb, mint a kémiai gyógyszerek.

 

Németország több egyetemén is létezik már természetgyógyászati ambulancia, ahol a hallgatók kapcsolatba kerülhetnek a gyógyításnak ezzel az ágával. Az ezeken az ambulanciákon alkalmazott komplementer eljárásokat mindig a hagyományos orvoslásba ágyazzák bele. Ez megfelel az úgynevezett integratív medicina modern modelljének, amelyet a föld számos országában (így Kínában, Indiában vagy az Egyesült Államokban) sikeresen alkalmaznak. Ez azonban az orvosok hosszú kiképzését igényli mind a két szakágban. Az orvosnő meglátása szerint az orvoslás jelenlegi legjobb formája a  tudományosan igazolt vagy a tapasztalatok által hatékonynak bizonyult komplementer orvoslási eljárások és a hagyományos orvoslás kombinációja.

 

Meglátása szerint manapság a gazdaság olyan globális diktatúráját éljük, amelynek a környezetre és a szociális szférára gyakorolt káros hatásával valamennyien nap mint nap szembesülünk. Eljött tehát az idő, amikor mindenkinek meg kell próbálnia feltartóztatni ezt a fejlődést, amely fenyegeti az élet megmaradását a földön. Ehhez hozzátartozik az is, hogy vállaljuk a felelősséget a saját testünkért, és ehhez használjuk a természet forrásait. Ehhez optimális feltételeket biztosít mindaz a tudás, amelyet a  természetgyógyászat és a hivatalos orvostudomány felhalmozott, így az alternatív medicina jövőjét optimistán szemlélhetjük.

-mörk-
XVIII. évfolyam 2. szám

Címkék: integratív medicina, jogszabályok, természetgyógyászat kérdőjelei

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.