Hírek

A bőség ára: veszélyben a máj

A máj elzsírosodása minden negyedik európai polgárnál megtalálható, és a tendencia növekszik. Az esetek többségében a túlságosan bőséges étkezés, az elhízás és az alkoholfogyasztás okozza. A legaggasztóbb, hogy a zsírmáj a súlyos májbetegségek előstádiuma, és szervezetünk utolsó figyelmeztetése, hogy változtatnunk kell életmódunkon.

 

 

A máj 1,5 kilójával nem csak anyagcserénk legnagyobb szerve, de egyben legnagyobb emésztőszervünk is. Fehérjéket, epesavat és véralvadási faktorokat termel, méregtelenít, és fogadja a tápcsatornából felszívódó tápanyagokat. Mindezek okán májunk nem csak egyszerűen fontos, de életfontosságú szerv. Nagyon sokat kibír, de a rendszeresen túl nagy mennyiségű alkohollal, szénhidráttal és zsiradékkal gyorsan eljut teljesítőképessége határáig.

 

Sokoldalú szerv: méregtelenít, raktároz és részt vesz az emésztésben

A máj a has jobb felső részén, a jobb bordaív alatt helyezkedik el. Alsó oldalát májkapunak (porta hepatis) nevezzük, itt véredények és nyirokerek, valamint az epevezeték és idegrostok lépnek ki és be. A véredények közül a legfontosabb a májkapugyűjtőér (Vena portae hepatis), amely a bélrendszer felől tápanyagokkal teli vért szállítja a májba.

 

Ezzel el is érkeztünk a máj egyik legfontosabb feladatához, azaz a tápanyagok átalakításához. A felesleges glükózt glikogénné, raktározható szőlőcukorrá alakítja át, amely energiatartalékként szolgál. Májunk másik fontos funkciója a méregtelenítés, amely során pl. az alkoholt és az ammóniát ártalmatlan anyagokká alakítja át. Vasat, A-vitamint és az emberi szervezet éves B12-vitamin-szükségletének háromszorosát raktározza. Utóbbi nélkülözhetetlen a vérképzéshez és idegrendszerünk hibátlan működéséhez. A máj a zsírok megemésztéséhez szükséges epesavakat termel, továbbá életfontosságú fehérjéket, többek között az albumin nevű vérfehérjét és véralvadási faktorokat szintetizál.

 

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

 

tgym
2018. 10. 07.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. június

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.