Hírek

A gyerekek üdítők helyett vizet igyanak!

A német Kindergesundheit (gyermekegészség) elnevezésű alapítvány a cukortartalmú üdítők fogyasztásának csökkentéséért küzd. Erre azért van sürgősen szükség, mert az elhízás már-már járványszerű méreteket ölt Európában.

 

A cukortartalmú folyadékok rendszeres fogyasztása a gyermek- és fiatalkori elhízások kb. egyötödében játszik kóroki szerepet. Az alapítvány figyelmezteti a szülőket, hogy a gyerekeket már kicsi korukban a vízre kell rászoktatni a gyümölcslevek és üdítők helyett. A nyilatkozók fontosnak tartják, hogy az óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, menzákon be kellene tiltani a cukortartalmú italokat, továbbá különadót kellene kiszabni az ilyen termékekre.

 

Ez utóbbi intézkedés számos országban, pl. hazánkban, Nagy-Britanniában, Katalóniában, Mexikóban, Portugáliában, Szaúd-Arábiában, Bruneiben, Thaiföldön, az Egyesült Arab Emirátusokban és az USA öt nagy városában is pozitív eredményt hozott. Hamarosan Észtország, Írország, Dél-Afrika és Seattle városa (USA) is kiveti a cukoradót. Az adóval szerzett tapasztalatok kifejezetten pozitívak. A Foodwatch nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezet adatai szerint Németországban a cukorral édesített italok cukortartalma átlagosan 7,3%. Ez 2,5 dl folyadékonként kb. 6 kockacukornak felel meg.

tgym
2019. 03. 10.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.