Hírek

A boldog párkapcsolat titka

William Shakespeare a világ talán legismertebb tragédiáját a szerelem témájának szentelte. Évszázadokkal később, 1936-ban II. Erzsébet királynő nagybátyja, VIII. Edward a szerelem kedvéért lemondott a trónról, csak hogy elvehesse a kétszeresen elvált Wallis Simsont, ami akkoriban világraszóló botrányt keltett.

 

 

A Beatles 1967-ben írta meg egyik legsikeresebb számát, aminek címe „All you need is love” (Az egyetlen dolog, amire szükséged van, a szerelem), és világszerte hárommillió korong kelt el belőle.

 

Felmérések szerint az emberek több mint 70 százaléka hisz a sírig tartó szerelemben. Ennek ellenére minden harmadik házasság válással végződik. A szerelem lehet romantikus, szenvedélyes, felemelő, gyengéd, bensőséges, vágyakozó, ám a boldogság mellett fájdalom és szenvedés forrása a is lehet. Shakespeare tragédiájának két fiatal főhőse, Rómeó és Júlia nem tudott élni egymás nélkül, ezért inkább meghaltak. A szerelem az egyik legerősebb érzelem, ami az emberben ki tud alakulni. „Elvakította a szerelem”, „mindent rózsaszínben lát” vagy a „szerelmes a szakács, elsózta az ételt” csupa olyan kifejezés, amely jól érzékelteti, mekkora érzelmi káosszal járó, rendkívüli állapotról van szó. A romantikus elképzeléssel ellentétben, miszerint a szerelem a szívben születik, a tudomány tisztázta, hogy ez az állapot bizonyos agyi területek  és hormonok bonyolult összjátékának eredménye. A neurobiológusok megállapították, hogy a szerelemes ember fejében egyszerre több agyi terület válik különösen aktívvá.

 

A hipotalamusz, a vegetatív idegrendszer leg- fontosabb irányítóközpontja, ilyenkor különösen aktív. Hormonrendszerünkben is rendkívüli állapot uralkodik, és valóságos hormonkoktél termelődik, főként a szerelem kezdeti fázisában. Elég csak az imádott emberre gondolni, máris bizsergést érzünk a hasunkban, gyorsabban ver a szívünk, evésre és alvásra pedig gondolni sem tudunk.

 

 

 A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin augusztusi lapszámában olvashatják!

tgym
2018. 08. 23.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. július

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.