Hírek

A belső víz: a magas deutériumszint ártalmai

Rengeteget hallunk arról, hogy fontos a szervezet deutériumterhelésének a csökkentése, és a rákbetegeknek deutériumcsökkentett vízre van szükségük. De mi a deutérium, és hogyan kerül a szervezetbe? Mi az igazság a vízfogyasztással és a deutériummal kapcsolatosan? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ, felhasználva dr. Boros G. László biokémikus orvos, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem (UCLA) professzorának írásait és nyilatkozatait. 

 

 

Az talán köztudott, legalábbis az egészségtudatos emberek körében, hogy szervezetünk jelentős része víz, és ahogyan idősödünk, úgy egyre több bennünk a „szárazanyag-tartalom”, egyre dehidratáltabbak leszünk. Az újszülöttek szervezetének a víztartalma 90% körüli, egy egészséges, középkorú férfié 62%, a nőké valamivel kevesebb. A folyadékháztartás egyensúlya az egészség szempontjából tehát elengedhetetlen. Sokan csak arra a folyadékra gondolnak, ami a sejteken kívül található, és abban a téves hitben vannak, hogy a víz kizárólag folyadékbevitellel pótolható.

 

Csakhogy a szervezetünkben lévő víz 66%-a a sejtjeinken belül található, és csak a maradék 34% a sejteken kívüli víz! A sejtek pedig maguk is állítanak elő vizet a biológiai oxidáció során. Egy emberi szervezet nyugalmi állapotban napi három litert, fokozott fizikai igénybevétel esetén ennek a többszörösét, akár nyolc liter belső vizet is előállít. Azért nem látjuk, érzékeljük ezt a vízmennyiséget, mert a sejt visszaforgatja a saját anyagcseréjébe, ezért is hívjuk metabolikus víznek. Ez minden esetben deutériummentes.

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

Zimber Szilvia
2018. 10. 08.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. május

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.