Hírek

A bélflóra a második agyunk?

Mindenki ismeri a jelenséget, hogy Indiába vagy egyes arab országokba utazva nagy esélylyel átélünk egy több napig tartó súlyos hasmenést.

 

 

Talán a sokadik utazáskor már nem alakul ki ez a tünet, mert megszoktuk az ottani flórát, de az első heves reakció sokszor rossz emlékként megmarad, és az még jó, ha csupán az emlék marad belőle. Az őslakosok, akik alkalmazkodtak az ottani baktériumokhoz, nem ismerik ezt a jelenséget. Ők vidáman élik életüket a számunkra veszélyes baktériumok között. Az első találkozáskor az immunrendszert sokkolja a flóra különbözősége, de egy idő után elfogadja, eltűri és féken tartja a számára új, idegen mikroorganizmusokat. Mégis, bizonyos baktériumtípusokhoz bizonyos személyek immunrendszere soha nem tud problémamentesen alkalmazkodni. Betegeim között többen vannak olyanok, akik visszatérve Indiából, tartósan súlyos emésztőrendszeri tüneteket hordoztak, és ez csak komplex (nem csupán antibiotikumos) kezeléssel volt megszüntethető.

 

Hasonló jelenséget észlelhetünk akkor, amikor egy újonnan összekerülő pár (bár külön-külön mindkét fél teljesen egészséges) kellemetlen tünetekkel reagál a másik flórájára: gyulladások a nemi szerveken és a bőr más területein, folyás, hasmenés. Ezek a tünetek is tartósan megmaradhatnak, ha az immunrendszer nem ismeri fel a probléma leküzdésének módját.

 

Tudjuk azt is a történelemből, hogy az amerikai őslakosok az európaiakkal való találkozáskor szinte kihaltak, mert az európai telepesek olyan flórával fertőzték meg az ottani lakosságot, amelyre azok nem tudtak megfelelően reagálni.

 

A baktériumflórának tehát van földrajzi, országokhoz, földrészekhez, valamint egyénekhez köthető jellegzetessége.

 

Mindez csupán azt mutatja, hogy az egyén mikrobiótája (teljes baktériumflórája) is óriási, nem is beszélve arról, hogy a világ különböző földrajzi helyein élők vagy a teljesen különböző étkezést folytatók mikrobiótája mennyire nagy változatosságot mutat. Ezt a sokszínűséget az egyén immunrendszere nem képes zökkenőmentesen követni, de azt sem, ha túlzottan leegyszerűsödik a baktériumflóra, vagyis a hibás életmód, táplálkozás nyomán az immunrendszernek és az anyagcserének nincsenek meg azok az impulzusai és eszközei, amellyel az emberi szervezet egészségét képes lenne fenntartani. 

 

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júniusi lapszámában olvashatják!

 

Dr. Tamasi József
2018. 06. 10.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. március

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.