Hírek

A cukorbetegeknek is ajánlott a mediterrán diéta

A mediterrán diéta, nyolc más típusú étrenddel összehasonlítva, a leginkább alkalmas a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjének stabilizálására – állapította meg a Német Táplálkozáskutató Intézet (DifE) kutatása. 

 

Összesen 56 egymástól független kutatás, ezen belül 4937 kísérleti személy adatait vetették össze egymással. A vizsgált táplálkozásmódok között szerepelt a Low-Fat, a paleo, a High-Protein, a Low-Carb, egy vegetáriánus/vegán, valamint az enyhén csökkentett szénhidrátot tartalmazó, továbbá az alacsony glikémiás indexű ételekből összeállított étrend, és értelemszerűen a mediterrán étrend.

 

A kutatási eredményekből kiderült, hogy a főként növényi bázisú mediterrán étrend a legalkalmasabb a vércukorszint alacsonyan tartására és stabilizálására. Feltételezhetően a gyümölcsökben, zöldségekben, diófélékben, az olívaolajban és a teljes őrlésű gabonafélékben található növényi hatóanyagok és ballasztanyagok egyaránt fokozzák a páciensek szervezetében az inzulin működésének hatékonyságát.

 

tgym
2018. 05. 06.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.