Hírek

A grillezés során keletkező füst áthatol a bőrön

Akár faszénnel, akár gázzal üzemel, a grillsütő használata során rengeteg ún. policiklikus szénhidrogén (PAK) vegyület keletkezik.

 

Ezek főként a füstben vannak jelen, de bőven kerül belőlük az ételek felületére is. Eddig úgy gondolták, hogy a káros füst csak belégzéssel, illetve az ételekkel juthat a szervezetbe, de kínai kutatók egy harmadik belépési pontot is találtak. Megállapították, hogy a PAK vegyületek a bőrön keresztül is felszívódnak és elárasztják a szervezetet. A zsírosabb húsok sütése felerősíti a hatást, ugyanis az olajos füst könnyebben behatol a bőr alá. Szervezetünk ugyan 24 óra alatt lebontja és semlegesíti a PAK vegyületek nagy részét, ám a grillezéskor viselt ruhadarabokat a grillparti után célszerű kimosni.

 

tgym
2018. 08. 31.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2018. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.