Hírek

A műanyag konyhai eszközök is veszélyesek!

Aki szeretné elkerülni a mikroplasztik részecskék okozta kockázatot, gondoljon a poliamid alapanyagú konyhai eszközökre, pl. műanyag kanalakra, habverőkre stb. Ezekből a poliamid átjuthat az élelmiszerekbe.

 

A témával kapcsolatban nyilatkozott a Német Szövetségi Kockázatelemző Intézet, amely kétféle, főként konyhai eszközök gyártásánál használt poliamid oligomer műanyag alapanyagot vizsgált: a PA 6 (a kaprolaktám kiinduló anyaga) és a PA 6,6 (az adipinsav és a hexametilén-diamin kiinduló anyaga) nevű anyagokat. Az intézet kutatói ezt a két műanyagot nem tartják örökítőanyagot károsító hatásúnak, de nagyobb dózisban toxikusak lehetnek, és főként a pajzsmirigyet és a májat károsíthatják. Ezek alapján ajánlatos a poliamid konyhai eszközök élelmiszerekkel történő érintkezését a lehető legrövidebb időre korlátozni, különösen 70 °C feletti hőmérsékleten. A műanyagok helyett inkább használjunk nemesacélból, üvegből, kerámiából vagy fából készült eszközöket.

 

tgym
2020. 01. 20.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. február

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.