Hírek

A készételek hízást okoznak

Aki szeretné súlyát megtartani, vagy szeretne lefogyni, jobban teszi, ha tartózkodik a készételektől – javasolják az amerikai National Institutes of Health (NIH) kutatói.

 

A kutatások szerint azok, akik rendszeresen fogyasztanak erősen feldolgozott ételeket, több kalóriát vesznek magukhoz, mint a kevéssé feldolgozott alapanyagokból készült ételeket fogyasztók. A kutatásban 20 egészséges felnőtt két héten át csak erősen feldolgozott, majd két héten át csak kevésbé feldolgozott élelmiszert evett. Az erősen feldolgozott reggeli pl. egy bagettből, krémtúróból és szalonnából, míg a kevésbé feldolgozottnak számító reggeli zabpehelyből, banánból, dióból és sovány tejből állt. A résztvevők annyit és annyiszor vehettek a felkínált ételekből, amennyit és ahányszor csak akartak. Mindkét ételtípus azonos mennyiségű cukrot, ballasztanyagot, zsiradékot és szénhidrátot tartalmazott. Ennek ellenére a kísérleti alanyok az erősen feldolgozott élelmiszerekkel naponta 508 kcal-val többet fogyasztottak, és két hét alatt egy kilót híztak. A kutatók szerint a jelenség azzal magyarázható, hogy az erősen feldolgozott (sült, főtt) ételeket gyorsabban esszük, ezért agyunknak nem marad elegendő ideje, hogy jelezze a jóllakottságot. Az is elképzelhető, hogy az erősebben feldolgozott ételek érzékszervi és strukturális tulajdonságai gyorsabb evésre és nagyobb mennyiség elfogyasztására ösztönzik az embert.

 

tgym
2019. 09. 10.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.