Hírek

A marmapontok terápiája

Manapság nagyon elterjedt a holisztikus gyógyításban a reflexpontok masszírozása és az akupresszúra. Az indiai hagyományos orvoslásban alkalmazott különleges nyomási pontokat marmának hívják, amely sérülékeny, érzékeny és titkos pontot jelent. A marmák tanulmányozása a tudás új dimenzióját nyitja meg a bennünk rejlő életerő és kreativitás áramlásait a felszínre hozva.

 

 

Az ájurvédikus gondolkodásnak és gyakorlatnak egyik fő pillérét alkotják a marmák, így a jóga tudományában is, amellyel az ájurvéda szoros kapcsolatban áll, fontos szerepet töltenek be. Ezeket a pontokat fel lehet használni betegség diagnózisához és kezeléséhez is.

 

A jóga nem csupán a fizikai testtartások (ászánák) kifinomult rendszere, de ismeri a prána vagy vitális erő működését is, amely a marmapontokon át áramlik a test felszínén. A marmák megértése és alkalmazása nagyobb hatékonyságot ad a jóga bármilyen szintjének, koncentráljon akár a testre, akár a lélegzésre, akár a tudatra a jógázó. Az ájurvéda India tradicionális gyógyító rendszere, komoly holisztikus orvoslási rendszer, amely a helyes táplálkozás, a helyes életmód és a jógaterápiák által segít abban, hogy hoszszabban, boldogabban, bölcsebben éljünk, ezáltal nagyobb harmóniában legyünk belső és külső világunkkal. Az ájurvéda szanszkrit szó (ájusz = élet, véda = tudomány), amely így azt jelenti, hogy az „élet tudománya”, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismeri.

 

Ez az ősi gyógyító művészet Indiában jött létre 5-6000 évvel ezelőtt, a keleti filozófiában és spiritualitásban vannak a gyökerei. Az ájurvéda az emberiség szellemi örökségének a része, sok titkos ismeretet és mély bölcsességet tartalmaz. Az ájurvéda célja a teljes egészség és jólét a test, tudat és szellem harmóniája eredményeként. Az ájurvéda az indiai szubkontinens vezető orvosi eljárása volt egészen a modern időkig, és még a ma is széles körben gyakorolják azt az egész régióban teljes orvoslási rendszerként.

 

Az ájurvéda számára az anyag az univerzum öt nagy eleméből áll: föld, víz, tűz, levegő és éter. Ezek egymással kombinálódva hozzák létre azt a három alapvető energiát, amelyet dósháknak neveznek: vata (éter+levegő), pitta (tűz), kapha (víz+föld). Minden személy egy domináns energiával születik, amely meghatározza a testi-lelki alkatát.

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin márciusi lapszámában olvashatják!

Majoros János Károly
2019. 03. 19.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. július

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.