Hírek

A gránátalma erősíti a bélnyálkahártya barrier funkcióját

A Louisville-i Egyetem kutatói a gránátalmában és egyes bogyós gyümölcsökben található ellagsavról állatkísérletekben megállapították, hogy képes helyreállítani a gyulladásos bélbetegségek (pl. Crohn-betegség és colitis ulcerosa) miatt károsodott barrier funkciót a bélnyálkahártyán.

 

Ehhez az ellagsavat a bélbaktériumoknak az urolitin-A nevű anyaggá kell átalakítaniuk. Az ellagsav közvetlen hatással van az immunrendszer sejtjeire is, ami révén gátolja, fékezi a gyulladásos reakciókat. Azt egyelőre nem vizsgálták, vajon ez a hatás az emberben is létrejön-e, annyi azonban bizonyos, hogy a gránátalmában található antioxidáns polifenolok szintén sokféle betegség – pl. cukorbetegség, szívinfarktus – megelőzésében fontos szerepet játszanak.

 

tgym
2019. 04. 30.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. május

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.