Hírek

A legjobb gyógynövények hétköznapi bajokra

Csupán három növény, a zsálya, a kömény és az orbáncfű segítségével megelőzhető a melléküreg-gyulladás, a parodontózis vagy  a gyomor-bél rendszeri irritáció.

 

 

Zsálya – a gyógynövények királya

Fertőtlenítő és görcsoldó hatása révén igen sokrétűen felhasználható növény. Főként csersav- és illóolaj-tartalmát kell kiemelnünk, pl. a szájüreg és a garat gyulladásainak, valamint a hasmenés kezelése kapcsán. A XII. században a Salernói Egyetemen a kor orvostudományát tanító gyógyító így fogalmazott: Hogyan halhat meg valaki, ha a kertjében zsálya terem? A középkor nagy tekintélyű gyógynövényszakértője, Walahfrid Strabo is a legfontosabb növények között tartotta számon a zsályát.

 

 

Melléküreg-gyulladás kezelése zsályával

A vírusos eredetű megfázást sokszor bakteriális felülfertőződés követi. A baktériumok eljutnak az orr, a homlok vagy az arc melléküregeibe, ahol kellemetlen gyulladást idéznek elő. Ennek megelőzése érdekében az esti fogmosás után rágjunk szét egy friss zsályalevelet, majd tartsuk a szánkban. Ismételjük mindennap, amíg csak el nem múlik a hűlés minden tünete. Aki attól tart, hogy álmában lenyeli a zsályát, röviddel elalvás előtt köpje ki vagy szétrágva nyelje le. A zsályalevelek rágása amúgy a szájon belüli sebek, afták kezelésében is hasznos, illetve elűzi a kellemetlen szájszagot.

 

A zsályalevél rágcsálásával sajnos sem a megfázásból nem gyógyulunk ki hamarabb, sem a tüneteink nem enyhülnek. Ezzel a módszerrel kizárólag a baktériumokat akadályozzuk meg abban, hogy megtelepedjenek a melléküregek nyálkahártyáin. A vírusokat azzal tarthatjuk távol, ha arcunkat naponta háromszor hideg vízbe merítjük. A Jenai Egyetem kutatói kimutatták, hogy az arc hideg vizes lemosásának hatására az arcbőr véredényei kitágulnak, és javul az orr, a garat és a szájnyálkahártya keringése. Ennek következtében több IgA és falósejt termelődik, amelyek megakadályozzák a vírusok elszaporodását. 

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin májusi lapszámában olvashatják!

tgym
2018. 05. 12.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.