Hírek

A 2019-es Orvosi Nobel-díj háttere az ókori írásokban

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

 

A 2019-es élettani/orvosi Nobel-díjat a biológiai oxidáció alacsony oxigén parciális nyomás (kevés oxigén) melletti folyamatainak kutatásáért, ennek sejtszintű érzékeléséért, illetve az ahhoz való alkalmazkodás molekuláris és anyagcsere folyamatainak leírásáért ítélték oda.


Idézet a Nobel Bizottság összefoglaló nyilatkozatából: „Az állatoknak (is) oxigénre van szükségük táplálékuk hasznos energiává való alakításához….. Az oxigén érzékelése teszi lehetővé a sejtek számára, hogy anyagcseréjükkel alacsony oxigén környezethez alkalmazkodjanak, erre példa izmaink fokozott igénybevétele …”. (Animals need oxygen for the conversion of food into useful energy… Oxygen sensing allows cells to adapt their metabolism to low oxygen levels: for example, in our muscles during intense exercise…”) https://www.nobelprize.org/prizes/medicin /2019/press-release/


Meglepő módon már az Ószövetség is egyértelműen említi a biológiai oxidációt, illetve annak fajokon átívelő általános, de a férgekben már alacsony (oldott) oxigén tenzió melletti működését is a Teremtés könyvében: http://szentiras.hu/SZIT/Ter1 Genesis 1:30 “A mező vadjainak, az ég madarainak s mindennek, ami a földön mozog és lélegzik,…” (Károli: A föld minden vadainak pedig, és az ég minden madarainak, és a földön csúszó-mászó* mindenféle állatoknak, amelyekben élő lélek van,....)


A Biblia viszont a végső lépést, azaz a fajokon átívelő biológia oxidációs lánc proton forrását is megnevezi, amikor a füvet azonosítja, mint a hidrogén forrásként szolgaló táplálékot, amit deupletált (deutetérium depletált) anyagcsere vízzé kell alakítsanak a sejtek már kevés oxigén redukálása mellett is a mitokondriális (és egyéb) nanomotorok védelme érdekében: Genesis 1:30 “A mező vadjainak, az ág madarainak s mindennek, ami a földön mozog és lélegzik, minden zöld növényt táplálékul adok.” (Károli: A föld minden vadainak pedig, és az ég minden madarainak, és a földön csúszó-mászó* mindenféle állatoknak, a melyekben élő lélek van, a zöld füveket adom eledelül.)


A fotoszintézis eredménye ugyanis egy deupletált zöld biomassza, ami a földi élet proton forrása kisebb természetes deutérium terheltség mellett minden növényevő húsában és zsírjában. Tudjuk, hogy ez nagyüzemi erőszakos takarmányozás mellett nem valósul meg!


Idővel talán a Nobel bizottság is meglépi amit a Bibliát író(k) már több ezer éve megléptek, azaz a biológiai deupletálás folyamatai és Dr. Somlyai Gábor is Nobel díjat kap. A díj igazából Mózesnek, a Teremtés feltehető alkotójának is járna megosztva, de hát posztumusz Nobel díj tudjuk nincs….


Itt mellékesen megjegyzem, hogy a Massachusetts General Hospital/Harvard Medical School modellje is férgekben, azaz testnedvekben oldott oxigén mellett vizsgálja a HIF élettartamot meghatározó hatásait, mint azt a Biblia javasolja! (https://doi.edu/10.1371/journal.pone.0006348)

 


2019. 10. 18.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.