Hírek

A csillagfürt értékes gabonapótló

A csillagfürt olyan növény, amely különleges figyelmet érdemel. A szója, a rizs, a mandula és a kókusz alternatívája lehet, ökológiai előnyökkel bír, és hozzájárulhat a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszer-termelés megvalósításához.

Magvai jóval több fehérjét tartalmaznak, mint bármelyik hüvelyes termés (bab, borsó, lencse). Proteinprofilja leginkább a tejfehérjéhez hasonlít, ezért kiválóan alkalmas növényi tejhelyettesítők előállítására. Gyökerei akár két méter mélyre nyúlnak a talajba, és mobilizálják a nehezen oldható foszfátokat. Ezen kívül bizonyos talajbaktériumokkal szimbiózist alkotva megkötik a nitrogént a talajban.

 

A következő időszakban az ilyen talajon termesztett növények sokat profitálnak e tulajdonságból. Szinte bármilyen talajon, pl. homokos, táptalajban szegény földön, és szintén bármilyen klímazónában megél, így más haszonnövénnyel lényegében nem konkurál. A több mint 500 csillagfürtfajtát kizárólag természetes szelekció útján tenyésztették, nemesítették. Az ehető fajtákra jellemző a magas fehérjetartalom és a kellemes íz. A csillagfürt világszerte helyettesítheti az állati eredetű fehérjéket.

 

tgym
2019. 07. 04.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.