Hírek

A brokkoli védi ereinket

A zöldségek rendszeres fogyasztásával lassítható az érelmeszesedés (arterioszklerózis) folyamata.

 

A British Journal of Nutrition c. szakfolyóiratban megjelent kutatás szerint azoknál az idős nőknél, akik az átlagosnál gyakrabban fogyasztanak brokkolit, kelbimbót és káposztaféléket, jóval ritkább, ill. enyhébb mértékű az érelmeszesedés.

 

Aki naponta több mint 45 gramm káposztafélét (pl. ¼ csésze párolt brokkolit vagy ½ csésze káposztát) fogyaszt, annál 46%-kal csökken az aorta súlyos elmeszesedésének kockázata. Mint ismeretes, a szívinfarktus és a szélütés egyik fő kockázati tényezője az érfalakra lerakódó zsír és kalcium. A kutatók szerint a megfigyelt jelenség magyarázata a káposztafélék magas K-vitamin-tartalma, amely gátolja a véredények elmeszesedését.

 

tgym
2020. 10. 29.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.